Saako YouTube-videoita esittää opetuksessa?

Tekijänoikeuslaki sallii sellaisten julkistettujen videoiden, joiden käyttämiseksi ei ole saatavilla lainkaan tai helposti käyttölupaa, käytön opetuksen havainnollistamiseksi. Käytön tulee tapahtua tietylle rajatulle henkilöpiirille opetustilanteessa tai suojatussa sähköisessä ympäristössä.

YouTube- ja muita verkkovideoita saa siten esittää opetuksessa, jos esitys on perusteltua opetuksen havainnollistamiseksi. Opetuksen havainnollistaminen tarkoittaa teoksen osan tai otteen käyttöä. Hyvin lyhyiden ja suppeiden teosten osalta saa käyttää teosta kokonaan. Lain esitöiden mukaan esimerkiksi lyhyt mainos- ja verkkovideo on usein sellainen yhtenäinen audiovisuaalinen kokonaisuus, jonka esittäminen kokonaisuudessaan opetuksen havainnollistamiseksi voi olla perusteltua. Lain sallima tarkoituksenmukainen laajuus on kuitenkin arvioitava aina kussakin tapauksessa erikseen.

Verkossa on useita videoita, joiden käyttö opetuksessa on sallittu CC eli Creative Commons -lisenssillä. Tällaisia videoita saa käyttää opetuksessa CC-lisenssin ehtojen mukaisesti.

On huomattava, että internetissä oleva aineisto on saatettu ladata verkkoon ilman oikeudenomistajan suostumusta. Lähtökohtaisesti laittomasti verkkoon ladatun sisällön esittäminen ei ole sallittua, vaikka tekijänoikeuslakiin sisältyvä ns. laillisen lähteen vaatimus koskeekin vain kappaleen valmistamista.

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä