Skådespelens eller filmernas ämnen:

1.      Sångtävling

Plats: Sångtävling

En sångtävling arrangeras i skolan, för att hitta nya sånger för vårfesten. Bea har kopierat orden till en sång som Sammy skrivit, och har skickat in dem i sitt eget namn till sångtävlingen. Vad kommer att hända?

Roller:

Sammy Sångmakare

Sammy är en välkänd, 28 år gammal sångare och låtskrivare, vars karriär började när han vann Idols-tävlingen. Han har gett ut tre album och var på hösten med i sångprogrammet Vain elämää. Sammysmusik är melodisk pop-rock. Hans senaste låt heter Ingen ser mig. På Instagram kan man hitta Sammy under @sammy100official.

Bea Beundraren

Bea är en 13 år gammal skolelev. Hon spelar gitarr och schack, och på vintern åker hon slalom. Bea har skrivit några låtar själv, men hon tycker att det är svårt att komma på låttexter. Bea har ibland fått hjälp av sin bästa vän Mikke i att skriva texter till låtarna. Bea älskar Sammys låtar, som hon tycker att har fantastiska ord som verkar tala direkt till henne om hennes eget liv! Bea följer Sammys Instagram och har sett honom live två gånger på konsert.

Samvetet
Beas goda samvete försöker hela tiden påminna henne om vad som är rätt och fel. Det goda samvetet visar hur man kan vara en bra kompis, uppmuntrar till att följa reglerna och uppmärksammar hur saker och ting känns för andra och vad för följder Beas handlingar har.

Frestelse

Frestelse föreslår enkla lösningar åt Bea utan att tänka på följderna. Frestelse vill att Bea lyckas till vilket pris som helst.

Mikke – Beas kompis

Micke skriver låtar för sin egen skull, och ibland har han hjälpt Fanny med låttexter. Micke har ibland publicerat sina egna låtar via Instagram Story och Snapchat. Micke kommer ihåg att de i tiderna spelat Kopiraittilas spel i skolan.

Perspektiv på samtalet för läraren:

 • Låtarnas upphovsmän, det vill säga tonsättaren, textförfattaren och arrangören får upphovsrätt över låten de skrivit.
 • Ett verk som någon annan skapat får inte kopieras eller uppföras i eget namn eller som om det vore ens eget verk. Det kränker den andras upphovsrätt.
 • Man kan också fundera på vilka möjligheter det finns nuförtiden att framföra och dela sina egna verk, t.ex. musik man själv gjort, sångtexter och dikter, och hur man i dessa fall ska beakta andras upphovsrätt.

2.      Skapande av ett sketchprogram

Plats: TV-studion

Nisse Skådespelare har kommit på en alldeles fantastisk karaktär för sketcher. TV-programmets producent Patte vill göra ett eget TV-program kring karaktären, och ber Teri att skriva ett manus för karaktären. Ingen talar med Nisse om saken, och han får veta om saken först efter att han sett en reklam för TV-programmet på TV-studions vägg. Vad kommer att hända?

Roller:

Nisse Skådespelare

Nisse är en ung skådespelare som blivit känd genom ett sketchprogram. Sketchkaraktären han hittade på vann inte tävlingen, utan föll bort från tävlingen på tredje plats. Nisse har tidigare uppträtt i Kouvolas stadsteater, läst upp reklamer och varit röst i en ny Disney-animation. Under sin tid som studerande uppträdde han i Kopiraittila skolas musikal.

Patte Producent

Patte är en erfaren veteran inom TV-branschen, och har producerat flera TV-program. Till hans senaste produktioner hör Tanssii tähtien kanssa och Big Brother. Tuisku är duktig på att känna igen nya TV-format, och är full av idéer. Han får vanligen sin vilja igenom, och flyttar sig snabbt från idé till genomförande.

Sketchkaraktären

Sketchkaraktären är Nisse Skådespelares skojiga djur- eller motsvarande figur, som alltid råkar ut för nya äventyr. Sketchkaraktärens signaturfras ”Allt ’e bra!” har blivit ett känt uttryck.

Teri TV-manusförfattare

Teri är en nyligen utexaminerad manuskriptförfattare, som letar efter arbete i den egna branschen. Hon har fått en fantastisk chans att visa sin talang som manusförfattare för Pattes senaste TV-serie. Teri är en stor fan av sketchkaraktären som Nisse hittat på.

