Ajankohtaista

9.6.2021

Asiantuntija vastaa: saako työkirjan tehtävät heijastaa dokumenttikameralla seinälle?

Kielten opettajia huolestuttaa: jos kunta tai koulutuksen järjestäjä ei hanki oppilaille oppikirjoja, saisiko opettaja heijastaa omasta työ- tai oppikirjastaan tehtävät seinälle, jolloin oppilaat voisivat tehdä tehtävät omiin vihkoihinsa. Onko tämä luvallista?

lue lisää
19.5.2021

Gramex – äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö

Gramex edustaa esittäviä taiteilijoita ja äänitetuottajia. Gramexilta saa lupia äänitemusiikin ja musiikkivideoiden käyttöön.

lue lisää
17.5.2021

Syksyllä tulossa uusi kouluille suunnattu Elokuvalisenssi -palvelu

M&M Viihdepalvelu Oy on kehittänyt uuden kouluille suunnatun verkkopalvelun, jonka tavoitteena on helpottaa elokuvakasvatusta, koota elokuvat ja elokuvakasvatusta tukevat oppimateriaalit yhteen paikkaan sekä vähentää elokuvan luvatonta esittämistä kouluissa. Palvelua pilotoitiin testikäyttäjien kanssa alkuvuodesta 2021. Pilotoinnista saatujen palautteiden perusteella kehitystyötä vielä jatketaan. Uusi verkkopalvelu on tarkoitus saada valmiiksi syyslukukauden alkupuolella.

lue lisää
12.5.2021

Asiantuntija vastaa: Miten opiskelija saa käyttää kuvia opinnäytetyössään?

Kysyimme Kopioston lakimieheltä Sini Kauppilalta, miten opiskelija saa käyttää kuvia opinnäytetyössään.

lue lisää
10.5.2021

Varaa maksuton tekijänoikeuskoulutus oppilaitokseesi

Miten huomioida tekijänoikeudet opetuksessa? Mistä voin liittää kuvia omaan opetusmateriaaliini tai musiikkia videoprojektin taustalle? Miten opettaa tekijänoikeustaitoja oppijoille?

lue lisää
9.4.2021

Tekijänoikeudella suojattuja aineistoja voi nyt käyttää myös taiteen perusopetuksessa – varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten luvat ennallaan

Opetushallitus on sopinut Kopioston ja av-alan tuottajien edunvalvontajärjestö APFI:n kanssa luvista käyttää tekijänoikeudella suojattuja aineistoja opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa vuonna 2021. Luvat kattavat aineiston kopioinnin ja tv-ohjelmien esittämisen opetuksessa.

lue lisää
8.4.2021

TEOSTO – musiikin säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö

Teosto on vuonna 1928 perustettu tekijänoikeusjärjestö, joka edustaa kymmeniä tuhansia kotimaisia ja miljoonia ulkomaisia musiikin tekijöitä ja kustantajia. Teosto mahdollistaa sen, että musiikkia voi tehdä Suomessa ammattimaisesti, ja sitä on helppo käyttää laillisesti.

lue lisää
29.3.2021

Opetusvinkki: Sarjakuvaprojektilla monipuolista oppimista

Monille koululaisille sarjakuvat ovat tuttuja jossain muodossa, joko painettuna tai digitaalisena. Mutta miten niitä tehdään? Kopiraittilan ohjeilla ja sarjakuvantekijöiden vinkeillä oppilaat pääsevät luomaan oman sarjakuvansa.

lue lisää
22.3.2021

Asiantuntija vastaa: Voinko kopioida oppikirjasta yksittäisiä tehtäviä suljetulle oppimisalustalle omaan opetusmateriaaliini?

Kysyimme Suomen Kustannusyhdistyksen juridiselta asiantuntijalta Johanna Haapiainen-Makkoselta, saako oppikirjojen tehtäviä kopioida suljetulle oppimisalustalle tai omaan opetusmateriaaliinsa? Entä jos hieman muutan tehtäviä enkä kopioi niitä ihan sanasta sanaan?

lue lisää
8.3.2021

Mihin sinä tarvitset journalismia?

Mediakasvatuksellinen Mediaa, kiitos! -verkkomateriaali tarjoaa viisi näkökulmaa journalismiin ja haastaa mediankäyttäjiä pohtimaan median merkitystä ja omaa suhdettaan journalismiin.

lue lisää