Tekijänoikeudet haltuun – itseopiskeluohje

Tekijänoikeustaidot voidaan opiskella myös itsenäisesti.  Tallentaaksesi suorituksesi sinun on rekisteröidyttävä Kopiraittila.fi-sivustolle.

Materiaalin avulla opiskellaan tekijänoikeuden peruskäsitteitä sekä tekijänoikeuksien eli valmiiden tekstien, musiikin, kuvien ja videoiden käyttöön liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia kolmen taitokokonaisuuden avulla. Jokaisen kokonaisuuden päätteeksi testataan opitut asiat sivustolla olevan pelin avulla. Kun kaikkien kolmen tekijänoikeustaito-osa-alueen harjoituspelit on suoritettu hyväksytysti, omat tiedot ja taidot testataan tekijänoikeustaitotestillä, jossa on kysymyksiä kaikista tekijänoikeuden osa-alueista.

Suoritettuasi lopputestin hyväksytysti tulosta todistus tekijänoikeustiedoistasi oman profiilisi kautta tai voit hakea Tekijänoikeustaituri-osaamismerkin. Todistuksen tai osaamismerkin avulla voit osoittaa osaamisesi opettajallesi tai oppilaitoksesi opinto-ohjaajalle, joka voi hyväksyä kurssin osaksi opintojasi. Varmistathan kurssin hyväksymisen opintojen osaksi ennakkoon omasta oppilaitoksestasi.

Arvioi ensin tekijänoikeustaito-osaamisesi arviointilomakkeella. Suoritettuasi koko Kopiraittilan koulun tekijänoikeudet haltuun -materiaalipaketin arvioi osaamisesi uudelleen.

Onnea matkaan tekijänoikeuksien maailmassa!

A. Tekijänoikeuksien opiskelu

1. Tekijänoikeustieto

2. Erilaisten aineistojen käyttötaito

  • Selvitä itsellesi, miten saat käyttää toisten tekemiä teoksia ja aineistoja omassa työssäsi.
  • Lue tekijänoikeusoppaasta (s. 18 – 20) teosten käyttöön ja kuvan ottamiseen ja julkaisemiseen liittyvät ohjeet ja katso Teosten käyttö -video.
  • Käy läpi myös Projektityön, Videoprojektin ja Kuvaaminen muistilistat.
  • Tarkista, miten viitataan erilaisiin lähteisiin ja miten tekstiä siteerataan eli lainataan tai referoidaan. Ohjeet suoran lainauksen tekemiseen ja referointiin löydät esimerkiksi äidinkielen oppikirjasta tai täältä.
  • Kertaa vielä Projektityön tekeminen -materiaalin avulla, miten tehdään lähdemerkinnät ja kootaan lähdeluettelo.
  • Testaa lopuksi teosten käyttötaitosi Totta vai tarua -pelin avulla. Hyväksytyn suorituksen jälkeen voit siirtyä seuraavaan taitokokonaisuuteen.

3. Tiedonhankintataidot ja kriittinen lukutaito

  • Opiskele ensin Projektityön tekeminen -materiaalin avulla, mitä vaiheita kuuluu omaan (tekstin tai muiden töiden) tuottamiseen itse hankitun materiaalin ja muiden laatimien tuotosten pohjalta. Kiinnitäthän erityistä huomiota lähteiden valintaan: millainen on luotettava lähde, mistä sen tunnistaa ja millainen lähde on oleellinen oman työn kannalta.
  • Hae internetistä haluamastasi aiheesta (tai johonkin meneillään olevaan kurssiin liittyen) erilaisia lähteitä. Arvioi lähteiden luotettavuutta, lähteiden tarkoituksenmukaisuutta ja käyttökelpoisuutta kurssityöhösi.
  • Tarkista lähdemerkintäohjeesta, miten tehdään lähdemerkinnät ja viitataan erilaisiin lähteisiin. Palauta mieleesi myös, miten muiden tekstiä referoidaan ja siteerataan eli tehdään suora lainaus tekstin referointiohjeiden avulla.
  • Testaa tiedonhankintataitosi bingopelin avulla. Hyväksytyn suorituksen jälkeen voit siirtyä tekijänoikeustaitojen lopputestiin.

B. Tekijänoikeustaitojen lopputesti

Suoritettuasi kaikki kolme tekijänoikeustaitoa hyväksytysti, voit tehdä tekijänoikeustaito-lopputestin. Muistathan tulostaa todistuksesi tai hakea osaamismerkin ja toimittaa sen opettajallesi.

Täytä vielä itsearviointilomake. Pohdi, miten osaamiseni ja tekijänoikeustaitosi kehittyivät työskentelyn aikana?

Onneksi olkoon, olet suorittanut tekijänoikeudet haltuun -kurssin!