Nyheter

18.6.2021

Lärotips: Gör miniskådespel eller minifilmer

Den ena är en berömd youtubare, den andra en känd författare, och den tredje för sin del en ivrig fan. Med Kopiraittilas helt nya Skådespelmaskinen får eleverna leva sig in i världen för den kreativa branschens proffs.

läs mera
18.6.2021

Fråga en expert: Hur kan en studerande använda bilder i sitt examensarbete?

Vi frågade Kopiostos advokat Sini Kauppila, hur kan en studerande använda bilder i sitt examensarbete?

läs mera
18.6.2021

Fråga en expert: Kan jag göra uppgifter för en ordlista om ett stycke i en språklärobok vi använder med uppgifter i t.ex. Kahoot! eller Quizlet?

Vi frågade Johanna Haapiainen-Makkonen, juridisk expert på Finlands förlagsförening, om ordlistan i den språklärobok som används av klassen kan användas för uppgifter t.ex. Kahoot! eller Quizlet?

läs mera
18.6.2021

Lärotips: Boktrailers för att behandla det lästa innehållet på mångsidigt sätt

Är eleverna trötta på att behandla böcker med prov, diskussion och genom att skriva? Som lärotips denna gång erbjuder vi anvisningar för ett annorlunda arbetsformat, för boktrailers!

läs mera
18.6.2021

Fråga en expert: Får jag bifoga textutdrag som citat till mina provfrågor eller övningsuppgifter när jag uppger källan ordentligt?

Vi frågade Sanastos jurist Juha Pihlajaniemi, om textutdrag kan bifogas till provfrågor eller övningsuppgifter som citat. Räcker det att uppge källan ordentligt i samband med utdraget?

läs mera
17.6.2021

Fråga en expert: får uppgifterna i arbetsboken projiceras på en vägg med en dokumentkamera?

En språkläraren ställde frågan om kommunen eller utbildningsanordnaren inte skaffar läroböcker till eleverna, får läraren projicera uppgifterna från sin egen arbets- eller lärobok på väggen och sedan skulle eleverna göra uppgiften i häftet. Vi frågade Kirsi Salmela, Kopiostos licensansvariga, om detta är tillåtet.

läs mera
17.6.2021

Lärotips: Designa ditt eget upphovsrättsspel

Kan man lära sig upphovsrätt genom att skapa något själv? Kan spel, informationshämtning och egenproduktion kombineras med undervisning i färdigheter om upphovsrätt? Att spela är ett roligt och effektivt sätt att lära sig något nytt.

läs mera
17.6.2021

Fråga en expert: Får vi lyssna på poddsändningar eller talböcker på en lektion?

Vi frågade Kopiostos advokat Sini Kauppila om man får lyssna på poddsändningar eller talböcker på en lektion.

läs mera
17.6.2021

Fråga en expert: Kan jag kopiera enskilda uppgifter från en lärobok till i mitt eget läromedel i en sluten inlärningsplattform?

Vi frågade Johanna Haapiainen-Makkonen, juridisk expert på Finlands förlagsförening, om uppgifter i läroböcker får kopieras till en sluten inlärningsplattform eller till sitt eget läromedel? Och hur är det om jag ändrar uppgifterna lite och inte kopierar dem ord för ord?

läs mera
17.6.2021

Lärotips: Mångsidigt lärande med ett tecknat projekt

För många skolelever är tecknade serier bekanta i någon form, antingen tryckta eller digitala. Men hur är de gjorda? Med Kopiraittilas anvisningar och tips av författarna till tecknade serier kan eleverna skapa sina egna tecknade serier.

läs mera