Nyheter

9.4.2021

Material som skyddas av upphovsrätt får nu användas också inom den grundläggande konstutbildningen – småbarnspedagogikens och läroanstalternas licenser oförändrade

Utbildningsstyrelsen har ingått avtal med Kopiosto och APFI, intressebevakningsorganisation för producenterna inom den audiovisuella branschen, om tillstånd att använda material som skyddas av upphovsrätt i utbildningen och småbarnspedagogiken år 2021. Licenserna omfattar kopiering av material och visande av tv-program i undervisningen.

läs mera
17.4.2020

Kopieringslicensen gör det lättare att arrangera distansundervisning

Med kopieringslicensen har läraren samma möjligheter att kopiera och dela material i distansundervisning som i närundervisning. Man kan också spela in en lektion eller vidareförmedla lektionen i direktsändning till sin egen undervisningsgrupp på en sluten inlärningsplattform.

läs mera
7.4.2020

Fråga en expert: var kan jag hitta bakgrundsmusik till ett projekt?

Teostos Music Licensing Manager Juho Kaitamaa svarar på frågan var man kan hitta bakgrundsmusik till ett videoprojekt man gör i skolan, och om det finns gratis lagliga musikbanker.

läs mera
6.4.2020

Användning av material i distansundervisning

Det är möjligt att använda mångsidigt material även vid distansundervisning. Man kan dela videor på nätet med lärande genom länkar. Lärare kan kopiera och dela mångsidigt material med Kopiostos kopieringslicens för användning av lärande i en sluten lärmiljö. Nästan alla läroanstalter har Kopiostos kopieringslicens i bruk.

läs mera
6.4.2020

Fråga en expert: får jag spela musik från Spotify under en lektion?

Den här gången har vi tagit reda på om man får använda Spotify i undervisningen av Teostos Music Licensing Manager Juho Kaitamaa.

läs mera
6.4.2020

Tips för undervisningen: Diskutera tillsammans vad upphovsrättigheterna innebär för upphovsmän inom de kreativa branscherna

I vår nya serie ger vi tips om hur man kan lära ut upphovsrättigheterna och lyfter fram undervisningsmaterial från Kopiraittila.

läs mera
6.4.2020

Fråga en expert: vad för videor får jag visa från nätet

Vi har börjat en ny serie i våra nyheter till läroanstalter: Fråga en expert. Vi ber om svar av experter på frågor om upphovsrättigheterna som lärare funderat på. Den första frågan ställde vi Kopiostos licenseringschef Kirsi Salmela, om vad för videor man får visa från nätet.

läs mera
6.4.2020

Kopiraittila lär ut upphovsrätt genom ett rymningsspel

En underlig tidskapsel har uppenbarat sig i klassrummen för årskurs 8–9 och andra stadiet. Idén med det nya spelet är att lösa tidskapselns kod och rädda de kreativa branscherna och upphovsmännens rättigheter.

läs mera
20.5.2019

Kopiraittila skolans spel skall också spelas i Sverige

Kopiraittila Skolan har fått en systerskola i Sverige – Upphovsrättsskolan. Upphovsrättsskolan lanserades i mars 2019 och skolan har fått bra respons och lärare och studerande har varit mycket inspirerade av materialet.

läs mera
20.5.2019

Kopioston Luova100-video- ja opetusmateriaalit löytyvät Kopiraittilasta

Kopioston Luova100-videot ja niihin liittyvät keskustelutehtäväkokonaisuudet sopivat hyvin tekijänoikeusasioiden pohtimiseen yläkouluissa ja toisella asteella. Videoilla eri luovan alan tekijät kertovat työstään ja alastaan.

läs mera