Näytelmien tai elokuvien aihiot

1.      Laulukilpailu

Tapahtumapaikka: Laulukilpailu

Koulussa järjestetään laulukilpailu, jossa etsitään uusia lauluja kevätjuhlaesitykseen. Fanny on kopioinut Epun tekemän laulun sanat ja lähettänyt ne omissa nimissään laulukilpailuun. Mitä tapahtuu?

Roolit:

Eppu Lauluntekijä

Eppu on tunnettu, 28-vuotias laulaja ja lauluntekijä, jonka ura alkoi Idols-kilpailun voitosta. Hän on julkaissut kolme levyä ja oli syksyllä mukana Vain elämää -ohjelmassa. Epun musiikki on melodista pop-rockia. Hänen viimeisimmän biisinsä nimi on Kukaan ei mua nää. Instassa Epun löytää @eppu100official.

Fanny Fani

Fanny on 13-vuotias koululainen. Hän harrastaa kitaransoittoa ja shakkia sekä talvisin laskettelua. Fanny on tehnyt muutamia omia biisejä, mutta laulujen sanoittaminen on hänen mielestään vaikeaa. Sanoitusten teossa Fannya on joskus auttanut hänen paras ystävänsä Mikke. Fanny rakastaa Epun biisejä, joissa on tosi mahtavat sanat ja jotka tuntuvat kertovan hänen omasta elämästään! Fanny seuraa Eppua Instassa ja on ollut kaksi kertaa hänen keikallaan.

Omatunto
Fannyn hyvä omatunto pyrkii aina muistuttamaan siitä, mikä on oikein. Hyvä omatunto tuo esiin hyviä kaveritaitoja, korostaa sääntöjen mukaan toimimista ja nostaa esiin sen, miltä asiat toisesta tuntuvat ja mitä seurauksia Fannyn teoilla on.

Kiusaus

Kiusaus ehdottaa Fannylle helppoja ratkaisuja miettimättä tekojen seurauksia. Kiusaus haluaa, että Fanny menestyy hinnalla millä hyvänsä.

Mikke – Fannyn kaveri

Mikke kirjoittaa biisejä omaksi ilokseen, ja joskus hän on auttanut Fannyakin sanoitusten teossa. Mikke on joskus julkaissut omia biisejään Instan storyssa ja Snapissa. Mikke muistelee heidän pelanneen joskus koulussa Kopiraittilan pelejä.

Opettajalle näkökulmia keskusteluun:

  • Biisien tekijät eli säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja saavat tekijänoikeuden tekemäänsä biisiin.
  • Toisen tekemää teosta ei saa kopioida tai esittää omissa nimissään tai omanaan. Tämä loukkaa toisen tekijänoikeutta.
  • Voidaan myös pohtia, millaisia mahdollisuuksia nykyisin on tuoda esille ja jakaa omia tuotoksiaan, esim. itse tekemäänsä musiikkia, laulun sanoituksia ja runoja ja miten meidän silloin pitää huomioida toisten tekijänoikeudet.

2.      Sketsiohjelman tuottaminen

Tapahtumapaikka: Tv-studio

Nipa Näyttelijä on keksinyt loistavan sketsihahmon. Tv-ohjelman tuottaja Tuisku haluaa tehdä hahmosta oman tv-ohjelman ja pyytää Teriä kirjoittamaan hahmon ympärille käsikirjoituksen. Nipalta ei kysytä mitään, ja hän saa tietää asiasta nähtyään tv-ohjelmasta mainoksen tv-studion seinällä. Mitä tapahtuu?

Roolit:

Nipa Näyttelijä

Nipa on nuori näyttelijä, joka ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen sketsiohjelmasta. Hänen keksimä sketsihahmonsa ei voittanut kisaa, vaan putosi ohjelmasta kolmantena. Nipa on aiemmin esiintynyt Kouvolan kaupunginteatterissa, toiminut mainosten lukijana sekä uusimman Disney-animaation ääninäyttelijänä. Opiskeluaikoina hän esiintyi Kopiraittilan koulun musikaalissa.

Tuisku Tuottaja

Tuisku on kokenut tv-alan konkari, joka on tuottanut useita tv-ohjelmia. Viimeksi Tuisku on ollut tuottamassa Tanssii tähtien kanssa sekä Big Brother -ohjelmia. Tuiskulla on hyvä vainu uusille tv-formaateille ja hän pursuaa ideoita. Hän saa yleensä tahtonsa läpi ja siirtyy nopeasti ideasta toteutukseen.

Sketsihahmo

Sketsihahmo on Nipa Näyttelijän luoma hassu eläin- tai joku muu hahmo, joka joutuu aina uusiin kommelluksiin. Sketsihahmon hokema ”Ei tässä mitään!” on kaikkien huulilla.

Teri Tv-käsikirjoittaja

Teri on vastavalmistunut käsikirjoittaja, joka etsii oman alan töitä. Hän on saanut loistavan tilaisuuden näyttää taitonsa Tuiskun uusimman tv-sarjan käsikirjoittajana. Teri on Nipan keksimän sketsihahmon suuri fani.

Ami apulaistuottaja

Ami on Tuiskun oikea käsi. Hän auttaa Tuiskua kaikessa tv-ohjelmien käytännönjärjestelyissä ja huolehtii, että kaikki asiat hoituvat oikein lakien ja ohjeiden mukaisesti.

Opettajalle näkökulmia keskusteluun:

  • Tekijänoikeus antaa suojaa luovan työn tuotoksille.
  • Kun joku tekee videon, tv-ohjelman tai kirjoittaa käsikirjoituksen esim. sketsiohjelmaan, saa hän tekijänoikeuden tähän.
  • Toisen tekemää teosta ei saa väittää omakseen.
  • Toisaalta tekijänoikeus suojaa sitä muotoa (esim. elokuva, kirja, tv-ohjelma, käsikirjoitus), jonka tekijä on tehnyt ja johon tekijä on ideansa ja ajatuksensa omaperäisellä tavalla saattanut.
  • Tekijänoikeus ei suojaa ideaa, juonta tai tietoa. Näitä saa käyttää oman luovan työn inspiraation lähteenä. Toisen tekemää teosta ei kuitenkaan saa kopioida.
  • Sketsihahmo ei sen vuoksi välttämättä ole ideana suojattu, mutta suoraan toisen keksimän hahmon ympärille uuden ohjelman luominen ei kuitenkaan ole sallittua. Esimerkiksi jotkut piirroshahmot ovat suojattuja myös tavaramerkkeinä tai toisen keksimän hahmon käyttö voi olla sopimatonta menettelyä elinkeinotoiminnassa.
  • On kuitenkin mahdollista esimerkiksi piirtää ankkahahmo, jolla on vaatteet päällä, mutta ei kopioida suoraan Aku Ankka -hahmon kuvaa ja käyttää sitä esimerkiksi kaupallisessa tarkoituksessa.

3.      Puistokonsertin järjestäminen

Tapahtumapaikka: Puisto

TubeT päättää järjestää koulun pihalla konsertin, jonne hän pyytää lempilaulajansa Jamin esiintymään. TubeT kutsuu tapahtumaan seuraajiaan ja livestriimaa konsertin omalle YouTube-kanavalle. Miten tubettajan tulisi huomioida tekijänoikeudet järjestäessään konserttia?

Roolit:

TubeT – tubettaja

TubeT on suosittu tubettaja. Hän tuottaa sisältöä useammalle YouTube-kanavalle, joilla on yli 100 000 seuraajaa. TubeT julkaisee päivittäin uuden videon jollakin kanavistaan. Hän on osallistunut myös vuosittain Tubecon-tapahtumaan. TubeT:n suosituin kanava on @TubeT.

Jami – laulaja

TubeT fanittaa tosi paljon Jamin biisejä. Jami kirjoittaa suurimman osan biiseistään itse tai yhdessä bändinsä kanssa. Hän esiintyi tänä kesänä monilla festareilla ja ensi vuonna alkaa keikkakiertue. Jami voitti tämän vuoden Vuoden tulokas Emma-palkinnon.

Mepa – manageri:

Mepa on Jamin manageri. Hän on tuntenut Jamin jo ennen kuin tämä oli tunnettu artisti. Hän hoitaa kaikki Jamin asiat, kuten keikoista, kiertueista ja markkinoinnista sopimisen ja huolehtii Jamin aikatauluista. Mepalla on kaikki langat käsissä. Ilman manageria Jami olisikin aina myöhässä tai väärässä paikassa.

Masi – TubeT:n seuraaja

Masi on seurannut TubeT:tä jo useita vuosia. Hän tapasi TubeT:n viime vuonna Tubeconissa ja pääsi ottamaan selfien TubeT:n kanssa. Masi on myös itse aloittanut tekemään videoita ja julkaisee niitä omalla YouTube-kanavallaan.

Maki – TubeT:n seuraaja

Maki on aloittanut seuraamaan TubeT:tä vähän aikaa sitten. Hän on aivan innoissaan, että pääsee tapaamaan TubeT:n tämän järjestämässä puistokonsertissa. Myös Maki fanittaa Jamia.

Opettajalle näkökulmia keskusteluun:

  • Kun järjestetään musiikkiesityksiä yleisellä paikalla, kuten puistossa tai koulun pihalla, tarvitaan siihen musiikin tekijöiden ja esiintyjien lupa. Luvan voi hankkia tekijänoikeusjärjestö Teostosta.
  • Konsertin livestriimaamisesta tulee myös sopia esiintyjien kanssa.
  • Livestriimaamiseen tarvitaan myös musiikin tekijöiden lupa. Teosto on sopinut YouTuben ja Facebookin kanssa edustamiensa tekijöiden puolesta musiikin käytöstä tietyissä tilanteissa YouTubessa, Facebookissa ja Instagramissa jaettavissa videoissa.
  • Musiikkikappaleiden säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja on usein eri henkilöt kuin sen esittäjä. Säveltäjän, sanoittajan ja sovittajan lupa tarvitaan musiikin käyttöön.
  • Musiikin esittäjät, kuten laulajat ja muusikot, saavat oman tekijänoikeuden esitykselleen. Tätä kutsutaan lähioikeudeksi.
  • Omaan henkilökohtaiseen käyttöön saa yleensä kuvata julkisella paikalla. Kuitenkin joissakin konserteissa tai vastaavissa on saatettu kieltää kuvaaminen. Jos fani esimerkiksi haluaa jakaa laulajan esitystä YouTubessa, Instassa tms. on hänellä oltava lupa esiintyjien kuvaamiseen.

4.      Tanssikoreografian käyttö

Tapahtumapaikka: Amin koti

Ami keksii uuden tanssikoreografian Bobin uuteen hittibiisiin, jonka hän jakaa Tiktokissa. Koreografia leviää Tiktokissa ja toinen Tiktokin käyttäjä, Kassu, myös kuvaa saman tanssin omalla kanavallaan. Bobi löytää koreografian Tiktokista ja kopioi sen uuteen musiikkivideoonsa mainitsematta Amin nimeä koreografina. Bobin fani Venni jakaa Bobin uutta biisiä ja hehkuttaa Bobin uutta koreografiaa ennennäkemättömänä ja upeana. Miten Amin pitäisi toimia?

Roolit:

Ami

Ami on intohimoinen Bobin fani ja keksii tämän biiseihin omia koreografioita ja jakaa niitä TikTokissa. Hänen TikTok-kanavaansa seuraa yli 1000 seuraajaa Suomessa ja ulkomailla.

Bobi -laulaja

Bobin ura laulajana on lähtenyt uuteen lentoon, ja hän on saanut tosi paljon keikkoja ensi kesän festareille. Hän on luova sanoittaja ja uusia sanoituksia syntyykin helposti, mutta tanssiliikkeitä hän ei millään keksi uusille musiikkivideoilleen.  

Kassu – TikTok-käyttäjä

Kassu on superaktiivinen TikTokin käyttäjä. Hän kuvaa hauskoja tanssivideoita ja jakaa niitä TikTokissa. Usein hän keksii tansseja itse, mutta välillä hän myös jakaa toisten keksimiä tanssiliikkeitä.

Venni – Bobin fani

Venni fanittaa Bobia tosi paljon. Hän on käynyt Bobin jokaisella keikalla, joka on ollut hänen kotipaikkakunnallaan. Hän on myös esittänyt koulun kevätjuhlassa Bobin biisin. Venni tekisi mitä vain, jos pääsisi Bobin ensi kesän festarikeikalle.

Amin kaveri

Amin kaveri on myös suuri Bobin fani. Hän myös harrastaa tanssia ja kiinnittää erityisesti huomioita musiikkivideoiden koreografioihin. Hän huomaa Bobin uudella videolla tuttuja tanssiliikkeitä Amin tekemästä koreografiasta. Hän näyttää videon Amille.

Opettajalle näkökulmia keskusteluun:

  • Ami voi saada omalle koreografialleen tekijänoikeuden, jos se on riittävän omaperäinen eli ilmentää jollain tavalla tekijänsä omia luovia ja persoonallisia valintoja.
  • Tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että tekijä saa päättää miten ja missä hänen teostaan, esim. koreografiaansa saa käyttää.
  • Kun käytetään toisen tekemää teosta, tulee aina tekijän nimi mainita. Toisen tekemää teosta ei saa esittää omissa nimissään tai omanaan.
  • Jos laulaja haluaisi käyttää Amin tekemään koreografiaa, tulisi hänen pyytää Amilta siihen lupa.

5.      Haastateltavana kirjailija

Tapahtumapaikka: Kirjamessut

Kirjoittamista harrastava Riimi osallistuu kirjoituskilpailuun. Hänen kirjoituksensa voittaa kilpailun ja häntä haastatellaan kirjamessuilla. Kustantaja ja elokuvatuottaja kiinnostuvat tarinasta ja haluavat tehdä siitä kirjan ja elokuvan. Pohtikaa, miten minusta voi tulla kirjailija, miten kirjat syntyvät, millaisia asioita liittyy kirjailijan ammattiin ja mistä kulttuurin tekijä ansaitsee elantonsa.

Roolit:

Riimi – harrastajakirjailija

Riimi rakastaa kirjoittamista. Hän on kirjoittanut aina. Lukiossa hänen kirjallisuusesseensä julkaistiin Koululehdessä. Hän on myös kirjoittanut fantasiakirjaa, mutta sitä hän ei ole vielä näyttänyt kenellekään.

Kepa – kustantaja

Kepa on intohimoinen kirjojen lukija. Hänellä on hyvä vainu menestyville tarinoille ja monet hänen kustantamat kirjat ovatkin myyntimenestyksiä. Kustantaja auttaa kirjailijoita löytämään lukijoita ja markkinoimaan kirjaa. Kirjailija ja kustantaja tekevät sopimuksen kirjan julkaisemisesta painettuna, e-kirjana tai äänikirjana.

Emi – elokuvatuottaja

Emi on hyvin boheemi ja räiskyvä persoona. Hän innostuu helposti kiinnostavista tarinoista ja ryhtyy hankkimaan rahoitusta elokuvan tuottamiseen. Elokuvatuottaja kokoaa elokuvaa varten työryhmän, ohjaajan, elokuvakäsikirjoittajan, näyttelijät jne.

Hessu – haastattelija

Hessu on toimittaja ja suosittu juontaja monissa tapahtumissa. Hän on suuri fantasiakirjojen fani ja on lukenut kaikki Riordanin Percy Jackson -kirjat ja Rowlingin Harry Potterit. Hän on todella innostunut Riimin kirjoituksesta.

Vili Vinkkaaja

Ville Vinkkaaja on Riimin kaveri ja hän tuntee hyvin tekijänoikeudet. Hän on itsekin julkaissut yhden artikkelin Yliopistolehdessä. Vili tykkää auttaa ystäviään ja pitää netissä blogia.

Opettajalle näkökulmia keskusteluun:

  • Meistä kuka tahansa voi olla luovan alan tekijä. Jokaisella on omia tarinoita, ideoita, ajatuksia, joista voi syntyä kirjoja, kuvataideteoksia, lauluja, elokuvia, pelejä tai mitä tahansa.
  • Luovan alan tekijöiden ansiot koostuvat useista eri lähteistä.
  • Tekijät, esim. kirjailija, saavat usein tuloja vasta, kun kirja on valmis ja joku kustantaja kiinnostuu julkaisemaan sen.
  • Luovan alan tekijät sopivat usein käyttöoikeuksista erikseen, esim. kirjan kustantamisesta, elokuvaamisoikeudesta, äänikirjan tekemisestä, kuunnelmien ja näytelmien tekemisestä jne.
  • Merkittävä osa tekijän tuloista muodostuu myös tekijänoikeuskorvauksista ja apurahoista.

6.      Talent-kilpailu

Tapahtumapaikka: Tv-studio

Allu Akrobaatti osallistuu tv:ssä esitettävään kykykilpailuun. Hän on keksinyt itse omalaatuisen esityksen. Tuomari T ja Tuottaja Tepa ovat haltioissaan omaperäisestä esityksestä. Tepa haluaisi Allun esiintymään myös toiseen ohjelmaansa. Yleisössä ollut Allun kaveri Miksu kuvasi esityksen ja jakoi sen Snapissa ja Instassa omassa storyssaan. Pohtikaa näytelmässä, millaisia tekijänoikeuteen liittyviä asioita Allun, Tepan ja Miksun on hyvä huomioida?   

