Videoprojekti

Muistilista

 1. KUVAAMINEN
  Julkisella paikalla saat kuvata, ellei paikanomistaja ole kieltänyt kuvaamista. Kuvaaminen ei saa tapahtua häiritsevällä tavalla. Jos kuvaat henkilöitä, on hyvä pyytää heiltä kuvauslupa.
 2. MUSIIKIN LISÄÄMINEN
  Musiikin liittämiseen videoon tarvitset musiikintekijöiltä luvan. Luvan voit hankkia Teostosta ja äänitemusiikin osalta Gramexista tai levy-yhtiöltä riippuen siitä, missä julkaiset videon.

  Yksityiseen käyttöön tehtyihin videoihin, joita ei julkaista tai esitetä julkisesti, saat liittää musiikkia vapaasti. Et yleensä tarvitse lupaa musiikin käyttöön, jos julkaiset videon yksityishenkilönä YouTubessa, Facebookissa, Instagramissa tai TikTokissa, kun sisältösi on ei-kaupallista, koska Teosto ja monet levy-yhtiöt ovat tehneet sopimuksen näiden alustojen kanssa.

  Kouluprojektiin saat liittää musiikkia ilman lupaa, kun video esitetään vain luokassa eikä sitä julkaista esim. netissä tai somessa.

  Voit tehdä musiikin myös itse tai käyttää netistä löytyvää musiikkia, jonka käyttö on sallittu CC-lisenssillä tai muulla lisenssillä. Tarkista käyttöehdot huolella.
 3. KUVIEN LIITTÄMINEN OSAKSI VIDEOTA TAI ANIMAATIOTA
  Voit liittää osaksi videota:
  a. Itse ottamiasi kuvia
  b. Toisten ottamia tai tekemiä kuvia

  Tekijän luvalla
  Voit pyytää luvan suoraan tekijältä tai oikeudenhaltijalta.

  Kopioston kopiointiluvalla
  Saat kopioida kuvia netistä tai skannata kuvia kirjoista ja liittää niitä koulun projektitöihin, kun projektityötä ei julkaista internetissä. Muista merkitä tekijätiedot työhösi.

  CC-lisenssillä
  Tarkista lisenssikuvakkeista, mitä saat tehdä. CC-lisenssimerkit ja tekijän nimi tulee liittää kuvan viereen.

  Teoksia, joiden suoja-aika on umpeutunut, saat käyttää vapaasti.
 4. LIIKKUVAN KUVAN LIITTÄMINEN OSAKSI OMAA TYÖTÄ
  Videon tai sen osan käyttämiseen omassa työssäsi tarvitset tekijän tai tekijöiden lupa. Luvan voit pyytää tekijältä tai tekijänoikeuden haltijalta (esim. tuottajalta) tai lupa on voitu antaa CC-lisenssillä. Tarkista huolella käyttöehdot.
 5. VIDEON JULKAISEMINEN
  Jos julkaiset videon netissä, varmistathan, että sinulla on julkaisuluvat kaikkiin käyttämiisi teoksiin, kuten kuviin, musiikkiin ja videoihin, sekä tarvittaessa myös julkaisulupa videolla esiintyviltä henkilöiltä.

MUISTATHAN MERKITÄ VIDEOON TEKIJÄTIEDOT, MYÖS KÄYTTÄMIESI KUVIEN JA MUSIIKIN OSALTA.