Ajankohtaista

11.10.2021

Opetusvinkki: Tekijähaastatteluista pontta keskusteluihin

Tekijänoikeudet saattavat olla helpommin hahmotettavissa, kun luovan alan ammattilainen kertoo omin sanoin niiden merkityksestä. Kopiraittilasta löytyvät haastatteluvideot antavat kiinnostavan lähtökohdan luokassa käytäville keskusteluille!

lue lisää
1.10.2021

Tekijänoikeuslain uudistus muuttaa teosten käytettävyyttä opetuksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut pitkään odotetun lakiluonnoksen, jolla esitetään sisällytettäväksi sekä EU:n tekijänoikeusdirektiivin että verkkolähetysdirektiivin säännökset Suomen lainsäädäntöön. Lakiluonnos on nyt lausuntokierroksella, ja lain valmistelu jatkuu ensi vuoteen.

lue lisää
27.9.2021

Kopiointikorvauksilla luodaan uutta sisältöä ja tuetaan tekijöitä

Uudet teokset eivät synny ilman tekijöitä. Useiden ratkaisujen ja viikkojen tai jopa vuosien työn jälkeen teos saa lopullisen muotonsa. Kopioston keräämillä kopiointikorvauksilla rahoitetaan uusia luovia teoksia.

lue lisää
24.9.2021

Kopiraittilan osaamismerkkejä haettu jo lähes 15 000

Joko sinulla on Kopiraittilan osaamismerkki? Kopiraittilan osaamismerkit ovat oiva tapa osoittaa tekijänoikeusosaamisensa opinnoissa ja työpaikalla!

lue lisää
23.9.2021

Asiantuntija vastaa: Saako Ylen sivuilta kopioida ohjelmiin liittyvää materiaalia opetuksen tueksi materiaalipankiksi?

Kysyimme Kopioston lisensointipäällikkö Kirsi Salmelalta, saako Yleisradion sivuilla olevia materiaaleja vapaasti tulostaa tai tallentaa opetusryhmälle ja oppilaitoksen yhteiseen materiaalipankkiin.

lue lisää
9.9.2021

Opetusvinkki: Muistilistakoneella tarkat ohjeet oman projektin toteuttamiseen

Muiden tekemien teosten käyttämiseen ja oman työn julkaisemiseen liittyy paljon erilaisia ohjeita ja sääntöjä. Kopiraittilan Muistilistakone kertoo, mitä ohjeita omassa projektissa tarvitsee noudattaa.

lue lisää
17.8.2021

Tekijänoikeusluvat helpottavat opetusta

Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan ja tv-ohjelmien käyttöluvan varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen, toiselle asteelle sekä taiteen perusopetukseen. Lue, mitä käyttöluvat mahdollistavat.

lue lisää
17.8.2021

Kopioston uusi erityisasiantuntija Mikko Löyttyniemi korostaa tiedonvaihdon tärkeyttä

Elokuun alussa Kopiostossa erityisasiantuntijana aloittaneella Mikko Löyttyniemellä on pitkä kokemus opetusalalta.

lue lisää
9.8.2021

Opetusvinkki: Pelillistä sisältöä musiikintunneille

Liki jokaisella peruskoululaisella lienee jokin suosikkiartisti tai -bändi. Jotta muusikot voivat julkaista kivaa musiikkia työkseen, he tarvitsevat rahaa. Kopiraittilan artistipelin voi ottaa tueksi muusikon ammatinkuvan käsittelyyn.

lue lisää
9.8.2021

Koulukinon uusilta verkkosivuilta elokuvakasvatuksen ilmaiset oppimateriaalit

Koulukino on 20-vuotisen historiansa aikana kasvanut monipuolisesti elokuvakasvatusta edistäväksi valtakunnalliseksi asiantuntijajärjestöksi. Opetussuunnitelmiin sidotut elokuvakasvatuksen oppimateriaalit saivat Koulukinon uudesta verkkopalvelusta toimivamman alustan.

lue lisää