Ajankohtaista

9.4.2021

Tekijänoikeudella suojattuja aineistoja voi nyt käyttää myös taiteen perusopetuksessa – varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten luvat ennallaan

Opetushallitus on sopinut Kopioston ja av-alan tuottajien edunvalvontajärjestö APFI:n kanssa luvista käyttää tekijänoikeudella suojattuja aineistoja opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa vuonna 2021. Luvat kattavat aineiston kopioinnin ja tv-ohjelmien esittämisen opetuksessa.

lue lisää
8.4.2021

TEOSTO – musiikin säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö

Teosto on vuonna 1928 perustettu tekijänoikeusjärjestö, joka edustaa kymmeniä tuhansia kotimaisia ja miljoonia ulkomaisia musiikin tekijöitä ja kustantajia. Teosto mahdollistaa sen, että musiikkia voi tehdä Suomessa ammattimaisesti, ja sitä on helppo käyttää laillisesti.

lue lisää
29.3.2021

Opetusvinkki: Sarjakuvaprojektilla monipuolista oppimista

Monille koululaisille sarjakuvat ovat tuttuja jossain muodossa, joko painettuna tai digitaalisena. Mutta miten niitä tehdään? Kopiraittilan ohjeilla ja sarjakuvantekijöiden vinkeillä oppilaat pääsevät luomaan oman sarjakuvansa.

lue lisää
22.3.2021

Asiantuntija vastaa: Voinko kopioida oppikirjasta yksittäisiä tehtäviä suljetulle oppimisalustalle omaan opetusmateriaaliini?

Kysyimme Suomen Kustannusyhdistyksen juridiselta asiantuntijalta Johanna Haapiainen-Makkoselta, saako oppikirjojen tehtäviä kopioida suljetulle oppimisalustalle tai omaan opetusmateriaaliinsa? Entä jos hieman muutan tehtäviä enkä kopioi niitä ihan sanasta sanaan?

lue lisää
8.3.2021

Mihin sinä tarvitset journalismia?

Mediakasvatuksellinen Mediaa, kiitos! -verkkomateriaali tarjoaa viisi näkökulmaa journalismiin ja haastaa mediankäyttäjiä pohtimaan median merkitystä ja omaa suhdettaan journalismiin.

lue lisää
18.2.2021

Aikakauslehtiviikko avaa jälleen digilehdet kaikille huhtikuussa

Aikakauslehtien teemaviikkoa vietetään 5.–11.4.2021. Tällöin aikakauslehtikustantajat avaavat digilehtensä viikoksi oppilaitoksille. Toimittajan työtä pääset harjoittelemaan Aikakauslehtiviikon mediakasvatustehtävien parissa.

lue lisää
17.2.2021

Opetusvinkki: Mininäytelmien tai minielokuvien tekeminen

Yksi on kuuluisa tubettaja, toinen tunnettu kirjailija, kolmas puolestaan innokas fani. Kopiraittilan upouuden Näytelmäkoneen avulla oppilaat pääsevät eläytymään luovan alan ammattilaisten maailmaan.

lue lisää
16.2.2021

Varaa maksuton tekijänoikeuskoulutus oppilaitokseesi

Miten huomioida tekijänoikeudet opetuksessa? Mitä saan kopioida ja jakaa oppijoille? Mistä voin liittää kuvia omaan opetusmateriaaliini tai musiikkia videoprojektin taustalle? Varaa Kopioston maksuton tekijänoikeuskoulutus oppilaitokseesi.

lue lisää
15.2.2021

Asiantuntija vastaa: Saammeko kuunnella podcasteja tai äänikirjoja oppitunnilla?

Kysyimme Kopioston lakimieheltä Sini Kauppilalta, saako podcasteja tai äänikirjoja kuunnella oppitunnilla.

lue lisää
11.2.2021

Sanasto edustaa kirjailijoita ja kääntäjiä

Sanasto ry on vuonna 2005 perustettu kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö, joka edustaa tällä hetkellä yli 13 000 kaunokirjailijaa, tietokirjailijaa, kääntäjää, runoilijaa, oppikirjailijaa ja muuta kirjallisuuden tekijää. Sanasto valvoo ja kehittää kirjallisuuden tekijöiden oikeuksia ja edistää Suomessa julkaistun kirjallisuuden edellytyksiä ja tunnettuutta.

lue lisää