Tekijänoikeudet haltuun – itseopiskeluohje

Opettajana kohtaat tekijänoikeudet työssäsi kolmessa roolissa: tekijänä, teosten käyttäjänä ja tekijänoikeustaitojen opettajana. Kopiraittilan materiaalien avulla voit opiskella tekijänoikeuksia hauskalla pellillisellä tavalla ja saat työkaluja tekijänoikeuksien opettamiseen.

Tämän itseopiskeluohjeen avulla voit ottaa tekijänoikeudet haltuun itsenäisesti. Tekijän oikeudet haltuun -kokonaisuus voidaan ottaa osaksi opintojasi, täydennyskoulutusta tai veso-päivää. Selvitä omasta oppilaitoksestasi tai työnantajaltasi, mikä on tilanne omassa oppilaitoksessasi tai työpaikallasi.

Rekisteröitymällä Kopiraittilan sivustolle pystyt tallentamaan osasuorituksesi profiiliisi ja tulostamaan lopuksi todistuksen tai hakea Tekijänoikeustaituri-osaamismerkin tekijänoikeustaitojen osaamisestasi.

Arvioi aluksi tekijänoikeustaitojesi lähtöosaamisesi itsearviointilomakkeella.

Onnea matkaan tekijänoikeuksien maailmassa!

A. Tekijänoikeuksien opiskelu

1. Tekijänoikeustietous

2. Teosten käyttötaito ja tiedonhankintataito

  • Selvitä, miten erilaisia aineistoja saa käyttää opetuksessa, miten teoksia saa liittää omaan materiaaliin ja opetuksessa tehtäviin projektitöihin ja miten töitä saa jakaa tai julkaista sekä miten teoksia saa muokata ja muunnella.
  • Tutustu oppilaitosten luparatkaisuihin sekä CC-lisenssiin Kopiraittilan materiaalien ja Teosten käyttö -osion avulla. Käy läpi tekijänoikeusopas (s. 18-27) ja Projektityön tekeminen -materiaali, Kopiraittilan muistilistat, lähdemerkintäohjeet sekä katso Teosten käyttö -video.
  • Selvitä, millaisia oikeuksia itse voit saada omaan materiaaliisi. Pohdi, millaiset työt voivat saada suojaa.
  • Tutustu oman tuottamisen polku -materiaalin avulla tiedonhankintataitoihin ja lainaamiseen ja lähteiden merkitsemiseen.
  • Suunnittele ja tee oma opetusmateriaali valitsemastasi aiheesta, esim. valmistele harjoitustunti.
  • Testaa taitosi totta vai tarua sekä bingo –peleillä.

3. Tekijänoikeuksien opettaminen

Tekijänoikeuksien perusteiden ymmärtäminen ja soveltaminen sekä tekijänoikeuksien kunnioittaminen ovat kaikilla kouluasteilla ja kaikissa oppiaineissa osana monilukutaitoa ja vastuullista viestintä- ja tietotekniikan käyttöä osa uusien opetussuunnitelmien tavoitteita ja sisältöjä .

  • Tutustu Kopiraittilan Opettajan pedagogiseen oppaaseen.
  • Tutustu kaikkien luokkien materiaaleihin ja opetusvinkkeihin.
  • Suunnittele opetustuokio tekijänoikeustaitojen opettamiseen.

B. Tekijänoikeustaitojen lopputesti

Kun olet suorittanut kaikki kolme harjoituspeliä (tietovisa, totta vai tarua ja bingo) hyväksytysti, pääset testaamaan taitosi lopputestissä. Suoritettuasi lopputestin hyväksytysti saat diplomin, jonka voit tulostaa tai tallentaa omaan profiiliisi. Voit hakea myös Tekijänoikeustaituri-osaamerkin.  Osaamismerkki haetaan syöttämällä sähköpostiosoite pyydettyyn kohtaan.

Tee lopuksi vielä itsearviointilomake. Pohdi, miten tekijänoikeustaitojen osaamisesi kehittyi työskentelyn aikana.

Onneksi olkoon! Olet suorittanut tekijänoikeudet haltuun -kokonaisuuden.