Oppilaitosluvat

Oppilaitoksille on tarjolla ja hankittuna useita käyttölupia.

Opetushallitus on hankkinut Kopiostolta keskitetysti kopiointiluvat kaikille peruskouluille ja lukioille, maksuttomaan tutkintoon johtavaan ammatilliseen peruskoulutukseen sekä valtionosuutta saaville musiikkioppilaitoksille. Muiden oppilaitosten tulee hankkia kopiointiluvat itse.

Opetushallitus on hankkinut Kopiostolta, lähettäjäyrityksiltä ja elokuva- ja av-tuotantoyhtiöitä edustavalta Tuotokselta luvat tv-ohjelmien tallentamiseen opetus- ja tutkimuskäyttöön kaikille peruskouluille ja lukioille ja maksuttomaan tutkintoon johtavaan ammatilliseen peruskoulutukseen.

Opetushallituksen hankkima lupa kattaa tv-ohjelmien tallentamisen ja esittämisen sekä kotimaisten ohjelmien esittämisen Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta opetus- ja tutkimuskäyttöön peruskouluissa ja lukioissa ja maksuttoman tutkintoon johtavan ammatillisen peruskoulutuksen.

Lisätietoa Kopioston luvista.

Gramexista saa luvat äänitemusiikin esittämiseen ja tallentamiseen oppilaitoksissa. Lähes kaikki kunnat ovat tehneet sopimuksen Gramexin kanssa äänitemusiikin esittämisestä tiettyjen kunnallisten toimintojen yhteydessä. Osa kuntien kanssa tehdyistä sopimuksista kattaa myös äänitteiden tallentamisen. Ota yhteyttä Gramexin asiakaspalveluun selvittääksesi, onko kuntasopimuksella sovittu äänitemusiikin käytöstä oppilaitoksessasi.

Teostosta saa luvat musiikin esittämiseen ja tallentamiseen esittämistä varten oppilaitoksissa niissä tilanteissa, joissa musiikin esittäminen ei ole sallittua tekijänoikeuslain nojalla. Lähes kaikki kunnat ovat tehneet sopimuksen Teoston kanssa musiikin esittämisestä ja tallentamisesta tiettyjen kunnallisten toimintojen ja tapahtumien yhteydessä. Tarkista Teostosta, onko kuntasopimuksella sovittu musiikin käytöstä oppilaitoksessasi.

Elokuva- ja av-tuotantoyhtiöitä edustavalta Audiovisual Producers Finland – APFI ry:lta voi hankkia lupia kotimaisten elokuvien opetuskäyttöön. Lupia useiden eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten tuotantoyhtiöiden elokuvien esittämiseen myy M&M-Viihdepalvelu (Elokuvalisenssi).

Elokuvia opetuskäyttöön tarjoaa myös Koulukino. Koulukino tuottaa oppimateriaalia teatterilevitykseen tulevista elokuvista koulujen ja päivähoidon mediakasvatuksen tueksi. Koulukinolla on suoratoistopalvelu, josta voi hankkia kotimaisia lyhyt- ja dokumenttielokuvia esitettäväksi luokkahuoneessa. Koulukino Suoratoistossa tehty ostos sisältää myös tarvittavat julkiset esitysoikeudet. Koulukinon opetusmateriaalit ja lisää tietoa Koulukino Suoratoistosta löytyvät Koulukino.fi-sivustolta.