Arne biträdande producent

Arne är Patteshögra hand. Han hjälper Patte i de praktiska arrangemangen kring TV-programmen och ser till att allt sker korrekt enligt lagar och anvisningar.

Perspektiv på samtalet för läraren:

 • Upphovsrätten skyddar verk som uppstår genom kreativt arbete.
 • När någon skapar en video, ett TV-program eller skriver ett manus för till exempel ett sketchprogram, får hen upphovsrätt till verket.
 • Man får inte påstå att en annan persons verk är ens egen.
 • Upphovsrätten skyddar dock uttryckligen den form (t.ex. film, bok, TV-program, manuskript) som upphovsmannen skapat och som upphovsmannen fångat sin idé och sina idéer i på sitt eget unika sätt.
 • Upphovsrätten skyddar inte idéer, handling eller information. Dessa får fritt användas som inspirationskälla för det egna kreativa arbetet. Man får dock inte kopiera en annan persons verk.
 • En sketchkaraktär är därför inte nödvändigtvis skyddad i egenskap av en idé, men det är ändå inte tillåtet att direkt skapa ett nytt program kring en karaktär som någon annan skapat. Till exempel är vissa tecknade figurer skyddade även som varumärke, och att använda en karaktär som någon annan hittat på kan vara olämpligt i affärsverksamhet.
 • Det är dock möjligt att till exempel teckna en anka med kläder, utan att direkt kopiera Kalle Anka-figurens bild, och använda den för till exempel kommersiella ändamål.

3.      Arrangerande av en parkkonsert

Plats: Parken

TubeT beslutar sig för att ordna en konsert på skolans gård, och han bjuder in sin favoritartist Jami att uppträda. TubeT bjuder in sina följare till evenemanget och livestreamar konserten till sin egen YouTube-kanal. Hur borde YouTube-artisten beakta upphovsrätten när han arrangerar konserten?

Roller:

TubeT – YouTube-artist

TubeT är en populär YouTube-artist. Han skapar innehåll på flera YouTube-kanaler, som har över 100 000 följare. TubeT publicerar varje dag en ny video på en av sina kanaler. Han deltar också varje år i Tubecon-evenemanget. TubeT:s mest populära kanal är @TubeT.

Jami – artist

TubeT är en stor fan av Jamis låtar. Jami skriver mestadels sina låtar antingen själv eller tillsammans med sitt band. Den här sommaren uppträdde han på många olika festivaler, och nästa år börjar en turné. Jami vann priset för Årets nykomling i Emma-galan i år.

Mepa – manager:

Mepa är Jamis manager. Han har känt Jami redan innan han blev en känd artist. Han sköter om alla Jamis praktiska ärenden, som gigs, turnéer, och marknadsföring, och sköter om Jamis schema. Mepa håller i alla trådar. Utan sin manager skulle Jami hela tiden vara sen eller på fel ställe.

Masi – TubeT:s följare

Masi har följt TubeT redan i flera år. Han träffade TubeT i fjol i Tubecon och fick ta en selfie med TubeT. Masi har också själv börjar göra videon och publicerar dem på sin egen YouTube-kanal.

Maki – TubeT:s följare

Maki har nyligen börjat följa TubeT. Han är jätteglad över möjligheten att få träffa TubeT i parkkonserten som han ordnar. Maki är också en fan av Jami.

Perspektiv på samtalet för läraren:

 • När man arrangerar musikuppträdanden på allmänna platser, som i parker eller på skolgården, kräver det tillstånd av musikens upphovsmän och uppträdare. Tillståndet kan sökas från upphovsrättsorganisationen Teosto.
 • Man ska också komma överens om att live-streama konserten med uppträdarna.
 • För live-streaming krävs också tillstånd av musikens upphovsmän. Teosto har kommit överens med YouTube och Facebook om användningen av musiken skapad av upphovsmännen som Teosto representerar i vissa slags videon som delas på YouTube, Facebook och Instagram.
 • Musikens tonsättare, textförfattare och arrangör är ofta andra personer än de som uppträder med musiken. Det krävs tillstånd av tonsättaren, textförfattaren och arrangören för att använda musiken.
 • Musikens uppträdare, såsom sångare och musiker, har också upphovsrätt över sitt uppträdande. Det här kallas närstående rätt.
 • Man får i allmänhet filma för eget personligt bruk på en allmän plats. Man kan dock ha förbjudit filmning på vissa konserter eller motsvarande evenemang. Om en fan till exempel vill dela artistens uppträdande på YouTube, Instagram e.d. måste hen ha tillstånd att filma uppträdarna.

