Tekijänoikeudet haltuun - itseopiskeluohje

Opettajana kohtaat tekijänoikeudet työssäsi kolmessa roolissa: tekijänä, teosten käyttäjänä ja tekijänoikeustaitojen opettajana. Kopiraittilan koulun materiaalien avulla voit opiskella tekijänoikeuksia hauskalla pellillisellä tavalla ja saat työkaluja tekijänoikeuksien opettamiseen.

Tämän itseopiskeluohjeen avulla voit ottaa tekijänoikeudet haltuun itsenäisesti. Tekijän oikeudet haltuun -kokonaisuus voidaan ottaa osaksi opintojasi, täydennyskoulutusta tai veso-päivää. Selvitä omasta oppilaitoksestasi tai työnantajaltasi, mikä on tilanne omassa oppilaitoksessasi tai työpaikallasi.

Rekisteröitymällä Kopiraittilan koulun sivustolle pystyt tallentamaan osasuorituksesi profiiliisi ja tulostamaan lopuksi todistuksen tekijänoikeustaitojen osaamisestasi.

Arvioi aluksi tekijänoikeustaitojesi lähtöosaamisesi itsearviointilomakkeella.

Onnea matkaan tekijänoikeuksien maailmassa!

A. Tekijänoikeuksien opiskelu

1. Tekijänoikeustietous

2. Teosten käyttötaito ja tiedonhankintataito

3. Tekijänoikeuksien opettaminen

Tekijänoikeuksien perusteiden ymmärtäminen ja soveltaminen sekä tekijänoikeuksien kunnioittaminen ovat kaikilla kouluasteilla ja kaikissa oppiaineissa osana monilukutaitoa ja vastuullista viestintä- ja tietotekniikan käyttöä osa uusien opetussuunnitelmien tavoitteita ja sisältöjä .

B. Tekijänoikeustaitojen lopputesti

Kun olet suorittanut kaikki kolme harjoituspeliä (tietovisa, totta vai tarua ja bingo) hyväksytysti, pääset testaamaan taitosi lopputestissä. Suoritettuasi lopputestin hyväksytysti saat diplomin, jonka voit tulostaa tai tallentaa omaan profiiliisi.

Tee lopuksi vielä itsearviointilomake. Pohdi, miten tekijänoikeustaitojen osaamisesi kehittyi työskentelyn aikana.

Onneksi olkoon! Olet suorittanut tekijänoikeudet haltuun -kokonaisuuden.