Artistspelet

13

Jami har just gett ut sitt första album och ska på turné. Både försäljningen av skivan och biljetter till konserterna är mycket viktiga för att Jami ska lyckas. Musik är Jamis arbete och enda inkomstkälla.

Spela spelet och se hur dina val hjälper Jami att lyckas.

Spelet är slut. Jami har inte råd att göra mer än en demo, även om också en demo kan leda till något bättre. Dina val hjälpte inte Jami att lyckas särskilt bra. Kom ihåg att en artist tjänar pengar på att göra musik och att det här är något som också du kan påverka. Att köpa en skiva eller låtar på nätet, lyssna på musik på radio eller köpa en dvd med en inspelning av ett gig stöder artisternas välfärd och framgång. Att kopiera musik och dela den på nätet däremot hjälper inte alls en musiker ‒ tvärtom! Musik är en källa till glädje, därför ska vi ta väl hand om våra musiker!

Spelet är slut. Jami har inte råd att göra mer än en singel som han själv måste ge ut. Baserat på dina val fick Jami i alla fall helt bra lön från ett gig, men delningen av musiken på nätet försämrar Jamis chanser att lyckas. Kom ihåg att en musiker tjänar sin lön genom att sälja skivor, få betalt för gig och för det att musik spelas t.ex. på TV eller radio. Vi ska tillsammans se till att även musiker får den lön de förtjänar och kan fortsätta skapa musik.

Spelet är slut. Yes, Jamis skiva sålde guld! Du fattade goda beslut som stödde Jamis framgång! Det är viktigt att vi förstår vad en musikers lön består av. Till exempel att lyssna på musik på radio är en bra grej för musiker eftersom Teosto och Gramex betalar ersättningar åt dem för det. Att kopiera och dela låtar på nätet däremot ger inte artisten några inkomster alls.

Spelet är slut och dina val ledde till att Jami blev en stor succé! Skivan sålde platina! Det är fint att du förstår vad artisters lön består av och att du genom dina egna val stöder dem. Ju bättre en musiker mår, desto bättre musik skapar han eller hon. Även gig och andra uppträdanden är av bättre kvalitet i sin helhet. Fortsätt på samma sätt!