Tarvitaanko tekijänoikeuslupa, jos etäopetuksessa halutaan tallentaa tai välittää tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa?

Oppitunnin tai luennon tallentamiseen ja välittämiseen etäopetuksessa tarvitaan opettajan tai luennoitsijan suostumus. Myös suullinen esitys, kuten luento tai esitelmä, voi saada tekijänoikeussuojaa ylittäessään teoskynnyksen eli ollessaan riittävän itsenäinen ja omaperäinen.

Opettajan oman esityksen lisäksi oppitunneilla käytetään paljon tekijänoikeuden suojaamia teoksia, kuten kuvia, oppikirjan sivuja tai lehtiartikkeleita. Kun oppitunti tallennetaan etäopetusta varten, myös nämä teokset näkyvät tallenteella. Teosten tallentamiseen osana etäopetusta tarvitaan kaikkien tallenteella näkyvien teosten oikeudenhaltijoiden lupa.

Kopioston kopiointilupa mahdollistaa teosten tallentamisen etäopetuksessa ilman, että jokaiselta oikeudenhaltijalta täytyy erikseen pyytää lupa. Kopioston luvalla oppitunnin saa välittää oppilaitoksen suljetussa verkossa suorana tai tehdä siitä tallenteen, jonka oppilaat voivat katsoa myöhemmin oppilaitoksen sisäverkon kautta. Tallennetta ei saa Kopioston luvalla laittaa avoimeen verkkoon.

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä