Ajankohtaista

9.9.2021

Opetusvinkki: Muistilistakoneella tarkat ohjeet oman projektin toteuttamiseen

Muiden tekemien teosten käyttämiseen ja oman työn julkaisemiseen liittyy paljon erilaisia ohjeita ja sääntöjä. Kopiraittilan Muistilistakone kertoo, mitä ohjeita omassa projektissa tarvitsee noudattaa.

lue lisää
17.8.2021

Tekijänoikeusluvat helpottavat opetusta

Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan ja tv-ohjelmien käyttöluvan varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen, toiselle asteelle sekä taiteen perusopetukseen. Lue, mitä käyttöluvat mahdollistavat.

lue lisää
17.8.2021

Kopioston uusi erityisasiantuntija Mikko Löyttyniemi korostaa tiedonvaihdon tärkeyttä

Elokuun alussa Kopiostossa erityisasiantuntijana aloittaneella Mikko Löyttyniemellä on pitkä kokemus opetusalalta.

lue lisää
9.8.2021

Opetusvinkki: Pelillistä sisältöä musiikintunneille

Liki jokaisella peruskoululaisella lienee jokin suosikkiartisti tai -bändi. Jotta muusikot voivat julkaista kivaa musiikkia työkseen, he tarvitsevat rahaa. Kopiraittilan artistipelin voi ottaa tueksi muusikon ammatinkuvan käsittelyyn.

lue lisää
9.8.2021

Koulukinon uusilta verkkosivuilta elokuvakasvatuksen ilmaiset oppimateriaalit

Koulukino on 20-vuotisen historiansa aikana kasvanut monipuolisesti elokuvakasvatusta edistäväksi valtakunnalliseksi asiantuntijajärjestöksi. Opetussuunnitelmiin sidotut elokuvakasvatuksen oppimateriaalit saivat Koulukinon uudesta verkkopalvelusta toimivamman alustan.

lue lisää
9.6.2021

Asiantuntija vastaa: saako työkirjan tehtävät heijastaa dokumenttikameralla seinälle?

Kielten opettajia huolestuttaa: jos kunta tai koulutuksen järjestäjä ei hanki oppilaille oppikirjoja, saisiko opettaja heijastaa omasta työ- tai oppikirjastaan tehtävät seinälle, jolloin oppilaat voisivat tehdä tehtävät omiin vihkoihinsa. Onko tämä luvallista?

lue lisää
19.5.2021

Gramex – äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö

Gramex edustaa esittäviä taiteilijoita ja äänitetuottajia. Gramexilta saa lupia äänitemusiikin ja musiikkivideoiden käyttöön.

lue lisää
17.5.2021

Syksyllä tulossa uusi kouluille suunnattu Elokuvalisenssi -palvelu

M&M Viihdepalvelu Oy on kehittänyt uuden kouluille suunnatun verkkopalvelun, jonka tavoitteena on helpottaa elokuvakasvatusta, koota elokuvat ja elokuvakasvatusta tukevat oppimateriaalit yhteen paikkaan sekä vähentää elokuvan luvatonta esittämistä kouluissa. Palvelua pilotoitiin testikäyttäjien kanssa alkuvuodesta 2021. Pilotoinnista saatujen palautteiden perusteella kehitystyötä vielä jatketaan. Uusi verkkopalvelu on tarkoitus saada valmiiksi syyslukukauden alkupuolella.

lue lisää
12.5.2021

Asiantuntija vastaa: Miten opiskelija saa käyttää kuvia opinnäytetyössään?

Kysyimme Kopioston lakimieheltä Sini Kauppilalta, miten opiskelija saa käyttää kuvia opinnäytetyössään.

lue lisää
10.5.2021

Varaa maksuton tekijänoikeuskoulutus oppilaitokseesi

Miten huomioida tekijänoikeudet opetuksessa? Mistä voin liittää kuvia omaan opetusmateriaaliini tai musiikkia videoprojektin taustalle? Miten opettaa tekijänoikeustaitoja oppijoille?

lue lisää