Vilka typer av videor får jag visa från nätet under lektionen?

Med en licens för att använda TV-program som erhållits av Utbildningsstyrelsen får du visa inhemska program från Yle Arenan och Arkivet i undervisningsbruk. Utbildningsstyrelsens licens gäller inte sådana utländska program eller filmer i Arenan och Arkivet som fortfarande finns på biografer eller som videoinspelningar.

Licensen som erhållits av Utbildningsstyrelsen gäller inte andra streamingtjänster eller webbvideor, som t.ex. från YouTube eller Vimeo.

Användningsvillkoren för YouTube och motsvarande videodelningstjänster definierar hur innehållet i tjänsten får användas. Till exempel i YouTubes användningsvillkor fastställs att man enbart får lyssna och se på tjänstens innehåll i personliga, icke-kommersiella syften. Videornas en eller flera upphovsmän har dock ofta tillåtit användningen av de videor de har på nätet i undervisningsbruk till exempel på sin webbplats, i webbplatsens användningsvillkor eller genom en Creative Commons-licens. I det här fallet kan videon visas och användas i undervisningen i enlighet med användningsvillkoren eller licensen.

Du kan också alltid be om lov av upphovsmannen eller utgivaren att visa videon, om du är osäker på om den får visas.

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä