Laatinut: Marjukka Peltonen
Kirjatraileri on tapa kertoa kirjasta, käsitellä omaa lukukokemusta ja houkutella muita lukijoita kirjan ääreen. Trailerin voi tehdä monin tavoin. Yhteistä on lyhyt muoto sekä monimediainen kerronta: video- ja kuvakerronnan, tekstin, kertojaäänen ja/tai musiikin yhdistely.
Kirjatraileri ei ole kirja-arvostelu. Traileri ei ole tiivistelmä kirjan juonesta, vaan kertoo vain vähän – jotain kiehtovaa kirjan tapahtumista, tapahtumapaikasta ja päähenkilöstä. Kirjatraileri kertoo paljon myös lukijasta ja siitä, miten hän itse koki kirjan.
Kirjatraileriprojekti voidaan yhdistää lukupiireihin. Vinkkejä lukupiirin järjestämiseen löydät Lukuklaanin Käsikirja lukupiireihin -oppaasta. Yläkoulun käsikirja löytyy täältä.
Projekti liittyy laaja-alaiseen osaamiseen (L4, L5) sekä äidinkieleen ja kirjallisuuteen (S1, S2, S3, S4). Monilukutaito, tieto- ja viestintätekniset taidot, kuvallinen ja kielellinen tuottaminen, erilaisten tekstien käyttäminen ja tulkitseminen sekä tekijänoikeuksien perusteiden ymmärtäminen ja soveltaminen ovat osa opetussuunnitelmien tavoitteita ja sisältöjä kaikilla luokka- ja kouluasteilla. Projektissa voidaan tehdä yhteistyötä eri oppiaineiden välillä. Projektissa voidaan vierailla kirjastossa ja tehdä yhteistyötä kirjaston kanssa. Projektissa käydään läpi myös tekijänoikeuksia ja sovelletaan niitä omaan tuottamiseen.
Voit ladata tämän ohjeen myös pdf:nä täältä. Tehtävät saat myös tulostettavina täältä.
Soveltuu: Alakouluille, yläkouluille, lukioihin, ammatillisiin oppilaitoksiin
Aika: 4-6 oppituntia. Ennen kirjatrailerin tekemistä oppijat ovat lukeneet valitsemansa kirjan.
Ennen kirjatraileriprojektia on järjestetty lukupiirit ja luettu yhteiset kirjat pienryhmissä. Vinkkejä lukupiirin järjestämiseen löydät Lukuklaanin Käsikirja lukupiireihin -oppaasta. Kirjatrailerin materiaaliksi kannattaa valita kirjoja, jotka eivät ole valmiiksi liian tuttuja ja niihin ei liity omaa, valmista kuvamaailmaa.
Tunti 1. Kirjatraileri-idean esittely. Esimerkkejä valmiista kirjatrailereista.
Tunti 2. Kuvien etsiminen. Tekijänoikeuksiin ja kuvien käytön oikeisiin käytänteisiin tutustuminen.
Tunti 3. Tekstityöpaja
Tunti 4. Kirjatrailerin koostaminen
Tunti 5. Musiikki ja viimeistely
Tunti 6. Kirjatrailerien ensi-illat
Kirjatraileri tehdään tekijänoikeuksia kunnioittaen:
Kirjatrailereita tehdessä keskustellaan tekijänoikeuksista. Mitä tekijänoikeudet tarkoittavat? Kenelle niitä syntyy? Miten saan liittää kuvia ja musiikkia omaan työhöni? Mikä on sallittua siteeraamista? Kopiraittilan sivuilta löytyvästä muistilistakoneesta saa tulostettua Kirjatraileriprojektin muistilistan. Hyödynnä myös eri luokka-asteiden pelejä ja lähdemerkintämalleja.
Kopiraittilan Muistilistakone
Kirjatraileri-idean esittelyssä voi hyödyntää Tehdään kirjatraileri -preziä. Esimerkkejä valmiista kirjatrailereista löytyy Kirjastokaistalta.
Ennen varsinaisen työn aloittamista mietitään, miten kirjatrailerit halutaan esittää ja julkaista. Valinnasta riippuu, millaista materiaalia trailereissa voi käyttää.
Kirjatrailerin kuvituksena voidaan käyttää verkosta löytyviä kuvia. Itse kuvaaminenkin on hauskaa, mutta usein tulee vastaan vuodenaikaan ja paikkaan liittyviä hankaluuksia.
Jos valmiit trailerit katsotaan vain koulussa ja jaetaan koulun sisäisessä verkossa, voidaan koulussa tehtävissä töissä kouluille hankitulla Kopioston kopiointiluvalla kopioida verkosta kaikenlaisia kuvia ja skannata kuvia kirjoista, lehdistä ja muista julkaisuista.
Jos trailerit halutaan jakaa verkossa myös koulun ulkopuolelle, tehdään kirjatrailerin kuvitus etsimällä vapaasti käytettäviä kuvia verkosta tai kuvaamalla itse. Kuvien hakeminen ja käyttöoikeuksien tarkistaminen on samalla mainio tiedonhaun ja tekijänoikeuksien harjoitus.
Jos kirjatraileri julkaistaan verkossa:
Kuvien etsiminen aloitetaan miettimällä sopivia hakusanoja. Trailerin kuvitus koostuu erilaisista kuvituskuvista.
Esim. professori Dumbledore — vanha mies, parta, velho; Tylypahka — vanha linna.
Esim. vanha auto — joku tietty automerkki; eksoottisia lintuja — papukaija, strutsi.
vanha vesitorni, jalanjälki lumessa, pikkukaupunki talvella, rahtilaiva, pieni satama talvella, ravintola, äkäinen mies, hopeamalja, vanha sanomalehti, vanha peili, heijastus peilissä, kasvot ikkunassa, pimeä huone
Hakukoneella (Google tms.) hakemisen sijaan hyvä ja turvallinen ratkaisu on hakea kuvia sellaisista verkkopalveluista, joissa kuvien käyttöehdot on joka kuvan kohdalla kerrottu selvästi ja samassa paikassa. Flickr toimii hyvin, jos oppilaat osaavat hakea englanniksi. Pixabayn haku toimii myös suomeksi.
Kaikista kuvista otetaan talteen kuvalähde. Voit joko
a) kopioida kuvan osoitteen kokonaisuudessaan talteen tai
b) ottaa kuvasta kuvakaappauksen niin, että kuvan tekijän tiedot ovat näkyvissä.
Lähdemerkintämalli 8.-9. luokka
Kuvan tarkan verkko-osoitteen kopioiminen on ainoa sallittu tapa silloin, kun kuvien hakemiseen käytetään hakukoneen kuvahakua. Pixabayn tapaisissa kuvapalveluissa kuvien käyttöoikeus on vapaa, ja trailerin kuvalähdetiedoksi riittää kuvapalvelun osoite. Jos kuva on jaettu CC-lisenssillä (Creative Commons), tulee käytetty CC-lisenssi myös aina merkitä kuvan yhteyteen. Esimerkiksi Kuva: Tekijän nimi, lähde, CC-BY.
Kuvahaku on hankalaa! Muista, että kirjatraileri ei ole pelkkien kuvien varassa. Osa kuvista jää löytymättä – voit kertoa ne asiat tekstillä. Taustamusiikilla voi muuttaa kuvan tunnelman vallan päälaelleen.
Kirjatrailerin kuvien ja tekstien yhdistelmän tavoitteena on olla kerronnaltaan mielenkiintoinen. Jos sama tarina kerrotaan aina sekä kuvalla että tekstillä, lopputulos on tylsä.
Harjoitus auttaa kertomaan kirjan tarinaa niin, että mukaan ei tule koko kirjan tarina tiivistettynä, vaan lukija valitsee yhden kiehtovan kohdan kirjasta. Trailerin tekemisessä haastavinta on usein se, ettei kerro liikaa. Kirjatraileri ei ole tiivistelmä kirjan juonesta tai edes kaikista alkupään tapahtumista.
Valitse kirjasta joku mielenkiintoinen tai jännittävä kohta. Kirjoitat tästä kohdasta viiden virkkeen tarinan.
Hyvä, jos se mitä tarinassasi on juuri tapahtumassa, jää aivan keskeneräiseksi.
Esimerkkinä tekstiehdotus kirjatraileriin Christina Ohlssonin dekkarista Hopeapoika: Vanhan vesitornin kellarissa oli pimeää. Aladdin etsii lautasliinoja, joita äiti tarvitsi ravintolassa. Juuri kun Aladdin löytää etsimänsä, kuuluu ovelta kolahdus. Tuliko kellariin joku toinenkin? Aladdin ei uskalla kääntyä, mutta vilkaisee edessään olevaan peiliin.
