Teosto on vuonna 1928 perustettu tekijänoikeusjärjestö, joka edustaa kymmeniä tuhansia kotimaisia ja miljoonia ulkomaisia musiikin tekijöitä ja kustantajia. Teosto mahdollistaa sen, että musiikkia voi tehdä Suomessa ammattimaisesti, ja sitä on helppo käyttää laillisesti. Teosto tarjoaa musiikin käyttölupia erilaisiin tilanteisiin: tapahtumiin, radio- ja tv-kanaville, kuntien toimintaan ja digitaalisiin palveluihin.
Lähtökohtaisesti musiikin julkiseen esittämiseen tarvitaan lupa. Poikkeuksena tästä ovat lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuva musiikin esittäminen ja soittaminen.
Musiikin soittaminen keikoilla, konserteissa, tansseissa, näytöksissä, näyttelyissä ja muissa tapahtumissa on aina julkista esittämistä. Myös yritysten ja yhteisöjen henkilökunnalleen, asiakkailleen ja kutsuvieraille järjestämiin tapahtumiin ja juhliin tarvitaan lupa, jos niissä soitetaan musiikkia. Luvan hankkii se taho, joka tapahtuman järjestää.
Musiikin käyttölupia löytyy myös esimerkiksi virtuaalitapahtumiin, webinaareihin ja videoihin. Sopiva lupa riippuu siitä, kuka julkaisee, millä alustalla ja onko kyseessä vaikkapa live-esityksen vai musiikkia sisältävän tallenteen jakaminen.
Teoston tarjoamiin lupiin voit tutustua täällä.
Tekijänoikeuslaki sallii ei-ansiotarkoituksessa tapahtuvassa opetuksessa musiikin esittämisen, joten oppitunnilla saa soittaa ja kuunnella musiikkia ilman lupaa. Koulun järjestämiin tapahtumiin sekä ansiotarkoituksessa tapahtuvaan opetuksessa musiikin esittämiseen tarvitaan lupa.
Lähes kaikki kunnat ovat tehneet musiikin käyttöä koskevan sopimuksen Teoston kanssa, jolloin kunnallisen koulun ei tarvitse itse hankkia lupaa. Lupa mahdollistaa musiikin esittämisen opetuksen yhteydessä esimerkiksi cd-levyltä, tietokoneelta tai soittamisen ja laulamisen oppilaiden kanssa, myös esimerkiksi joulu- ja kevätjuhlissa.
Lisätietoja ja ohjeita musiikin käyttämiseen kunnan toiminnassa on Teoston sivuilla.
Yksityiset koulut ja oppilaitokset sekä musiikkioppilaitokset ja konservatoriot hankkivat itse Teostolta luvan musiikin esittämiseen.
Lue oppilaitosten luvista lisää Teoston sivuilta
Koska yleensä koulun juhlat ja konsertit ovat avoimia ja julkisia tilaisuuksia, niissä esitettävästä musiikista tulee tehdä Teostolle esitysilmoitus. Tästä ilmoituksesta saadun tiedon avulla Teosto maksaa korvauksia niille musiikin tekijöille ja -kustantajille, joiden kappaleita on soitettu ja esitetty.
Kunnalliset koulut voivat ilmoittaa musiikkitiedot täyttämällä Teoston sivuilta löytyvän esitysilmoituslomakkeen. Lue lisää täältä.
YouTuben ja Spotifyn käyttöehdoissa on mainittu, että niiden käyttö opetustarkoituksissa on kielletty. Näin ollen Teostokaan ei voi myöntää niihin käyttölupia.
Lisätietoja www.teosto.fi
Takaisin