Elokuvaprojekti

Kun video julkaistaan netissä - muistilista

 1. KUVAAMINEN
  Julkisella paikalla saa kuvata, ellei paikanomistaja ole kieltänyt kuvaamista. Kuvaaminen ei saa tapahtua häiritsevällä tavalla.Jos kuvaat henkilöitä, on hyvä pyytää heiltä kuvaus- ja kuvan julkaisulupa.

 1. MUSIIKIN LISÄÄMINEN
  Musiikin liittämiseen videoon tarvitaan musiikin oikeudenhaltijoiden lupa. Luvan voi hankkia Teostosta ja Gramexista.Voit tehdä musiikin myös itse tai käyttää netistä laillisesti saatavilla olevaa musiikkia, jonka käyttö on sallittu CC- tai muulla lisenssillä. Tarkista käyttöehdot huolella.
 1. KUVIEN LIITTÄMINEN OSAKSI VIDEOTA
  Voit liittää osaksi videota:
  a) ITSE OTTAMIASI TAI TEKEMIÄSI KUVIA
  b) TOISTEN OTTAMIA TAI TEKEMIÄ KUVIA

  Tekijän luvalla
  Voit pyytää luvan suoraan tekijältä tai oikeudenhaltijalta.

  CC-lisenssillä
  Tarkista lisenssikuvakkeista, mitä saat tehdä. CC-lisenssimerkit ja tekijän nimi tulee liittää kuvan viereen.

  Tekijänoikeusvapaat kuvat
  Kuvia, joiden suoja-aika on päättynyt, saa käyttää vapaasti. Piirroskuvien ja teosvalokuvien suoja-aika on 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Tavallisten valokuvien suoja-aika on 50 vuotta kuvan ottamisvuodesta.
 1. LIIKKUVAN KUVAN LIITTÄMINEN OSAKSI OMAA TYÖTÄ
  Videon tai sen osan käyttämiseen omassa työssä tarvitaan lupa. Luvan voi hankkia tekijältä tai tekijänoikeuden haltijalta (esim. tuottajalta) tai lupa on voitu antaa CC-lisenssillä. Tarkista huolella käyttöehdot.

Jos koulussa tehtyä videota ei ole tarkoitus julkaista netissä tai esittää julkisesti, on mahdollista käyttää kuvia ja tekstiaineistoja kouluprojekteissa myös oppilaitosten kopiointiluvalla. Koulussa itse tehdyn videon voi esittää luokassa ja jakaa oppilaitoksen suljetussa verkossa kopiointiluvalla, jos myös muut tarvittavat luvat ovat kunnossa.

Osa kunnista on hankkinut luvan musiikin tallentamiseen kunnallisten oppilaitostensa opetuksessa tehtäviin videoihin kuntasopimuksella Teostosta ja Gramexista. Tarkista oman oppilaitoksesi tilanne Teostosta ja Gramexista.

Muistathan merkitä videoon tekijätiedot, myös käyttämiesi kuvien, videoiden ja musiikin tekijät.