Kuvien etsimisen jälkeen kuvalistalla on jäljellä sanoja, joihin ei löytynyt kuvaa. Keksi viisi lausetta, joissa käytät näitä jäljelle jääneitä sanoja. Trailerin teksteinä toimivat hyvin myös yksittäiset sanat.
Kuvien etsimisen ja tekstien miettimisen jälkeen on aika koostaa materiaalista traileri. Kirjatrailerin koostamisessa päästään tekemään yksinkertaista ja helppoa videokerrontaa. Valitse editoriksi sellainen sovellus, jossa on tarjolla monipuoliset työkalut myös tekstiruutujen eli planssien tekemiseen.
Jos käy niin, että kuvien etsimisen jälkeen lähdetään suoraan jo kokoamaan traileria ja miettimään tekstejä samalla, tulee teksteistä helposti kuvien tarinaa toistavia. Trailerista on vaarana tulla kerronnaltaan tylsä.
IOS-laitteiden sovellusvinkit: iMovie on usein valmiiksi tuttu. Valitse alustaksi elokuva, ei sovelluksen omaa traileripohjaa. Splice on hyvä vaihtoehto, koska tekstiruutujen eli planssien tekeminen toimii hyvin.
PC:llä kannattaa kokeilla vaikkapa Adoben selainpohjaista editoria Spark. Spark vaatii kirjautumisen Adobe-tunnuksilla.
Android-laitteiden sovellusvinkit: FilmoraGo, VideoShow
Millainen tunnelma kirjassa on? Vauhdikas, surullinen, jännittävä, pelottava, kodikas? Listaa kirjan tunnelmaa kuvaavia sanoja ennen musiikin etsimistä tai tekemistä. Musiikilla voit vielä muuttaa trailerisi tunnelman ja löytämiesi kuvien sävyn kokonaan.
Editorien omista musiikkikirjastoista löytyy valmista musiikkia. Jos editorin musiikkikirjasto on suppea, alkaa musiikki helposti kuulostaa loppuun kuluneelta. Tarkista huolella käyttöoikeudet editorin tai musiikkikirjaston käyttö- tai lisenssiehdoista.
Hakusanoilla “royalty free music” löytyy verkosta monenlaista materiaalia. Musiikkitiedostojen siirtäminen on haastavaa. Hätäapuna toimii laitteelta toiselle äänittäminen silloin, kun loppukäytössä ei ole suuria laatuvaatimuksia.
Kunnat ovat voineet hankkia musiikin tallentamiseen luvan kunnan ja koulujen työpajoissa ja oppitunneilla Teoston ja Gramexin kanssa tehdyissä kuntasopimuksissa. Tarkista omasta kunnastasi tai Teoston ja Gramexin asiakaspalvelusta, onko teidän koululla tällainen lupa hankittuna. Kuntasopimus mahdollistaa musiikin liittämisen omaan työhön, mutta ei internet-käyttöä, esimerkiksi työn jakamista netissä.
Kirjan nimi paljastuu vasta loppukuvasta. Ota kirjan kannesta kuva niin, että otat kuvaan mukaan jotain rekvisiittaa ja somistusta. Näin et riko kirjan kansikuvan tekijän tekijänoikeuksia, vaan teet oman kuvateoksen, jossa kirja on mukana.
Lopputeksteihin kuuluvat kaikkien trailerissa käytettyjen kuvien ja musiikin tekijä- ja lähdetiedot.
Kun tekniikka on kunnossa, muistutetaan oppilaita vielä toisten työn kunnioittamisesta ja hyvän palautteen antamisesta. Jokainen työ ansaitsee taputukset. Kirjatrailerien jälkeen kannattaa kysyä, herättivätkö trailerit kiinnostusta lukea lisää.
Jos haluat julkaista kirjatrailerit netissä, tulee julkaisemisesta sopia kaikkien kirjatrailerin tekijöiden kesken sekä tarkistakaa, että sinulla on kaikki tarvittavat luvat (kuvat, musiikki, tekijät) julkaisemiseen kunnossa. Huomaa, että alaikäisten lasten töiden julkaisemiseen netissä tarvitaan aina myös huoltajien lupa.
Julkaiseminen voidaan tehdä myös vain omassa luokassa tai koulun suljetussa verkossa oman luokan kesken.