Tästä osiosta löydät kaiken tarvittavan aineiston 45-75 minuutin pituisen oppitunnin pitämiseksi IP-oikeuksista yläkoulussa, lukiossa, ammatillisessa koulutuksessa sekä ammattikorkeakoulussa.
Aineisto koostuu
Suosittelemme aloittamaan oppitunnin näyttämällä ryhmästä riippuen 2-4 videota (kesto noin 2 minuuttia per video).
Suositeltavaa olisi katsoa ainakin teollisoikeuksista ja tekijänoikeuksista kertovat videot:
Halutessanne voitte katsoa oppitunnilla myös videot:
Videoiden katsomisen jälkeen voit jatkaa oppituntia kertomalla keskeiset perusasiat IP-oikeuksista jommankumman PowerPoint-esityksen avulla. Esitykset sisältävät asiatiedon lisäksi myös yhdessä tehtäviä harjoituksia oppijoiden aktivoimiseksi.
Voit valita valmiista tehtäväpaketista opetusryhmällesi sopivimmat harjoitukset tehtäväksi oppitunnin aikana ja/tai kotitehtävinä. Kunkin tehtävän kohdalla on kuvattu, minkä tyyppisestä tehtävästä on kyse, esimerkiksi onko kyse kirjoitustehtävästä tai parin kanssa tehtävästä keskustelutehtävästä. Tehtävien mallivastaukset sisältyvät opettajan infopakettiin.
Tästä voit ladata opettajan taustamateriaalin. PowerPoint-esitykset ja tehtävät eri opetusryhmille löydät jäljempää jokaisen koulutusasteen alta.
Oppimateriaalikokonaisuus soveltuu seuraavien perusopetuksen valtakunnallisten opetussuunnitelmien perusteiden sisältöalueiden opetukseen ja vastaa alla mainittuja oppiaineen osaamisen tavoitteita.
Yhteiskuntaoppi
Sisältöalueet: S1 Arkielämä ja oman elämän hallinta; S2 Demokraattinen yhteiskunta; S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen; S4 Taloudellinen toiminta
Tavoitteet: T3, T4, T5
Äidinkieli ja kirjallisuus
Tavoitteet: T7, T8, T14
Kotitalous
Sisältöalue: Kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa
Käsityö
Sisältöalue: S7 Yrittäjämäinen oppiminen
Tavoitteet: T7
L3 (Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot)
L4 (Monilukutaito);
L5 (Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen)
L6 (Työelämätaidot ja yrittäjyys)
L7 (Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen)
Monialaisten oppimiskokonaisuuksien aiheet suunnitellaan paikallisesti ilmentämään toimintakulttuurin periaatteita. IP-oikeuksien ymmärtämisellä on liittymä toimintakulttuurin keskeisiin lähtökohtiin, kuten oppiva yhteisö, osallisuus ja yhteisöllisyys sekä demokraattinen toiminta ja työelämänvalmiudet.
Tästä voit ladata materiaalit oppitunnin pitämistä varten.
Oppimateriaalikokonaisuus soveltuu ammatillisen koulutuksen tutkinnon perusteiden mukaisten sisältöalueiden opiskeluun.
IP-oikeusaineiston sisällöt sopivat esimerkiksi seuraaville ammatillisten perustutkintojen yhteisten tutkinnon osien osa-alueille:
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä
Toiminta digitaalisessa ympäristössä
Taide ja luova ilmaisu
Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta
Oppimateriaalin sisällöt sopivat myös useiden ammattitutkintojen ja erikoisammattitutkintojen ammatillisten tutkintojen osiin. Erityisesti, kun tutkintoon sisältyy kehittämistyötä, toiminnan johtamista tai yrittäjyyttä. Esimerkiksi:
Taideteollisuusalan perustutkinto
Esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinto
Yrittäjyyden ammattitutkinto
Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto
Tästä voit ladata materiaalit.
Oppimateriaalikokonaisuus soveltuu seuraavien lukiokoulutukset valtakunnallisten opetussuunnitelmien perusteiden sisältöalueiden opetukseen ja vastaa alla mainittuja oppiaineen osaamisen tavoitteita.
Yhteiskuntaoppi
YH1 (Suomalainen yhteiskunta)
YH02 (Taloustieto)
YH03 (Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma)
YH4 (Lakitieto)
Äidinkieli ja kirjallisuus
ÄI5 (Tekstien tulkinta 1)
Yhteiskunnallinen osaaminen
Monitieteinen ja luova osaaminen
Eettisyys ja ympäristöosaaminen
Globaali- ja kulttuuriosaaminen
IP-oikeudet voisivat sopia esimerkiksi digitaitoja koskeviin temaattisiin opintoihin. Laaja-alaista osaamista kehittävien temaattisten opintojen tavoitteet ja sisällöt päätetään paikallisessa opetussuunnitelmassa.
Tästä voit ladata materiaalit oppitunnin pitämistä varten.
Ammattikorkeakouluissa IP-oikeudet voi ottaa esimerkiksi osaksi seuraavia opintoja.
Ammattikorkeakouluissa IP-oikeudet voi ottaa esimerkiksi osaksi yrittäjyyttä koskevia opintoja, projektiopintoja, orientoivia opintoja tai opintojaksoja, joissa opiskelija kehittää konkreettisia tuotoksia tai käyttää muiden tekemiä tuotoksia. Näin opiskelija ymmärtää omat ja muiden oikeudet. Opettaja voi rakentaa materiaalista itsenäisesti suoritettavan verkkokurssin tai poimia sopivia osia omalle opintojaksolleen.
Tästä voit ladata materiaalit oppitunnin pitämistä varten.