TIEDONHANKINTA Tietoa voit hankkia useista lähteistä: kirjoista, lehdistä, internetistä, haastattelemalla jne.
Lähdekritiikki Muista lähteiden kriittinen arviointi ja vertailu.
KUVAAMINEN Pyydä lupa kuvattavalta henkilöltä kuvaamiseen ja kuvan julkaisemiseen.
TEKSTIAINEISTON KÄYTTÖ Tietoa ja ideoita saat käyttää vapaasti Voit kerätä tietoa eri lähteistä ja kertoa nämä omin sanoin. Muista lähdemerkinnät.
Sitaatti eli lainaus Kun käytät sanasta sanaan toisen tekstiä, kyse on lainauksesta. Merkitse lainaus lainausmerkeillä. Merkitse aina myös lainauksen lähde.
Toisten kirjoittamien teosten käyttö Toisen kirjoittaman teoksen käyttöön, esimerkiksi runon tai lehtiartikkelin kopioimiseen osaksi omaa juttua, tarvitset tekijän tai oikeudenhaltijan lupa.
VALOKUVIEN KÄYTTÖ Voit liittää lehtiartikkeliisi itse ottamiasi tai tekemiäsi kuvia.
Muiden kuvia voit käyttää, jos
a) sinulla on tekijän lupa. b) käyttölupa on annettu CC-lisenssillä. c) kuvien suoja-aika on päättynyt. d) kyse on valokuvasta sellaisesta taideteoksesta, jonka suoja-aika on jo päättynyt.
Taideteosten kuvaaminen ja niistä otettujen kuvien käyttö Voit liittää kuvan taideteoksesta arvostelevaan tekstiin, kuten taidenäyttelyn arvosteluun ja päiväntapahtumaa, kuten taidenäyttelyn avajaisia selostavaan lehtiartikkeliin. Taideteos saa näkyä valokuvassa tai videokuvassa taustalla, jos sillä on toissijainen merkitys kuvassa.
VIDEOIDEN KÄYTTÖ Voit tehdä linkin luvallisesti verkossa olevaan videoon. Videon tai sen osan liittämiseen osaksi lehtijuttua tarvitset luvan. Luvan voit pyytää tekijältä tai tekijänoikeudenhaltijalta (esim. tuottajalta).
Lupa videon käyttöön on voitu antaa CC-lisenssillä. Tarkista huolella CC-lisenssin käyttöehdot.
TEKIJÄTIEDOT NÄKYVIIN Muista merkitä kaikki tekijät ja käyttämiesi teosten tekijätiedot lehtijuttusi yhteyteen.
LEHTIJUTUN JULKAISEMINEN Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat luvat kuvien ja muiden teosten julkaisemiseen.
Haastateltu henkilö haluaa usein tarkistaa lausumansa ennen artikkelin julkaisemista.