Kuka on tekijä

Tekijä on henkilö, joka on luonut teoksen. Tekijä voi olla esimerkiksi kirjailija, säveltäjä, sanoittaja, elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, valokuvaaja, kuvittaja, toimittaja jne. Tekijä on aina luonnollinen henkilö. Tekijän iällä ei ole merkitystä, myös alaikäinen voi olla tekijä ja saada tekijänoikeussuojaa.

Jos kaksi tai useampi henkilöä tekee teoksen yhdessä, syntyy yhteisteos. Tekijänoikeus syntyy tekijöille yhdessä. Yhteisteoksessa tekijöiden osuudet eivät muodosta itsenäistä teosta, joten yhteisteoksen käyttöön tarvitaan kaikkien tekijöiden lupa.

Tekijä voi luovuttaa oikeutensa kokonaan tai osittain jollekin toiselle, esimerkiksi kustantajalle, tuottajalle tai vaikka työnantajalleen. Luovutuksensaajasta tulee oikeudenhaltija. Teoskappaleen, kuten kirjan, elokuvatallenteen tai taulun, omistaminen ei luo omistajalle tekijänoikeuksia teokseen.

Oikeudenhaltija

Oikeudenhaltija on se, jolle tekijänoikeuslain mukaiset oikeudet kuuluvat. Oikeudenhaltija voi olla teoksen alkuperäinen tekijä tai se, jolle tekijä on siirtänyt tekijänoikeutensa kokonaan tai osittain. Oikeudenhaltijoita ovat esimerkiksi kustantaja, elokuvatuottaja ja äänitetuottaja. Tekijänoikeuksien siirtymisestä voidaan sopia esimerkiksi kustannussopimuksessa, levytyssopimuksessa, sopimuksessa elokuvaamisesta, työsopimuksessa, työehtosopimuksessa jne. Käyttöoikeus- tai lisenssisopimuksella sovitaan yleensä jonkin tietyn käyttöoikeuden siirtymisestä, esimerkiksi oikeudesta käyttää sähköistä oppimateriaalia tai äänikirjaa. Käyttöoikeuden saajasta ei tule oikeudenhaltijaa.