Blogin kirjoittaminen

Muistilista

 1. TOISEN TEKEMÄN SISÄLLÖN KÄYTTÖ
  Jos haluat liittää blogiisi toisen tekemää sisältöä, kuten lehtikirjoituksia, videoita, kuvia, tarvitset siihen tekijän tai tekijänoikeudenhaltijan luvan.

  Tekijä on voinut sallia kuvan tai teoksensa muokkaamisen CC-lisenssillä. Tarkista lisenssikuvakkeista, miten teosta saa käyttää. CC-lisenssimerkit ja tekijän nimi tulee liittää kuvan viereen.

  Julkistetusta teoksesta saa ottaa suoria lainauksia. Lainaus merkitään lainausmerkeillä ja lähdeviittauksella.

  Suorien linkkien tekeminen luvallisesti verkossa olevaan aineistoon on mahdollista. Aineiston upottamiseen toiselle verkkosivulle tarvitaan yleensä tekijän tai tekijänoikeudenhaltijan lupa.
 1. KUVIEN KÄYTTÖ
  Voit käyttää blogissasi:
  a) Itse ottamiasi tai tekemiäsi kuvia
  b) Toisten ottamia tai tekemiä kuvia

  Tekijän luvalla

  CC-lisenssillä
  Tarkista lisenssikuvakkeista, mitä saat tehdä.

  Tekijänoikeusvapaita kuvia
  Kuvia, joiden suoja-aika on päättynyt, saa julkaista ja käyttää vapaasti.

  Tekijänoikeuden rajoituksella
  Arvostelevaan tekstiin, kuten taidenäyttelyn arvosteluun, saa liittää tekstiin liittyvän kuvan julkistetusta taideteoksesta.

  Julkisella paikalla pysyvästi sijaitsevan taideteoksen saa kuvata ja liittää blogiin, jos käyttöön ei liity ansiotarkoitusta.
 1. MERKITSE TEKIJÄN NIMI NÄKYVIIN
  Kun julkaiset toisen tekemiä teoksia, kuten kuvia, kirjoituksia tai videoita, tulee tekijän nimi mainita.
 1. TEOKSEN MUOKKAAMINEN
  Jos haluat muokata teosta, esimerkiksi käsitellä kuvaa, tarvitset luvan tekijältä.Tekijä on voinut sallia kuvan tai teoksensa muokkaamisen CC-lisenssillä. Tarkista lisenssikuvakkeista, onko muokkaaminen sallittua. CC-lisenssimerkit ja tekijän nimi tulee liittää kuvan viereen.
 1. MUUTA HUOMIOITAVAA
  Oman kirjoituksen jakaminen sosiaalisessa mediassa
  Voit jakaa linkkiä blogiisi somessa.

  Huomaa kuitenkin, jos lataat sosiaaliseen mediaan toisten ottamia tai tekemiä valokuvia, videoita tai kirjoituksia, on se mahdollista vain sellaisten teosten osalta, joihin olet saanut luvan some-julkaisuun. Tämä johtuu sosiaalisen median palveluiden käyttöehdoista. Niiden mukaan luovutat palveluille käyttöoikeuden lataamiisi kuviin, jolloin sinulla tulee olla lupa käyttöoikeuden luovuttamiseen.

  Kuvien tai videoiden julkaiseminen henkilöistä
  Kuvan tai videon julkaiseminen ei saa loukata niissä esiintyvien henkilöiden yksityisyyttä tai kunniaa.  Kannattaa pyytää lupa kuvan ottamiseen ja julkaisemiseen kuvassa ja videolla esiintyviltä henkilöiltä.

Ennen julkaisemista mieti, haluaisitko, että sinusta julkaistaisiin samanlainen kuva tai video.