Tekijänoikeustietoa

Mitä tekijänoikeus on

Tekijänoikeus antaa luovan työn tekijälle tai taiteilijalle yksinoikeuden määrätä, miten hänen tekemäänsä teosta saa käyttää. Yksikään teos ei synny ilman tekijää. Tekijänoikeus turvaa luovan työn tekijälle mahdollisuuden saada toimeentuloa luovasta työstä. Toisaalta tekijänoikeus on yleisnimi oikeuden alalle, jonka tehtävänä on suojata luovaa työtä ja siihen kohdistuvia investointeja.

Kun piirrät kuvan, kirjoitat tarinan, sävellät musiikkiteoksen tai kuvaat elokuvan, olet tekijä, jolla on oikeus määrätä, miten tekemääsi teosta saa käyttää. Tekijänoikeus tulee voimaan heti, kun teos on syntynyt. Suojan saaminen ei edellytä rekisteröintiä tai ©-merkin käyttämistä.

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä.

Tekijänoikeus perustuu lakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin. Alalla on solmittu useita kansainvälisiä yleissopimuksia, jotka ulottavat suojan myös toisista sopimusvaltioista peräisin oleviin teoksiin ja lähioikeussuojan kohteisiin.

Kansainvälisten yleissopimusten keskeiset periaatteet

  • minimisuoja, jonka mukaan sopimusvaltion on omassa laissaan saatettava voimaan vähintään sopimuksen määräämä minimitaso
  • kansallinen kohtelu, jonka mukaan toisesta sopimusvaltiosta peräisin oleville teoksille tai lähioikeussuojan kohteille on myönnettävä vähintään samat oikeudet kuin oman maan lainsäädäntö antaa.

Kotimaiseen lainsäädäntöömme vaikuttavat myös EU:n tekijänoikeusdirektiivit, joissa säädetty suoja on eräiltä osin korkeampi kuin kansainvälisten sopimusten edellyttämä taso. Käytännössä lähes kaikki ulkomainen aineisto nauttii Suomessa samantasoista tekijänoikeussuojaa kuin kotimainen aineisto.