Ajankohtaista

6.10.2022

Opetusvinkki: Oikeaoppiset lähdemerkinnät

Oikeaoppisten lähdemerkintöjen hallinta on osa opiskelijan tekijänoikeusosaamista. Kopiraittilassa opastamme, milloin ja miten lähde tulee merkitä omaan työhön.

lue lisää
4.10.2022

Kysy asiantuntijalta: Voinko ottaa oppilailleni otteita e-kirjoista?

”Kopioston kopiointiluvalla voit lähtökohtaisesti ottaa kopioita myös sähköisessä muodossa julkaistuista yksittäisistä kirjallisista teoksista, kuten kaunokirjallisesta teoksesta tai tietokirjasta”, vastaa Kopioston lakimies Ville Verronen.

lue lisää
22.8.2022

Oman tuottamisen polku tueksi projektimuotoisiin tehtäviin 

Projektimuotoisten tehtävien tekemisen tueksi Kopiraittilaan on kuvattu ”oman tuottamisen polku”. Polulta oppija saa vinkkejä ja työkaluja oman tuottamisen prosessiin, kuten tiedonhankintaan, lähdekritiikkiin ja tekijänoikeuksien huomioimiseen.

lue lisää
18.8.2022

Tekijänoikeusluvat helpottavat opetusta

Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan ja tv-ohjelmien käyttöluvan varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen, toiselle asteelle sekä taiteen perusopetukseen.

lue lisää
16.8.2022

Kysy asiantuntijalta: Saanko käyttää digitaalisen kuvakollaasin palasina muiden ottamia kuvia tai niiden osia?

Saanko käyttää digitaalisen kuvakollaasin palasina muiden ottamia kuvia tai niiden osia? Milloin kuvakollaasista syntyy oma itsenäinen teos?

lue lisää
22.5.2022

Kopiointilupa apuna kirjoittamisen opetuksessa

Äidinkielessä harjoitellaan esimerkiksi tietotekstien, tiivistelmien ja mielipidekirjoituksien kirjoittamista. Kopioston kopiointiluvalla voi kopioida oppilaille esimerkiksi 2–3 tekstiaineistoa, joiden pohjalta heidän tulisi tekstiä tuottaa.

lue lisää
20.4.2022

Asiantuntija vastaa: Voinko kopioida oppilaalle materiaalia kirjaston kirjasta?

Saanko kopioida oppilailleni sisältöjä kirjastosta lainatusta kirjasta? Onko väliä sillä, onko kirja painettu vai sähköinen? Kysyimme tähän vastausta Kopioston lakimieheltä Ville Verroselta.

lue lisää
22.2.2022

Tekijänoikeuslain valmistelu etenee

Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi syyskuun lopussa lakiluonnoksen, jossa esitettiin tekijänoikeuslakiin uusia säännöksiä muun muassa opetuksen havainnollistamiseen, tiedonlouhintaan sekä museoiden, kirjastojen ja arkistojen kokoelmissa olevien kaupallisesta jakelusta poistuneiden teosten avaamiseen verkkoon. Muutosten taustalla on EU:n tekijänoikeusdirektiivi eli ns. DSM-direktiivi.

lue lisää
17.2.2022

Asiantuntija vastaa: Saako YouTube-videoita upottaa opetusmateriaaliin tai oppimisympäristöön?

”Teemme opiskelijoille kurssimateriaaleja suljettuun sähköiseen oppimisympäristöön. Voiko opettaja liittää kurssisisältöön linkkejä YouTube-videoihin? Onko sillä merkitystä, aukeaako linkki alkuperäisessä ympäristössä (esim. YouTube) tai onko video upotettuna sähköiseen materiaaliin tai kurssialustalle?” Kysyimme tähän vastausta Kopioston lakimieheltä Ville Verroselta.

lue lisää
16.2.2022

Osallistu kevään webinaareihimme!

Kevään aikana järjestämme Tekijänoikeudet haltuun -webinaarisarjan. Jokaisessa osassa kerromme perusasioita tekijänoikeudesta. Webinaarit on suunnattu opetusalan henkilöstölle.

lue lisää