Tiedonhaun strategiat ja hakukoneiden käyttö

Internet on tiedon runsaudensarvi, jonne uppoaa, jos ei hallitse tehokkaita tiedonhaun keinoja.

Hakukoneiden käyttö

Internetin tiedon seulomiseen on olemassa useita hakukoneita, jotka antavat erilaisia hakutuloksia. Tämän vuoksi on tärkeää, että käytät useampia hakukoneita ja vertailet saatuja hakutuloksia keskenään.

Jotta tiedonhaku asiasanojen avulla onnistuisi, sinun on hallittava hakulauseen tekemiseen tarvittavat hakukomennot, esimerkiksi AND, OR, NOT tai ””, +, (). Osumien vähentämiseksi hakua kannattaa rajata vielä aikavälin, kielen ja aineistotyypin perusteella, esim. 2000 -, suomi, artikkelit.

Tietokantojen käyttö

Myös erilaisia tietokantoja kannattaa opetella käyttämään, sillä niihin on koottu laajasti tietyn aihepiirin viitteitä tai dokumentteja. Muun muassa ARTO-tietokannassa on kotimaisia eri aihepiirien artikkeleita, joten se on erittäin hyödyllinen tiedonhakua ajatellen.

Internetin lisäksi tiedonhaussa kannattaa edelleen käyttää tietokirjoja, esimerkiksi käsikirjoja ja oppaita. Tätä varten sinun kannattaa katsoa kirjaston luokitusjärjestelmä ja harjoitella kirjojen hakua kirjaston tietokannasta.

Hakutulosten arviointi ja seulonta

Tehokkaaseen tiedonhakuun kuuluu myös hakutulosten arviointi ja seulonta, esimerkiksi kaupallisten ja ideologisten osumien tunnistaminen faktapohjaisista. Wikipediaa ei kannata käyttää lähteenä sinällään, mutta se on monesti hyödyllinen lähteiden hankinnassa ja eri näkökulmien tunnistamisessa, kunhan osaat lukea Wikipedia-artikkelin syntyhistoriaa ja pohjatietoja.