Ajankohtaista

25.3.2020

Kysy asiantuntijalta: mistä löydän musiikkia projektityön taustalle?

Teoston Music Licensing Manager Juho Kaitamaa vastaa, mistä voin löytää taustamusiikkia koulussa tehtävään videoprojektiin ja onko olemassa ilmaisia laillisia musiikkipankkeja.

lue lisää
25.3.2020

©-DAY tuo näkyville luovan työn arvon

Tekijänoikeuspäivää eli ©-DAY:tä vietetään 25.4.2020. Silloin eri kulttuurialojen toimijat ja luovan alan ystävät tuovat esille vastuullisen toimintatapansa käyttämällä ©-DAY tunnusta tai vihreää väriä, esimerkiksi valaisemalla seinänsä vihreällä valolla.

lue lisää
24.3.2020

Opetusvinkki: Keskustelkaa yhdessä, mitä tekijänoikeus merkitsee luovan alan tekijälle

Pohtikaa yhdessä oppilaiden kanssa, miten tekijät, kuluttajat ja yhteiskunta hyötyvät tekijänoikeuksista. Kopiraittilasta löytyy kolme tekijähaastatteluvideota, joissa luovan alan tekijät kertovat, mitä tekijänoikeus heille merkitsee.

lue lisää
24.3.2020

Kopiraittilassa opitaan tekijänoikeuksia pakopelin keinoin

Kopiraittilan 8.-9. luokan ja toisen asteen luokkatiloihin on ilmestynyt mysteerinen aikakapseli. Uuden pelin ideana on ratkaista aikakapselin koodi ja pelastaa luova ala ja tekijöiden oikeudet.

lue lisää
19.3.2020

Aineistojen käyttö etäopetuksessa

Monipuolisten aineistojen käyttö on mahdollista myös etäopetuksessa. Opettajat voivat kopioida ja jakaa Kopioston kopiointiluvalla monipuolista materiaalia oppijoiden käyttöön suljetussa oppimisympäristössä. Verkkovideoita voidaan jakaa oppijoille linkeillä. Lähes kaikilla oppilaitoksilla on Kopioston kopiointilupa käytössään.

lue lisää
11.2.2020

Haastattelussa Tekijänoikeuksien jäljillä -pelin tekijä

Kopiraittilaan on Mediataitoviikon kunniaksi tuotu uusi pelillinen opetusmateriaali ”Tekijänoikeuksien jäljillä” yläkouluun ja toiselle asteelle. Haastattelimme pelin laatinutta johtavaa kirjastopedagogi Marjukka Peltosta.

lue lisää
10.2.2020

Kysy asiantuntijalta: saanko soittaa musiikkia Spotifysta oppitunnilla?

Tällä kertaa selvitimme Teoston Music Licensing Manager Juho Kaitamaalta, saako Spotifyta käyttää opetuksessa.

lue lisää
7.2.2020

Entistä parempi Kopiraittila palvelumuotoilulla

Tekijänoikeustaitojen opettamiseen tarkoitettu Kopiraittila uudistui alkuvuodesta. Muutoksia tehtiin käyttäjiä kuunnellen etenkin verkkopalvelun etusivuun ja rakenteeseen.

lue lisää
6.2.2020

Vinkkejä tekijänoikeustaitojen opettamiseen mediataitoviikolla

Tekijänoikeustaidot ovat osa mediakasvatusta. Mediataitoviikolla 10.-16.2. on hyvä ottaa tekijänoikeudet esille.

lue lisää
15.1.2020

Minkälainen olisi päivä journalistina?

Sanomalehtien liitto on käynnistänyt kouluille suunnatun Päivänä journalistina -tempauksen. Millaista olisi olla päivä journalistina? Tempaa luokkasi mukaan ja viettäkää päivä journalistina.

lue lisää