Oman biisin tekeminen

Muistilista

Musiikkikappaleen tekijänoikeus muodostuu kaikille kappaleen tekoon osallistuneille, kuten säveltäjälle, sanoittajalle ja sovittajalle, silloin kun uusi kappale tehdään.

 1. SÄVELTÄMINEN
  Jos haluat lisätä kappaleeseen katkelman jostain olemassa olevasta kappaleesta, tarvitset siihen luvan aina kappaleen tekijöiltä ja tietyissä tilanteissa myös sen esittäjiltä (jos katkelma on esimerkiksi osa jo levytettyä kappaletta). Lupia voit selvittää Teoston ja Gramexin avulla.Tarkista erilaisten musiikinteko-ohjelmien (kuten GarageBand, Ableton Live tai Logic Pro X) sisältämien valmiiden musiikkinäytteiden (sample) käyttöoikeudet kunkin ohjelman käyttöehdoista.
 2. SANOITTAMINEN
  Jos haluat käyttää jotain olemassa olevaa tekstiä (esim. runo) tai kääntää valmiita sanoituksia haluamallesi kielelle, tarvitset siihen luvan tekstin alkuperäiseltä tekijältä. Luvan saamiseksi ota yhteyttä Teoston asiakaspalveluun.
 3. SOVITTAMINEN
  Jos haluat sovittaa kappaleen sävellyksestä uuden erilaisen version, tarvitset siihen luvan kappaleen säveltäjältä. Tekstin kääntämiseen tarvitset luvan alkuperäiseltä tekstinkirjoittajalta. Lupien saamiseksi ota yhteyttä Teoston asiakaspalveluun.
 4. KAPPALEEN LATAAMINEN NETTIIN
  Muista kysyä julkaisulupa kaikilta kappaleen tekemiseen ja esittämiseen osallistuneilta henkilöiltä.
 5. MUSIIKKIVIDEO
  Jos teet musiikkivideon, jonka haluat julkaista netissä, hanki videon tekemiseen etukäteen luvat sekä kuvien että musiikin tekijöiltä. Hanki lupa myös musiikin esittäjiltä, jos käytät levytettyä musiikkia. Jos videolla esiintyy ihmisiä, myös heiltä kaikilta on saatava lupa videon julkaisemiseen.