Kun löydät sopivan lähteen – kirjan, artikkelin tai internetsivuston –, silmäile se ensin läpi: Mitä nimi tai pääotsikko kertoo asiasta? Entä miten alaluvut tai kappaleet on otsikoitu? Tutustu tiivistelmään, jos se sisältyy tekstiin. Hanki tietoa kirjoittajasta ja hänen suhteestaan asiaan (alan asiantuntija, harrastaja, maallikko, toimittaja jne.). Onko tekstin lomassa kuvioita tai mallinnuksia, jotka avaavat aihetta. Silmäile myös lähdeluettelo läpi: Onko kirjoittaja laatinut tekstiä jo ennemmin samasta aiheesta? Perustuuko teksti vain muutamaan lähteeseen, vai onko kirjoittaja käyttänyt tekstiä laatiessaan useita lähteitä?
Jos lähde vaikuttaa hyödylliseltä, syvenny sen lukemiseen hankkiaksesi ymmärrystä aiheesta. Poimi keskeiset käsitteet ja rakenna niistä käsitekartta miettimällä käsitteiden suhteita toisiinsa. Tarkista keskeisten käsitteiden määritelmät. Esittääkö kirjoittaja käsittelemistään asioista väitteitä? Jos väitteitä esiintyy, tarkista lähteestä niiden perustelut ja merkitse ne muistiin esimerkiksi puolesta–vastaan-tekniikalla.
Tarkastele tekstiä myös kriittisen lukijan silmin etenkin, jos tiedät aiheesi herättävän paljon keskustelua tai siihen liittyy mielipiteitä ja monenlaisia kannanottoja. Tarkista, kenelle lähdeteksti on suunnattu ja missä se on julkaistu. Näin pääset tekstin taustatietoihin käsiksi ja osaat suhteuttaa tekstiin valikoituja sisältöjä ja väitteitä taustoihin. Kriittisen lukijan kysymyksiä ovat esimerkiksi: