Sivuston käyttöohjeet

Voit käyttää Kopiraittilan materiaaleja yhden tai kahden oppitunnin kokonaisuutena tai palasina tietyn asian opettamiseen ja kertaamiseen esimerkiksi ennen projektityön aloittamista tai osana muuta opetuskokonaisuutta. Toisen asteen oppilaitosten ja opettajankoulutuksen itseopiskeluohjeen avulla voit ottaa tekijänoikeudet haltuun myös itsenäisesti. Alemmilla luokilla aiheeseen voidaan tutustua esimerkkien kautta yhdessä tehtäviä tehden.

Kullekin luokka- tai koulutusasteelle löytyy omaa pelillistä materiaalia omasta tilasta ja videohuoneesta löydät lisämateriaalia tekijänoikeuksien opettamiseen ja monenlaiseen luovan työn tuottamiseen.

Arvostamme palautettasi: neuvonta (at) kopiosto.fi

Verkkosivun käyttö

Materiaali toimii sekä päätteillä että mobiililaitteilla.

Peruskoulu:

Luokkahuoneisiin pääsee sisään ja niistä ulos klikkaamalla ovenkahvaa. Tehtävät löytyvät luokkahuoneissa heiluvien kuvakkeiden takaa.

Kopiraittilan koulun käytävällä ja luokkahuoneissa liikutaan sivusuunnassa liikuttaen ruutua hiirellä napsauttaen tai kosketusnäytöllä sormella oikealle tai vasemmalle.

Kun tehtävän on suorittanut oikein, saa taululle suoritusmerkinnän. Merkinnät häviävät, kun poistut Kopiraittilan koulusta kokonaan tai palaat aloitussivulle.

Toisen asteen oppilaitokset:

Toisen asteen materiaali jakautuu kolmeen tekijänoikeustaitoon: tekijänoikeustietous, erilaisten teosten käyttötaidot sekä tiedonhankintataidot ja kriittinen lukutaito. Kunkin taidon harjoituspeli löytyy koulutusasteen kahvilatilan katossa olevista lampuista. Muut materiaalit ja ohjeet löytyvät vasemmassa yläkulmassa olevasta valikosta.

Suoritettuaan kunkin taidon harjoituspelin hyväksytysti oppija saa yhden avaimen. Kun kustakin kolmesta taidosta on ansaittu avain, avautuu lopputesti-arkku ja oppija pääsee testaamaan tekijänoikeustaitojaan lopputestissä.

Ennen pelaamista oppijoiden kannattaa luoda itselleen käyttäjätunnus. Kun on kirjautuneena Kopiraittilaan, tallentuvat harjoituspelien ja lopputestin hyväksytyt suoritukset ja oppija voi tallentaa diplomin omaan profiiliin, jolloin sen voi tulostaa myöhemmin.

Toisen asteen materiaalit suoritettua hyväksytysti läpi, voi hakea myös Tekijänoikeustaituri-osaamerkin. Osaamismerkki haetaan syöttämällä sähköpostiosoite pyydettyyn kohtaan. Osaamismerkit myönnetään Open Badge Factory -palvelun kautta.

Korkeakoulu ja opettajankoulutus:

Kopiraittilan korkeakoulun materiaali sopii erityisesti alkuvaiheen korkeakouluopiskelijoille. Korkeakoulun materiaali on itseohjaava, ja on suunniteltu itsenäisesti opiskeltavaksi osana esimerkiksi digiosaamisen taitoja.

Opettajaksi opiskeleville ja opettajille on oma materiaali, jossa opitaan nimenomaan opetukseen liittyviä tekijänoikeuksia ja käyttölupia.

Opettajankoulutuksen ja korkeakoulun materiaalit suoritettua hyväksytysti läpi, voi hakea myös Tekijänoikeustaituri- tai Tekijänoikeusekspertti-osaamerkin.  Osaamismerkki haetaan syöttämällä sähköpostiosoite pyydettyyn kohtaan. Osaamismerkit myönnetään Open Badge Factory -palvelun kautta.

Tervetuloa Kopiraittilaan!