14.10.2019

Vanhoja kotimaisia elokuvia kouluille KAVIn Elokuvapolulla

Kuva elokuvasta Komissario Palmu

Kuva: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli KAVIn Elokuvapolku tarjoaa elokuvanäytteitä ja –materiaalia elokuvakasvatuksen tueksi kouluille maksutta. Elokuvapolun tavoitteena on avata ja havainnollistaa elokuvan kerronnan keinoja konkreettisten näytteiden avulla. Materiaaleja voi hyödyntää eri lähtökohdista taide-, kulttuuri- ja mediakasvatuksen välineinä sekä eri oppiaineissa.

Elokuvapolusta löytyy alakouluille tarkoitettu Alapolku ja yläkouluille ja toiselle asteelle Yläpolku. Elokuvapolun havainnollistavat näytteet ovat kaikki kotimaisista elokuvista, pääosin studiokaudelta 1930-50-luvuilta. Alapolulla on Pekka ja Pätkä -elokuvien lisäksi näytteitä uudemmista klassikoista, kuten Lumikuningattaresta, Pelikaanimiehestä ja Iriksestä.

Elokuvapolku julkaistiin 2013. Tarve elokuvien käyttöön opetuksessa oli ollut pitkään. ”Kun KAVI osti Suomen Filmiteollisuuden ja Suomi-Filmin elokuvat – eli käytännössä suurimpien studioajan kotimaisten toimijoiden tuotannon – oli selvää, että tämä projekti piti käynnistää”, kertoo Kansallisen audiovisuaalisen instituutin apulaisjohtaja Kirsi Raitaranta.

Elokuvapolun tavoitteena on tuoda koulujen käyttöön elokuvakasvatusmateriaaleja, ja samalla suomalaista kulttuuriperintöä. KAVI omistaa kaikki oikeudet Elokuvapolulla oleviin elokuviin ja kaikki siellä olevat materiaalit ovat vapaasti koulujen käytössä heidän elokuvakasvatustyössä.

Elokuvapolku on tavoittanut kohderyhmänsä hyvin ja kävijämäärät kasvavat. Viime vuonna verkkosivuilla oli reilut 23 000 käyttäjää, missä luvuissa oltiin tänä vuonna jo syyskuun lopussa. Pelkästään Koulujen elokuvaviikon ”näytökset” lokakuussa keräsivät kouluissa yli 40.000 katsojaa.

Elokuvapolun lisäksi KAVI ylläpitää myös toista vastaavaa palvelua. Elävä muisti -verkkosivulta (elavamuisti.fi) löytyy vanhoja kotimaisia dokumenttielokuvia, lyhytelokuvia ja mainoksia koko kotimaisen audiovisuaalisen historian ajalta. “Se on varsinainen aarreaitta koulujen eri oppiaineiden sekä esimerkiksi medialukutaidon taitojen kartuttamiseen!”, vinkkaa Kirsi Raitaranta.

KAVI kehittää jatkuvasti Elokuvapolun tarjontaa ja tarjoaa materiaalia elokuvakasvatukseen myös erilaissa yhteisprojekteissa. Esimerkiksi koulujen elokuvaviikolla 30.9.-4.10.2019 KAVI tarjosi yhdessä Espoo Cinén kanssa kouluille WRAP!-elokuvia eli uusia eurooppalaisia elokuvia ja tavoitteena on kehittää tätä toimintaa.

Lisätietoja:

elokuvapolku.kavi.fi

Takaisin