21.8.2019

Vinkkejä ja ideoita projektitöihin!

Kopiraittilan koulussa tarjoamme ideoita ja vinkkejä kaikille opettajille erilaisten projektitöiden toteuttamiseksi. Samalla voidaan käsitellä tekijänoikeusasioita oppijoiden kanssa.

Tekijänoikeusasiat tulevat usein vastaan erilaisten projektien yhteydessä. Oppijat pohtivat, saavatko he käyttää jotain kuvaa omassa työssään, mistä löytäisivät musiikkia videon taustalle, miten tekijätiedot ja lähteet merkitään ja millaisia oikeuksia heille itselleen syntyy. Perusopetuksen ja toisen asteen opetussuunnitelmien mukaan oppijoita tulee ohjata ja kannustaa tiedon hakuun, ymmärtämiseen ja käyttämiseen, lähteiden merkitsemiseen sekä omaan tuottamiseen tekijänoikeuksia kunnioittaen.

Projektitöiden tekemisen helpottamiseksi Kopiraittilan koulusta löytyy muistilistoja, malleja lähteiden merkitsemiseen sekä ohjeita siitä, miten omassa työssään voi käyttää erilaisia aineistoja, kuten kuvia tai musiikkia. Projektia valmisteltaessa tai projektin aikana voidaan opiskella myös tekijänoikeuksia Kopiraittilan koulun pelejä ja materiaaleja hyödyntämällä.

Kesän aikana Kopiraittilaan on tullut uusia työpajaohjeita, jotka sisältävät hyviä vinkkejä ja ideoita erilaisten projektien toteuttamiseen. Kaikissa ohjeissa on mukana linkit Kopiraittilan tekijänoikeusmateriaaleihin ja ideoita tekijänoikeusasioiden opettamiseen projektin yhteydessä.

Erikoiskirjastonhoitaja Marjukka Peltonen on koonnut Kopiraittilaan mainion ohjeistuksen kirjatrailerin eli luettua kirjaa esittelevän lyhyen videon tekemiseen. Kirjatraileriprojektin voi toteuttaa omassa koulussa tai yhteistyössä kirjaston kanssa ja siihen voi yhdistää myös lukupiirit. Lukuklaanista kirjapiireihin löytyy oma käsikirja alakouluille ja yläkouluille.

Luokanopettaja ja eTwinning-lähettiläs Sari Auramo on koonnut Kopiraittilaan kaksi mallia ja ideaa kansainväliseen projektiin. Toisen aiheena on ympärillämme oleva luonto ja toisessa eri maiden taide, musiikki ja kirjallisuus. Projektit sopivat niin alakouluun, yläkouluun kuin toiselle asteelle.

Jo aikaisemmin Kopiraittilasta on löytynyt sarjakuvan tekemiseen ohjeita ja vinkkejä. Sarjakuvatyöpajan ohjeisiin sisältyy ideoita sarjakuvaprojektin tekemiseen sekä video, jolla Kamala luonto -sarjakuvan tekijät Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen antavat vinkkejä sarjakuvan piirtämiseen. Ohjeista löytyy myös linkkejä Kopiraittilan koulun tekijänoikeusohjeisiin.

Kaikki ohjeistukset ovat käytettävissäsi sekä suomeksi että ruotsiksi Kopiraittilan koulussa.

Teksti: Kirsi Salmela

Takaisin