4.      Användning av danskoreografi

Plats: Arnes hem

Arne har hittat på en ny danskoreografi åt Bobis nya hitlåt, som han delar på Tiktok. Koreografin sprids på Tiktok, och en annan Tikok-användare, Matte, spelar in samma dans på sin egen kanal. Bobi hittar koreografin på Tiktok och kopierar den till sin nya musikvideo, utan att nämna Arne som koreograf. Bobis fan Venni delar Bobis nya låt och lovsjunger Bobis nya koreografi som något enastående och fantastiskt. Vad borde Arne göra?

Roller:

Arne

Arne är en stor fan av Bobi och tycker om att hitta på koreografier för Bobis låtar och dela dem på Tiktok. Hans TikTok-kanal har över 1 000 följare i Finland och utomlands.

Bobi – artist

Bobis artistkarriär har nått nya höjder, och han har massor med nya gigs vid olika festivaler under nästa sommar. Han är en kreativ textförfattare och att komma på ord till nya låtar är lätt för honom, men han är dålig på att komma på danser åt sina musikvideon.

Matte – TikTok-användare

Matte är en superaktiv TikTok-användare. Han filmar roliga dansvideon och delar dem på TikTok. Han kommer ofta på danserna själv, men ibland delar han också koreografi som andra hittat på.

Venni – Bobis fan

Venni är en jättestor fan av Bobi. Han har sett Bobi live varje gång Bobi haft en show i Vennis hemort. Han har också uppträtt med en av Bobis låtar i skolans vårfest. Venni skulle göra vad som helst för chansen att se Bobi nästa sommar vid en festival.

Arnes kompis

Arnes kompis är också en stor fan av Bobi. Hon håller också på med dans och fäster särskilt uppmärksamhet vid musikvideornas koreografi. Hon känner igen Arnes koreografi i Bobis nya video. Hon visar videon åt Arne.

Perspektiv på samtalet för läraren:

 • Arne kan få upphovsrätt över sin egen koreografi om den är tillräckligt unik, det vill säga om den på något sätt visar sin upphovsmans egna kreativa och individuella val.
 • Upphovsrätten innebär att upphovsmannen har rätt att besluta hur och var hens verk, till exempel koreografi, får användas.
 • När man använder någon annans verk ska upphovsmannens namn alltid nämnas. Ett verk som någon annan skapat får inte uppföras i eget namn eller som om det vore ens eget verk.
 • Om artisten vill använda koreografin Arne har gjort ska han be Arne om tillstånd.

5.      Intervju med författare

Plats: Bokmässa

Rimmy som tycker om att skriva deltar i en skrivtävling. Hennes text vinner tävlingen, och hon intervjuas på bokmässan. En förläggare och en filmproducent blir intresserade av berättelsen och vill göra det till en bok och film. Fundera på hur man kunde bli författare, hur böcker föds, vad för aspekter författarens karriär har och hur en kulturskapare tjänar sitt levebröd.

Roller:

Rimmy – hobbyförfattare

Rimmy älskar att skriva. Hon har alltid skrivit. I gymnasiet publicerades hennes uppsatser i skolans tidning. Hon har också skrivit på en fantasy-bok, men den har hon inte ännu visat åt någon.

Kepa – förläggare

Kepa älskar att läsa böcker. Kepa har en känsla för framgångsrika berättelser, och många av de böcker han sålt har varit toppförsäljare. Förläggaren hjälper författarna att hitta läsare och att marknadsföra boken. Författaren och förläggaren gör ett avtal om att get ut boken i tryckt form, som e-bok eller som ljudbok.

Emi – filmproducent

Emi är en bohemisk och färggrann personlighet. Hon blir lätt inspirerad av intressanta berättelser och börjar snabbt leta efter finansiering för att producera filmer om dem. Filmproducenten samlar en arbetsgrupp för filmen, jämte regissör, filmmanusförfattare, skådespelare osv.

Hosse – intervjuaren

Hosse är en journalist och en populär programledare i olika evenemang. Han är en stor fan av fantasyböcker, och har läst alla Riordans Percy Jackson-böcker och Rowlings Harry Potter-böcker. Han är verkligen inspirerad av Rimmys text.

