Animaatioprojekti

kun animaatio julkaistaan netissä - muistilista

 1. TEOKSEN MUUNTELUUN TARVITAAN LUPA
  Animaation tekeminen on teoksen muuntelua. Teoksen muunteluun tarvitaan tekijän lupa.
 2. KUVIEN KÄYTTÖ
  Voit käyttää
  a) Itse ottamiasi tai tekemiäsi kuvia
  b) Toisten ottamia tai tekemiä kuvia

  Tekijän luvalla

  CC-lisenssillä 
  Tarkista lisenssikuvakkeista, saako kuvaa muokata. CC-lisenssimerkit ja tekijän nimi tulee liittää kuvan viereen.

  c) Tekijänoikeusvapaita kuvia
  Kuvia, joiden suoja-aika on päättynyt, saa julkaista ja käyttää vapaasti.
 3. MUSIIKIN LIITTÄMINEN
  Musiikin liittämiseen animaatioon tarvitaan musiikin oikeudenhaltijoiden lupa. Luvan voi hankkia Teostosta ja Gramexista.

  Voit tehdä musiikin myös itse tai käyttää netistä laillisesti saatavilla olevaa musiikkia, jonka käyttö on sallittu CC- tai muulla lisenssillä. Tarkista käyttöehdot huolella.
 4. ÄÄNITEHOSTEIDEN KÄYTTÖ
  Yksittäinen äänitehoste ei usein ole suojattu teos, mutta kokonaisuus, johon äänitehoste on liitetty saa yleensä tekijänoikeussuojaa.

  Äänitehosteen voi tehdä itse tai käyttää sellaisia netistä löytyviä äänitehosteita, joiden käyttö on sallittu. Tarkista huolella käyttöehdot.
 5. LIIKKUVAN KUVAN LIITTÄMINEN OSAKSI OMAA ANIMAATIOTA
  Videon tai sen osan käyttämiseen omassa työssä tarvitaan lupa. Luvan voi hankkia tekijältä tai tekijänoikeuden haltijalta (esim. tuottajalta) tai lupa on voitu antaa CC-lisenssillä. Tarkista huolella käyttöehdot.
 6. MUISTA TEKIJÄN MORAALISET OIKEUDET JA HENKILÖN KUNNIA
  Toisen tekemää teosta ei saa muunnella tekijää tai teosta loukkaavalla tavalla.Kenestäkään ei saa jakaa tai julkaista loukkaavia kuvia. Mieti, haluaisitko, että sinusta julkaistaisiin samanlainen animaatio.

Jos koulussa tehtyä animaatiovideota ei ole tarkoitus julkaista netissä tai esittää julkisesti, on mahdollista käyttää kuvia ja tekstiaineistoja kouluprojekteissa myös oppilaitosten kopiointiluvalla. Koulussa tehdyn animaation voi esittää luokassa ja jakaa oppilaitoksen suljetussa verkossa kopiointiluvalla, jos myös muut tarvittavat luvat ovat kunnossa.

Osa kunnista on hankkinut luvan musiikin tallentamiseen kunnallisten oppilaitostensa opetuksessa tehtäviin videoihin kuntasopimuksella Teostosta ja Gramexista. Tarkista oman oppilaitoksesi tilanne Teostosta ja Gramexista.

Muistathan merkitä animaatioon tekijätiedot, myös käyttämiesi kuvien, videoiden ja musiikin tekijät.