Teollisoikeudet

Teollisoikeuksilla suojataan ja kaupallistetaan erilaisia tuotteita, palveluita ja kehitystyön tuloksia. Nimestään huolimatta ne eivät ole vain teollisuuden tai tuotannollisten yritysten oikeuksia vaan tärkeitä työkaluja kaikille  toimijoille ja yrityksille.

Tärkeimpiä teollisoikeuksia ovat tavaramerkki, mallioikeus ja patentti. Niitä haetaan Suomessa Patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH) rekisteröimällä. Suoja on voimassa tietyn ajan rekisteröinnistä ja se on mahdollista uudistaa.

Tavaramerkki on tunnusmerkki, joka erottaa elinkeinonharjoittajan, kuten yrityksen, tavarat ja palvelut muiden vastaavista. Se voi olla esimerkiksi sana tai sanoja, logo, kuvio, iskulause tai äänimerkki.

Mallioikeus suojaa tuotteen ulkomuotoa, esimerkiksi huonekalun tai valaisimen muotoilua.

Patentti on suoja, jonka keksijä tai yritys voi hakea uudelle keksinnölleen, esimerkiksi valmistusmenetelmälle tai lääkkeelle.

Tavaramerkin, mallioikeuden tai patentin haltija voi kieltää muita hyödyntämästä kaupallisesti suojattua tuotemerkkiä, muotoilua tai keksintöä sekä toisaalta myöntää niiden käyttöön lupia eli lisenssejä.

Lisätietoja teollisoikeuksista löydät PRH:n verkkosivuilta.