Roolit:

Allu Akrobaatti

Allu on innokas akrobatian harrastaja ja esiintyy mielellään aina kun mahdollista perhejuhlissa, koulun juhlissa tai vaikka takapihalla talon asukkaille.

Tuomari T

T on päässyt kykykilpailuun tuomariksi. Hän on varsin värikäs persoona ja pukeutuukin mielellään huomiota herättävästi. Tuomarina hän on hyvin pidetty ja kannustaa aina kilpailijoita löytämään oman luovuutensa.

Tepa Tuottaja

Tepa on tuottanut useita reality- ja lifestyle-tv-sarjoja. Tepa on topakka ja pysyy aina aikataulussa. Hänen iloinen naurunsa kaikuu tv-studion käytävillä, kun hän juoksee studiosta toiseen. Tuottajan vastuulla on, että tv-ohjelma valmistuu aikataulussaan ja kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti.

Miksu – Allun kaveri

Miksu on Allun hyvä ystävä ja myös innokas esiintyjä. Hän tykkää enemmän taikatempuista. He esiintyvätkin Allun kanssa usein yhdessä.

Mepa – Allun kaveri Mepa

Mepa, Allu ja Miksu ovat hyviä ystäviä ja he järjestävät yhdessä paljon erilaisia tempauksia. Mepa on yleensä juontaja. Mepa on tutustunut tekijänoikeuksiin Kopiraittilassa ja kertoo niistä mielellään myös kavereilleen.

Opettajalle näkökulmia keskusteluun:

  • Esiintyvälle taitelijalle, kuten näyttelijälle, tanssijalle ja sirkustaiteilijalle, syntyy tekijänoikeus omaan esitykseensä.
  • Jotta toisen esitystä saisi kuvata ja jakaa netissä tai sosiaalisessa mediassa, tulee siitä sopia tämän kanssa.
  • Tv-ohjelmia tehdessä tekijöiden ja esiintyjien kanssa sovitaan tekijänoikeuksista.
  • On hyvä myös huomioida, että tv-studiolla ei yleensä saa kuvata ohjelmia.
  • Tv-ohjelmien tekijöille ja tuotantoyhtiölle syntyy tekijänoikeuksia ohjelmaan, minkä vuoksi heidän lupansa tarvitaan ohjelmien kuvaamiseen ja jakamiseen esimerkiksi netissä.
  • Meillä jokaisella on myös oikeus omaan yksityisyyteemme ja onkin hyvän tavanmukaista pyytää lupa kaverilta, jos haluamme jakaa somessa tai netissä tämän kuvia tai videoita, joissa hän esiintyy.

7.      Sarjakuvista ammatti

Tapahtumapaikka: Sarjakuvantekijän työhuone

Sipen uusin sarjakuva on herättänyt todella paljon huomiota. Hänen puhelimensa soi ja viestejä kilahtelee koko ajan. Eppu Elokuvatuottaja haluaa tehdä sarjakuvasta animaatioelokuvan. Mainostoimisto haluaa käyttää sarjakuvan hahmoa yhden firman tulevassa luonnonsuojelumainoskampanjassa. Sipen sarjakuvan fani Hessu ottaa sarjakuvanhahmon omaksi profiilikuvakseen Snappiin ja TikTokiin. Mitä asioita Sipen on hyvä huomioida omien tekijänoikeuksiensa osalta?

Roolit:

Sipe – sarjakuvantekijä

Sipe on innostunut piirtäjä ja on tehnyt useita sarjakuvia. Hänen uusimman sarjakuvissaan seikkailee lehmä. Sipe voitti viime vuonna Suomen Sarjakuvaseuran Puupäähattu -palkinnon.

Eppu – elokuvatuottaja

Eppu on tuottanut useita animaatioelokuvia. Hän innostuu helposti kiinnostavista hahmoista ja ryhtyy kehittämään tarinoita hahmojen ympärille sekä hankkimaan rahoitusta animaation tuottamiseen. Elokuvatuottaja kokoaa animaatiota varten työryhmän, ääninäyttelijät jne.

Galle – graafinen suunnittelija

Galle on töissä graafisena suunnittelijana pienessä mainostoimistossa. Hän piirtää ja kuvaa erilaisia mainoksia, julisteita ja esitteitä. Hänelle tulee usein vastaan erilaisia tekijänoikeuskysymyksiä esimerkiksi kuvien ja musiikin käyttöön liittyen.

Hessu Harrastaja

Hessu on innokas sarjakuvien lukija ja Sipen fani. Hänellä on kotonaan laaja sarjakuvakokoelma ja hän mielellään myös jakaa hyviä sarjakuvia somessa. Hän tunnistaa itsessään paljon samaa kuin Sipen sarjakuvan Lehmä-hahmossa ja lataakin Lehmä-hahmon kuvan profiilikuvakseen TikTokiin ja Snappiin.

Lehmä – Sipen sarjakuvahahmo

Sipen sarjakuvahahmo on hyväsydäminen ja avulias ja innostuu helposti uusista asioista. Lehmä myös pitää huolta ympäristöstä ja nostaakin usein esille erilaisia kierrätysvinkkejä. Viime aikoina Lehmä on ollut erityisen kiinnostunut tekijänoikeuksista.

Opettajalle näkökulmia keskusteluun:

  • Sarjakuvantekijä saa toimeentulonsa monista eri lähteistä, kuten myymällä julkaisulupia lehdille ja kirjakustantajalle. Sarjakuvahahmoista voidaan tehdä oheistuotteita tai vaikka elokuva tai tv-sarja. Sarjakuvantekijä voi myydä myös originaalivedoksia sarjakuvasta.
  • Jos sarjakuvasta halutaan tehdä elokuva, oheistuotteita, kirja tms., tulee siitä sopia sarjakuvantekijän kanssa.
  • Ilman lupaa emme voi kopioida tai jakaa toisten tekemiä sarjakuvia, tai esimerkiksi kopioida sarjakuvasta hahmoa omaksi profiilikuvaksemme.

8.      Koe-esiintyminen musikaaliin

Tapahtumapaikka: Teatterisalin lava

Krisse ja Sointu tekevät uutta musikaalia. Lumo ja Tahti haluavat päästä mukaan ensi syksyn suurimpaan musikaaliin. He osallistuvat koe-esiintymiseen, joka järjestetään kaupungin teatterin lavalla. Krisse ja Sointu pohtivat, millaisia tekijänoikeusasioita heidän tulisi huomioida.

Roolit:

Krisse – käsikirjoittaja

Krisse rakastaa musikaaleja. Hän on käynyt katsomassa New Yorkissa Broadwaylla Leijonakuninkaan ja Oopperan kummituksen. Hän on aina haaveillut oman musikaalin toteuttamisesta.

Sointu – säveltäjä

Sointu on intohimoinen musikaalien ja teatterin ystävä. Hän on katsonut My Fair Ladyn ja Sound of Music ainakin sata kertaa. Sointu on säveltänyt myös omia sävellyksiä.

Lumo – laulaja

Lumo haaveilee laulajan urasta. Hän esiintyi ysiluokalla Kopiraittilan koulun musikaalissa ja on osallistunut harrastajateatterin kesäteatteriesityksiin monena vuonna.

Tahti – tanssija

Tahti on tanssinut pienestä pitäen. Hän on esiintynyt tanssikoulun esityksissä, mutta suurelle teatterin lavalle hän ei ole vielä päässyt. Hänen suurin idolinsa on Hollywood-tähti Shirley Temple.

Osku – ohjaaja

Osku on ohjannut useita musikaaleja. Viimeksi hän ohjasi musikaalin Kopiraittilan koulussa ja hän on mukana järjestämässä uutta musikaalia kaupungin teatterin lavalle.

Opettajalle näkökulmia keskusteluun:

  • Käsikirjoittajan ja ohjaajan lisäksi myös musikaalin esiintyjille syntyy tekijänoikeuksia (tarkemmin sanottuna lähioikeuksia).
  • Musikaalia tehtäessä tulee sopia kaikkien tekijöiden ja esiintyjien kanssa tekijänoikeuksista, kuten musikaalin esittämisoikeuksista ja jos musikaali halutaan videoida, tallennus- ja tallenteen käyttöoikeuksista.
  • Musiikin osalta tulee hankkia tarvittavat esitysluvat Teostosta ja Gramexista tai jos sävelletään uutta musiikkia, tulee sopia säveltäjän kanssa musiikin käytöstä musikaalissa.
  • Jos käytetään valmista käsikirjoitusta, tarvitaan näytelmän esittämiseen myös näytelmäkäsikirjoittajalta esityslupa.
  • Jos taas kirjoitetaan oma käsikirjoitus jonkun valmiin kirjan pohjalta, tarvitaan kirjallisen teoksen dramatisointiin alkuperäisteoksen tekijän lupa.