Tobbe Tipsaren

Tobbe Tipsaren är Rimmys kompis och är välbekant med upphovsrätten. Han har själv gett ut en artikel i Yliopisto-lehti. Vili tycker om att hjälpa sina vänner och skriver en blogg på nätet.

Perspektiv på samtalet för läraren:

 • Vem som helst av oss kan börja arbeta inom de kreativa branscherna. Vi har alla våra egna berättelser, idéer, tankar, som kan bli till böcker, bildkonstverk, sånger, filmer, spel eller vad som helst.
 • Inkomsten för skapare inom de kreativa branscherna kommer ofta från många olika källor.
 • Många upphovsmän, t.ex. författare, får ofta ingen inkomst innan boken redan är klar och en förläggare blir intresserad av att publicera den.
 • Skapare inom de kreativa branscherna kommer ofta skilt överens om användningsrätterna, till exempel publicering av en bok, rätten att filmatisera en bok, inspelande av en ljudbok, hörspel och skådespel utgående från boken osv.
 • En betydande del av upphovsmannens inkomst kommer också från upphovsrättsersättningar och bidrag.

6.      Talent-tävling

Plats: TV-studion

Akke Akrobaten deltar i en talangtävling på TV. Han har själv hittat på en egen unik show. Domare D och Producent Pelle är hänförda av det unika uppträdandet. Pelle skulle gärna att Akke också uppträder i hans andra program. Akkes kompis Miksu som var i publiken filmade uppträdandet och delade den genom Snapchat och Instagram Stories. Fundera i skådespelet vilka slags upphovsrättsliga frågor Akke, Pelle och Miksu borde beakta i den här situationen.

Roller:

Akke Akrobaten

Akke är en ivrig hobbyakrobat och uppträder gärna om han kan vid familjefester, i skolans fester eller fast bara på bakgården för husets invånare.

Domare D

D har blivit domare i talangtävlingen. Hen är en verkligt färggrann personlighet och klär sig också för att väcka uppmärksamhet. Som domare är hen väl omtyckt, och hen uppmuntrar alltid tävlarna att hitta sin egen kreativitet.

Pelle Producent

Pelle har producerat flera reality- och lifestyle-serier för TV. Tepa är rask och håller alltid tidtabellen. Hans glada skratt ekar längs TV-studions korridorer medan han rusar från en studio till nästa. Det är på producentens ansvar att TV-programmet blir klar inom utsatt tid och att allt går enligt planerna.

Miksu – Allus kompis

Miksu är Akkes goda vän och också uppträder också ofta. Han tycker mer om trollkonster. Han och Akke uppträder ofta tillsammans.

Mepa – Allus kompis

Mepa, Akke och Miksu är goda kompisar och de ordnar med många olika jippon tillsammans. Mepa är oftast programledare. Mepa har bekantat sig med upphovsrätten genom Kopiraittila och berättar gärna om dem för sina kompisar.

Perspektiv på samtalet för läraren:

 • Utövande konstnärer, såsom skådespelare, dansare och cirkuskonstnärer får upphovsrätt över sitt uppträdande.
 • För att man ska få filma och dela någon annans uppträdande på nätet eller sociala media måste man först komma överens om det.
 • När man gör TV-program kommer man först överens om upphovsrätten med upphovsmännen och uppträdarna.
 • Man ska också märka att man oftast inte får filma programmen i en TV-studio.
 • TV-programmens upphovsmän och produktionsbolag har upphovsrätt över programmet, och därför krävs tillstånd av dem för att filma och dela programmen på till exempel nätet.
 • Vi har också allihopa rätt till vår egen integritet och det är god sed att be om lov från en kompis om man vill dela dennes bilder eller videor där kompisen syns på sociala medier eller nätet.

7.      Professionell serietecknare

Plats: Serietecknarens arbetsrum

Sipes nya serie har väckt massor med uppmärksamhet. Hennes telefon ringer hela tiden och meddelanden plingar in. Foffe Filmproducent vill göra en animationsfilm av serien. En reklambyrå vill använda en av serietidningens figurer i en naturskyddskampanj som byrån kommer att ordna. Hessu, som är en fan av Sipes serien, använder en karaktär från serien som sin profilbild på Snapchat och TikTok. Vad lönar det sig för Sipe att fästa uppmärksamhet vid med tanke på hennes egna upphovsrättigheter?

