Oppilaitosluvat

Oppilaitoksille on tarjolla ja hankittuna useita käyttölupia.

Opetushallitus on hankkinut Kopiostolta keskitetysti kopiointiluvat varhaiskasvatukseen, perusopetukseen, lukiokoulutukseen, maksuttomaan tutkintoon johtavaan ammatilliseen peruskoulutukseen sekä valtionosuutta taiteen perusopetukseen saaville oppilaitoksille. Muiden oppilaitosten tulee hankkia kopiointiluvat itse. Kaikilla yliopistoilla ja korkeakouluilla on Kopioston kopiointilupa.

Lisätietoa Kopioston kopiointiluvasta.

Opetushallitus on hankkinut Kopiostolta, lähettäjäyrityksiltä ja elokuva- ja av-tuotantoyhtiöitä edustavalta APFI:lta luvat tv-ohjelmien tallentamiseen ja esittämiseen opetuskäyttöön varhaiskasvatukseen, perusopetukseen, lukiokoulutukseen, maksuttomaan tutkintoon johtavaan ammatilliseen peruskoulutukseen sekä valtionosuutta taiteen perusopetukseen saaville oppilaitoksille.

Opetushallituksen hankkima lupa kattaa tv-ohjelmien tallentamisen ja esittämisen sekä kotimaisten ohjelmien esittämisen Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta.

Lisätietoa tv-ohjelmien käytöstä opetuksessa.

Gramexista saa luvat äänitemusiikin esittämiseen ja tallentamiseen oppilaitoksissa. Kaikki kunnat ovat tehneet sopimuksen Gramexin kanssa äänitemusiikin esittämisestä tiettyjen kunnallisten toimintojen yhteydessä. Osa kuntien kanssa tehdyistä sopimuksista kattaa myös äänitteiden tallentamisen. Ota yhteyttä Gramexin asiakaspalveluun selvittääksesi, onko kuntasopimuksella sovittu äänitemusiikin käytöstä oppilaitoksessasi.

Teostosta saa luvat musiikin esittämiseen ja tallentamiseen esittämistä varten oppilaitoksissa niissä tilanteissa, joissa musiikin esittäminen ei ole sallittua tekijänoikeuslain nojalla. Kaikki kunnat ovat tehneet sopimuksen Teoston kanssa musiikin esittämisestä tiettyjen kunnallisten toimintojen ja tapahtumien yhteydessä. Tarkista Teostosta, onko kuntasopimuksella sovittu musiikin käytöstä oppilaitoksessasi.

Oppilaitos voi hankkia luvan kotimaisten ja ulkomaisten elokuvien esittämiseen opetuksessa Elokuvalisenssi.fi-palvelusta. Lupa kattaa tuhansia ulkomaisia ja satoja kotimaisia elokuvia. Elokuvien esittämiseen tarkoitettua yhdistelmälupaa myy M&M Viihdepalvelu. Lisätietoa luvasta Elokuvalisenssi.fi-verkkosivustolta.

Elokuvia opetuskäyttöön tarjoaa myös Koulukino. Koulukino tuottaa oppimateriaalia teatterilevitykseen tulevista elokuvista koulujen ja päivähoidon mediakasvatuksen tueksi. Koulukinolla on suoratoistopalvelu, josta voi hankkia kotimaisia lyhyt- ja dokumenttielokuvia esitettäväksi luokkahuoneessa. Koulukino Suoratoistossa tehty ostos sisältää myös tarvittavat julkiset esitysoikeudet. Koulukinon opetusmateriaalit ja lisää tietoa Koulukino Suoratoistosta löytyvät Koulukino.fi-sivustolta.