Saanko lisätä oppikirjan tehtävään uusia vaiheita, apukysymyksiä tai vastausvaihtoehtoja, joita alkuperäisessä tehtävässä ei ole?

Materiaalin muokkaaminen edellyttää pääsääntöisesti tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa. Tehtävän muokkaaminen, kuten esimerkiksi uusien vastausvaihtoehtojen lisääminen alkuperäiseen tehtävään, ei ole yleensä sallittua, jos kyse on tekijänoikeuden suojaamasta teoksesta.  

Yksittäinen tehtävä ei kuitenkaan välttämättä aina ole tekijänoikeuslain suojaama eli ns. teoskynnyksen ylittävä teos. Jos yksittäinen tehtävä ei ole tekijänoikeuden suojaama teos, voi sellaista yksittäistä tehtävää muokata vapaasti. On kuitenkin syytä huomioida, että tehtäväkokonaisuus, kuten harjoitusmoniste tai työ- tai harjoituskirja ovat yleensä tekijänsä luomistyön tuloksia ja kokonaisuutena ylittävät teoskynnyksen eli saavat tekijänoikeussuojaa. Tehtäväkokonaisuuden tai työ- ja harjoituskirjan kopioimiseen ja muokkaamiseen tarvitset tekijänoikeudenhaltijan luvan. Kopioston kopiointiluvalla ei saa kopioida työ- ja harjoituskirjoja.

Tekijänoikeus ei suojaa ideaa, joten samaa ideaa voit kuitenkin hyödyntää omissa tehtävissäsi.

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä