Elokuvaprojekti

Kun video julkaistaan netissä - muistilista

 1. KUVAAMINEN
  Saat kuvata Julkisella paikalla, ellei paikanomistaja ole kieltänyt kuvaamista. Kuvaamisesta ei saa aiheutua häiriötä. Jos kuvaat henkilöitä, on hyvä pyytää heiltä kuvaus- ja kuvan julkaisulupa.
 1. MUSIIKIN LISÄÄMINEN
  Musiikin liittämiseen videoon tarvitset musiikin oikeudenhaltijoiden luvan. Musiikin liittämiseen videoon tarvitset musiikin oikeudenhaltijoiden luvan. Luvan voit hankkia Teostosta sekä äänitemusiikin osalta lisäksi Gramexista tai levy-yhtiöltä riippuen siitä, missä video julkaistaan.

  Et yleensä tarvitse lupaa musiikin käyttöön, jos julkaiset videon yksityishenkilönä YouTubessa, Facebookissa, Instagramissa tai TikTokissa, kun sisältösi on ei-kaupallista, koska Teosto ja monet levy-yhtiöt ovat tehneet sopimuksen näiden alustojen kanssa.

  Voit tehdä musiikin myös itse tai käyttää netistä laillisesti saatavilla olevaa musiikkia, jonka käyttö on sallittu CC- tai muulla lisenssillä. Tarkista käyttöehdot huolella.
 1. KUVIEN LIITTÄMINEN OSAKSI VIDEOTA
  Voit liittää itse ottamiasi tai tekemiäsi kuvia osaksi videotasi.

  Muiden kuvia voit käyttää, jos
  a) sinulla on tekijän lupa.
  b) käyttölupa on annettu CC-lisenssillä.
  c) kuvien suoja-aika on päättynyt.
  d) kyse on valokuvasta sellaisesta taideteoksesta, jonka suoja-aika on jo päättynyt.
 1. LIIKKUVAN KUVAN LIITTÄMINEN OSAKSI OMAA VIDEOTA
  Videon tai sen osan käyttämiseen omassa työssä tarvitset luvan. Luvan voit hankkia tekijältä tai tekijänoikeuden haltijalta (esim. tuottajalta).

  Lupa on voitu myös antaa CC-lisenssillä. Tarkista huolella käyttöehdot.

Muistathan merkitä videoon tekijätiedot, myös käyttämiesi kuvien, videoiden ja musiikin tekijät.