Roller:

Sipe – serietecknare

Sipe är en passionerad tecknare och har gjort flera serier. I hennes senaste serie är en ko i huvudrollen. Sipe vann ifjol priset Puupäähattu av Suomen Sarjakuvaseura.

Foffe – filmproducent

Foffe har producerat flera animationsfilmer. Han blir lätt inspirerad av intressanta karaktärer och börjar utveckla berättelser kring karaktärerna och skaffar snabbt finansiering för att producera animationen. En filmproducent samlar en arbetsgrupp, röstskådespelare osv. för animationen.

Galle – grafisk designer

Galle arbetar som grafisk designer i en liten reklambyrå. Han tecknar och illustrerar olika reklamer, affischer och broschyrer. Han måste ofta tänka på olika frågor kring upphovsrätten till exempel i användningen av bilder och musik.

Hosse Hobbyist

Hosse är en ivrig serietidningsläsare och en fan av Sipe. Hemma hos sig har han en stor samling serietidningar och han delar gärna också bra serier på sociala media. Han känner igen sig själv i Ko-karaktären i Sipes serie, och laddar ner en bild på Ko-karaktären för att använda som profilbild på TikTok och Snapchat.

Kon – Sipes seriefigur

Sipes seriefigur är en godhjärtad och hjälpsam typ som lätt blir inspirerad av nya saker. Kon bryr sig också om miljön och föreslår ofta olika sätt som man kan återvinna saker. Under den senaste tiden har Kon varit särskilt intresserad av upphovsrätt.

Perspektiv på samtalet för läraren:

 • En serietecknare får sin inkomst från flera olika källor, till exempel genom att sälja rätten att publicera serierna åt tidningar och bokförläggare. Av seriefigurerna kan man skapa olika produkter eller fast en film eller en TV-serie. En serietecknare kan också sälja originalexemplaren av serier de tecknat.
 • Om man vill göra en film, biprodukter, en bok e.d. av serien, ska man komma överens om det med serietecknaren.
 • Utan tillstånd får vi inte kopiera eller dela serier gjorda av andra, eller till exempel kopiera en karaktär från en serie och använda den som vår egen profilbild.

8.      Provframträdande för musikal

Plats: Teaterns scen

Krisse och Tilda gör en ny musikal. Sanni och Daisy vill vara med i vad som säkert blir den största musikalen nästa höst. De deltar i ett provframträdande som arrangeras i stadens teater. Krisse och Tilda funderar på vilka slags upphovsrättsfrågor de borde ta i beaktande.

Roller:

Krisse – manusförfattare

Krisse älskar musikaler. Hon har sett både Lejonkungen och Fantomen på Operan på Broadway i New York. Hon har alltid drömt om att skapa sin egen musikal.

Tilda – tonsättare

Tilda är en passionerad vän av musikaler och teater. Hon har sett både My Fair Lady och Sound of Music säkert hundra gånger. Tilda har också tonsatt sina egna kompositioner.

Sanni – sångare

Sanni drömmer om att vara en sångare. Hon uppträdde på nionde klassen i Kopiraittila skolas musikal, och har deltagit i sommarteaterns skådespel i flera år.

Daisy – dansare

Daisy har dansat sedan hon var liten. Hon har uppträtt i dansskolans shower, men har inte ännu kommit upp på den stora teaterscenen. Hennes största idol är Hollywoodstjärnan Shirley Temple.

Ronny – regissör

Ronny har regisserat flera musikaler. Senast regisserade han en musikal i Kopiraittilas skola, och han var med och ordnade med en ny musikal för stadens teater.

Perspektiv på samtalet för läraren:

 • Utöver manusförfattaren och regissören har även musikalens uppträdare upphovsrätt över musikalen (närmare bestämt närstående rättigheter).
 • När man gör en musikal ska man komma överens med alla upphovsmän och uppträdare om upphovsrätten, såsom rätten att visa musikalen och om man vill spela in musikalen på video, användningsrättigheterna av inspelningen.
 • För musikens del ska man skaffa de nödvändiga visningslicenserna av Teosto och Gramex, eller ifall man komponerar ny musik, ska man komma överens med tonsättaren om hur musiken används i musikalen.
 • Om man använder ett färdigt manuskript krävs det även visningstillstånd av manuskriptförfattaren för att kunna uppföra skådespelet.
 • Om man däremot skriver ett eget manuskript utgående från en färdig bok, krävs det tillstånd att dramatisera det litterära verket av ursprungsverkets upphovsman.