Piratismi

Piratismi on ammattimaista tallenteiden valmistamista ja sisältöjen levittämistä yleisölle ilman oikeudenhaltijan lupaa. Piraatiksi kutsutaan tallennetta, joka on valmistettu laittomasti ja jolle on luvatta kopioitu suojattua materiaalia. Materiaali on voitu kopioida joko lailliselta alkuperäistallenteelta, esimerkiksi cd- tai dvd-levyltä, tai elävästä esityksestä, kuten elokuvateatterin esityksestä, konsertista tai radiosta. Piraattitallenteet ovat laittomia teoskappaleita, eikä niiden yksityinen eikä julkinen käyttö näin ollen ole sallittua. Teosten laittomia jakelukanavia ovat useimmiten netin vertaisverkot, suoratoistopalvelut ja tallennuspalvelut.

Piratismia on: 

  • Luvaton suojatun materiaalin välittäminen internetissä (esim. MP3-tiedostojen jako ja lataaminen vertaisverkko-ohjelmilla)
  • Luvaton teosten valmistaminen muuhun kuin yksityiseen käyttöön (esim. MP3-tiedostojen kopiointi USB-tikulle ja kyseisten tiedostojen jakaminen koko koululuokalle tai oman levykokoelman kopioiminen p2p-tiedostonjako-ohjelmalla)
  • Piraattitallenteiden maahantuonti
  • Piraattituotteiden tai teoskopioiden myyminen

Lisätietoa piratismista löydät Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen verkkosivuilta.