Animaatioprojekti

kun animaatio julkaistaan netissä - muistilista

 1. TEOKSEN MUUNTELUUN TARVITAAN LUPA
  Animaation tekeminen on teoksen muuntelua. Teoksen muunteluun tarvitset tekijän luvan.
 2. KUVIEN KÄYTTÖ
  Voit liittää itse ottamiasi tai tekemiäsi kuvia osaksi videota.

  Muiden kuvia voit käyttää, jos
  a) sinulla on tekijän lupa.
  b) lupa on annettu CC-lisenssillä. 
  c) jos kuvien suoja-aika on päättynyt.
  d) kyse on valokuvasta sellaisesta taideteoksesta, jonka suoja-aika on päättynyt.
 3. MUSIIKIN LIITTÄMINEN
  Musiikin liittämiseen animaatioon tarvitset musiikin oikeudenhaltijoiden lupa. Luvan voit hankkia Teostosta sekä äänitemusiikin osalta lisäksi Gramexista tai levy-yhtiöltä riippuen siitä, missä video julkaistaan. Et yleensä tarvitse lupaa musiikin käyttöön, jos julkaiset videon yksityishenkilönä YouTubessa, Facebookissa, Instagramissa tai TikTokissa, kun sisältösi on ei-kaupallista, koska Teosto ja monet levy-yhtiöt ovat tehneet sopimuksen näiden alustojen kanssa.

  Voit tehdä musiikin myös itse tai käyttää netistä laillisesti saatavilla olevaa musiikkia, jonka käyttö on sallittu CC- tai muulla lisenssillä. Tarkista käyttöehdot huolella.
 4. ÄÄNITEHOSTEIDEN KÄYTTÖ
  Yksittäinen äänitehoste ei usein ole suojattu teos, mutta kokonaisuus, johon äänitehoste on liitetty saa yleensä tekijänoikeussuojaa.

  Äänitehosteen voit tehdä itse tai käyttää sellaisia netistä löytyviä äänitehosteita, joiden käyttö on sallittu. Tarkista huolella käyttöehdot.
 5. LIIKKUVAN KUVAN LIITTÄMINEN OSAKSI OMAA ANIMAATIOTA
  Videon tai sen osan käyttämiseen omassa työssäsi tarvitset luvan. Luvan voit hankkia tekijältä tai tekijänoikeuden haltijalta (esim. tuottajalta). Lupa on voitu antaa myös CC-lisenssillä. Tarkista huolella käyttöehdot.
 6. MUISTA TEKIJÄN MORAALISET OIKEUDET JA HENKILÖN KUNNIA
  Et saa muunnella toisen tekemää teosta tekijää tai teosta loukkaavalla tavalla etkä ilman lupaa. Kenestäkään ei saa jakaa tai julkaista loukkaavia kuvia. Mieti, haluaisitko, että sinusta julkaistaisiin samanlainen animaatio.

Muistathan merkitä animaatioon tekijätiedot, myös käyttämiesi kuvien, videoiden ja musiikin tekijät.