15.8.2018

QR-kodäventyr i Kopiraittila skola

De gamla filmrullarna har försvunnit från museet, och en upphovsrättsriddare kommer till Kopiraittila för att reda ut brott. Vad är det för konstiga saker som händer i Kopiraittila? Lös Kopiraittilas mysterier och lär dig samtidigt om upphovsrätt med hjälp av QR-kodfrågesporten.

I Kopiraittila skola kan man nu lösa mysterier med hjälp av QR-koder. Webbplatsen har två nya frågesporter: Mysteriet i museet för klasserna 3–4 och Kopiraittilas mysterium för klasserna 5–6.  Spelen baserar sig på barnförfattare Tuutikki Tolonens mysterieberättelser om Kopiraittila skola.

Varje spel har 10 frågesportuppgifter om upphovsrätten. Alla uppgifterna öppnas med sina egna QR-koder. När man har löst alla 10 uppgifter, matar man in koden i mysterielådan och Kopiraittilas mysterium blir löst. De båda spelen tar ungefär 30 minuter att spela, och man kan spela ensam, i par eller i små grupper. En QR-kodbana kan byggas inomhus eller utomhus, och upphovsrätten kan studeras på vilken lektion som helst.

QR-kodspelen kan skrivas ut från Kopiraittila skolas webbplats www.kopiraittila.fi/sv/. De nya spelen finns i målgruppens egen klasslokal (mysterielådorna) samt under länken Lärarens material på förstasidan. Materialen finns på finska, svenska och engelska. I Kopiraittila skola hittar du också frågesporter, minneslistor, en minneslistamaskin samt annat pedagogiskt material för upphovsrättsundervisning.

Kopiraittila skola (www.kopiraittila.fi/sv/) är ett avgiftsfritt spelifierat webbmaterial som är avsett som stöd till undervisning i och inlärning av upphovsrätt. Materialet produceras av Kopiosto rf. Webbplatsen erbjuder spelmaterial som stöd för inlärning av och undervisning i upphovsrätt i olika årskurser, det andra stadiet, det vill säga för gymnasier, yrkesutbildningen samt för lärare och lärarutbildningen.

Välkomna till Kopiraittila skola för att lära er om upphovsrätten!

P.S. Kopiosto erbjuder läroanstalter även avgiftsfria utbildningar om upphovsrätt och tillstånd. Fråga mer om utbildningarna av Kopiosto: neuvonta(a)kopiosto.fi.

 

Tillbaka