Saavatko oppilaat liittää oppitunnilla tekemäänsä videoon musiikkia?

Musiikin liittäminen videoon on synkronointia, johon tarvitaan musiikin tekijöiltä erillinen lupa. Teoston ja Gramexin kuntasopimukset mahdollistavat kunnallisissa oppilaitoksissa oppilaiden tekemiin videoihin musiikin liittämisen, jos videoita ei jaeta netissä eikä somessa. Oppilaat voivat siten liittää koulussa tehtäviin videoihin musiikkia.

Oppilaat voivat myös yksityishenkilöinä ladata YouTubeen, Facebookiin, Instagramiin ja TikTokiin musiikkia sisältäviä ei-kaupallisia videoita. Heidän ei tarvitse hankkia niihin erillistä lupaa, koska Teosto ja levy-yhtiöt ovat sopineet musiikin käytöstä yksityishenkilöiden videoilla näiden alustojen palveluntarjoajien (esim. YouTuben ja Metan) kanssa. Lue lisää Teoston verkkosivuilta.

Vapaasti voi käyttää musiikkia, jonka suoja-aika on umpeutunut, tai jonka käytön oikeudenhaltija on sallinut esimerkiksi CC-lisenssillä. Myös kokonaan itse tehtyä musiikkia voi liittää oman videon taustalle. Useissa videoiden editointiohjelmissa on myös vapaasti käytettävää taustamusiikkia ja äänitehosteita. Näiden käyttöoikeudet tulee tarkistaa sovelluksen käyttöehdoista.

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä