Saako etäopetuksessa kuunnella oppikirjan äänitteitä opettajan mikrofonin tai koneen kautta? Entä laittaa oppikirjan äänitteen suljetulle oppimisalustalle oppilaiden kuunneltavaksi?

Äänitteitä saa soittaa lähiopetuksessa läsnä olevalle opetusryhmälle, mutta etäopetuksessa kyse on tekijänoikeuslain tarkoittamasta teoksen kappaleen valmistamisesta ja/tai välittämisestä. Tällaiseen käyttöön tarvitaan tekijänoikeudenhaltijan lupa.

Kopioston kopiointilupa sallii painettujen julkaisujen, kuten kirjojen katkelmien, lukemisen ääneen opetustallenteella tai livestriimaustilanteessa suljetulla oppimisalustalla omalle opetusryhmälle. Opettaja voi esimerkiksi lukea ääneen kielten oppikirjan tekstejä etäopetuksessa livestriimauksena tai tallenteella suljetulla oppimisalustalla omalle opetusryhmälleen.

Kopiointilupa ei kuitenkaan koske äänitteiden, musiikin eikä liikkuvan kuvan striimaamista, äänitteiden jakamista suljetulla kurssialustalla tai taltioimista opetustallenteelle. Tällaisessa tilanteessa äänitteen käyttöön kannattaa kysyä lupa oppikirjan kustantajalta.

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä