Hyödyllisiä linkkejä

Esitteitä ja oppaita

Tekijänoikeuden ABC -esite

Esite sisältää perustietoa tekijänoikeuksista sekä vastauksia koulumaailman tekijänoikeuskysymyksiin. Voit tulostaa esitteen tai selata sitä verkossa.

Oppilaitosten kopiointilupaesite
Esitteessä kerrotaan tiivistetysti Kopioston kopiointiluvan sisällöstä. Voit tulostaa esitteen tai selata sitä verkossa.

Kopiointi oppilaitoksissa -lupataulu
Lupataulussa on tiivistetysti Kopioston kopiointiluvan sallitun kopioinnin rajat. Lupataulun voi tulostaa ja laittaa oppilaitoksessa opettajanhuoneen tai kopiohuoneen seinälle.

Tekijänoikeudesta muualla

Operight
Tietosivusto, johon on koottu monipuolisesti tietoa opettajan työhön liittyvistä tekijänoikeusasioista.

Tekijanoikeus.fi
Verkkosivulta löytyy tietoa tekijänoikeudesta sekä opetusmateriaalia. Sivulta voi tilata myös luovaa työtä ja tekijänoikeuksia käsittelevän kouluvierailun luokkaan tai kouluun.

Tekijänoikeuslaki

Tekijänoikeusopetusmateriaalia muualla verkossa

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen ja Luovat ry – Luovan työn tekijät ja yrittäjät tuottamat Tekijänoikeus -lautapeli ja -sarjakuvat löytyvät tekijanoikeus.fi-verkkosivulta.

Tekijänoikeus –oppimateriaalipaketti alakoululaisille
Oppimateriaalipakettiin sisältyy lautapeli, tehtävävihko ja kuvakirja. Lautapelin ja siihen liittyvän materiaalin voi ladata ja tulostaa verkkosivulta tai tilata postitse.

Tekijänoikeus -sarjakuvat yläkoululaisille
Seikkailu yöjunassa -sarjakuva sisältää tiiviin tietopaketin tekijänoikeudesta ja piratismista.

Tie tekijänoikeuteen -pelillinen materiaali

Yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille suunnattu Tie tekijänoikeuteen -pelissa nuoret pääsevät tutustumaan tekijänoikeuksiin hauskasti ja käytännönläheisesti. Peli toimii Seppo-alustalla ja vaatii aktivointikoodia, jonka saa tilaamalla Nuorten Akatemiasta.

Tekijänoikeustietovisa
Hauska tietovisa tekijanoikeus.fi -sivustolla.

Tekijänoikeusjärjestöt Suomessa

Gramex
Gramex on muusikoiden ja musiikkituottajien tekijänoikeusjärjestö. Gramex edustaa noin 58 000 muusikkoa ja äänitetuottajaa. Gramex myöntää lupia äänitemusiikin käyttöön, tallentamiseen ja julkiseen esittämiseen.

Kopiosto
Kopiosto on esittävien taiteilijoiden, tekijöiden ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö. Kopiosto edustaa noin 80 000 esiintyvää taiteilijaa, tekijää ja kustantajaa. Kopiosto myöntää lupia painotuotteiden kopiointiin ja kuva- ja tekstiaineistojen kopioimiseen internetsivuilta ja digitaalisista julkaisuista, radio- ja televisio-ohjelmien tallentamiseen ja esittämiseen sekä tv-kanavien jakeluun.

Kuvasto
Kuvasto on visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö. Kuvasto edustaa noin 3 000 kotimaista taiteilijaa ja oikeudenhaltijaa sekä kansainvälisten sisarjärjestöjen kanssa solmittujen sopimusten nojalla noin 100 000 ulkomaista taiteilijaa. Kuvasto myöntää tekijänoikeuslupia kuvataiteen teosten käyttöön.

Teosto
Teosto on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikin kustantajien tekijänoikeusjärjestö. Teosto edustaa 38 000 kotimaista ja ulkomaalaisia säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja musiikinkustantajia yli sadasta maasta. Teosto myöntää musiikin käyttölupia musiikin julkiseen esittämiseen ja käyttämiseen.

APFI
Audiovisual Producers Finland – APFI edustaa yli 100 kotimaista tuotantoyhtiötä. APFI sopii tuotantoyhtiöiden puolesta mm. elokuva- ja av-tallenteiden opetuskäytöistä sekä tv-ohjelmien edelleen lähetyksestä. APFI myöntää lupia kotimaisten elokuvien esittämiseen oppilaitoksissa sekä muuhun ei-kaupalliseen toimintaan yhdessä M&M Viihdepalvelu Oy:n kanssa.

Sanasto

Sanasto on kirjailijoiden ja kääntäjien tekijänoikeusjärjestö, joka myöntää käyttölupia kirjallisuuden julkiseen esittämiseen sekä tekstikatkelmien käyttämiseen esitteissä ja julkaisuissa. Sanasto edustaa noin 15 000 kotimaista kirjailijaa ja kääntäjää.

Muuta hyödyllistä

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry
TTVK on rekisteröity ja voittoa tavoittelematon yhdistys. TTVK tiedottaa ja valvoo tekijänoikeuksia. TTVK:n verkkosivuilta löytyy tietoa ja esitteitä tekijänoikeuksien loukkauksista sekä piratismista.

Tekijänoikeusneuvosto
Tekijänoikeusneuvosto antaa lausuntoja tekijänoikeuslain soveltamisesta.

Mediataitokoulu
Mediataitokoulu tarjoaa tietoa, tutkimusta ja tehtäviä mediakasvatuksesta ja median ilmiöistä. Palvelun tavoitteena on kehittää mediataitoja sekä vahvistaa valmiuksia mediakasvatukseen.

Creative Commons -lisenssi
Tietoa Creative Commons -lisensseistä

Henkilötieto ja tietosuoja

Tietosuoja.fi
Tietoa henkilötietolaista ja tietosuojasta. Sivustolta löytyy tietosuojavaltuutetun ratkaisuja sekä tietopaketteja lapsille ja nuorille tietosuojasta ja netistä.