Mitä videoita saan esittää oppitunnilla netistä?

Opetushallituksen hankkimalla tv-ohjelmien käyttöluvalla saat esittää opetuksessa kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta. Opetushallituksen lupa ei koske sellaisia Areenassa ja Elävässä arkistossa olevia ulkomaisia ohjelmia eikä elokuvia, jotka ovat vielä elokuvateattereissa tai videotallenteina saatavilla.

Opetushallituksen hankkima lupa ei koske muita suoratoistopalveluita eikä verkkovideoita, esim. YouTubesta tai Vimeosta.

YouTube- ja vastaavien videonjakopalveluiden käyttöehdoissa määritellään, miten palvelun sisältöjä saa käyttää. Esimerkiksi YouTuben käyttöehdoissa määritellään, että palvelun sisältöjä saa kuunnella ja katsella vain henkilökohtaisessa ei-kaupallisessa tarkoituksessa. Videoiden tekijä tai tekijät ovat kuitenkin usein sallineet verkossa olevan videonsa käytön opetuksessa esimerkiksi verkkosivullaan, verkkosivuston käyttöehdoissa tai Creative Commons -lisenssillä. Tällöin videota saa esittää ja käyttää opetuksessa käyttö- tai lisenssiehtojen mukaisesti.

Voit aina myös pyytää videon esittämiseen luvan sen tekijältä tai julkaisijalta, jos olet epävarma, saako videota esittää.

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä