Vilka typer av videor får jag visa från nätet under lektionen?

Med en licens för att använda TV-program som erhållits av Utbildningsstyrelsen får du visa tv-program från vissa tv-kanaler och från Yle Arenan, Arkivet och MTV Katsomo i undervisningsbruk. Utbildningsstyrelsens licens omfattar inte filmer som visas i biografer eller som finns tillgängliga som videoinspelningar.

Licensen som erhållits av Utbildningsstyrelsen gäller inte andra streamingtjänster eller webbvideor, som t.ex. från YouTube eller Vimeo.

Sådana videon vars användningstillstånd som omfattar användning av verket som behövs i undervisningsverksamhet inte alls finns till buds, eller inte är lättillgängliga, får användas i illustrativt syfte inom undervisningen, förutsatt att användningen av verket äger rum vid ett tillfälle som riktar sig till en viss begränsad personkrets eller i en säker elektronisk miljö. Till exempel för videon på YouTube, Vimeo samt reklamvideor har inte för ögonblicket användningstillstånd.

Upphovsmännen av vissa webbvideon har tillåtit användningen med en CC, dvs. en Creative Commons-licens. Sådana videon får användas i enlighet med villkoren för CC-licensen

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä