17.6.2021

Fråga en expert: vilka innehåll kan jag visa med en inspelning av en undervisningssituation?

Vad ska jag tänka på när jag gör en inspelning av en undervisningssituation eller streamar en undervisningssituation på distans till eleverna? Finns det några begränsningar för vilka innehåll jag kan visa på inspelningen? Är det skillnad mellan att publicera en inspelning öppet på nätet eller på en stängd plattform? Kopiostos licensieringschef Kirsi Salmela svarar på vilka innehåll som kan spelas in som inspelning av en undervisningssituation.

”När du gör en inspelning av en undervisningssituation eller streamar den direkt till eleverna, bör du först beakta om du visar eller presenterar upphovsrättsskyddat innehåll från andra i undervisningssituationen”, vägleder Kopiostos licensieringschef Kirsi Salmela. ”Om du inte visar något innehåll som gjorts av andra i en undervisningssituation kan du spela in din undervisningssituation och dela inspelningen som du vill.”

Kopiostos kopieringslicens gör det möjligt att spela in också bild- och textmaterial på en inspelning av en undervisningssituation. Detta gäller till exempel innehållet på webbplatser, utdrag eller bilder från böcker och annat material, eller utdrag som läses högt ur böcker. Dessutom tillåter kopieringslicensen att undervisningsinspelningen visar sådant elektronisk läromedel för vilket nödvändiga licenser har erhållits för undervisningsgruppen.

”Läraren kan till exempel visa sidor från en lärobok eller bläddra på en webbplats i en distansutbildningssituation eller inspelning, läsa en berättelse relaterad till en bok från lärarhandboken eller hålla en lässtund för eleverna, precis som på en lektion”, säger Salmela.

Inspelningen av en undervisningssituation som utförts i enlighet med kopieringslicensen får förmedlas som videofilmer till ett annat rum eller laddas upp i en sluten lärmiljö som är tillgänglig för undervisningsgruppen. Om du har använt material som gjorts av andra i en undervisningssituation i enlighet med kopieringslicensen och de ingår i din föreläsningsinspelning, behöver du en separat licens från upphovsmännen för att kunna publicera föreläsningsinspelningen som sådan öppet på nätet.

Kopiostos kopieringslicens gäller inte för musik eller av-verk, så rättighetsinnehavarnas tillstånd att streama eller spela in dessa för en inspelning i en utbildningssituation måste begäras separat.

”Vid distans- och nätundervisning kan eleverna tilldelas länkar till webbinnehåll, till exempel webbvideor eller Yle Arenan-program, och eleverna kan titta på videon själva hemma via länken”, tipsar Salmela.

Du hittar mer information om Kopiostos kopieringslicens härifrån.

Nästan alla läroanstalter har Kopiostos kopieringslicens

Utbildningsstyrelsen har skaffat kopieringslicens för småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande undervisningen, gymnasieutbildningen, utbildning som leder till en yrkesinriktad grundexamen, samt musikläroanstalter som får statsandelar. Även alla universitet och högskolor i Finland har kopieringslicens.Många övriga läroanstalter har skaffat kopieringslicens från Kopiosto. Du kan kontrollera om din skola har kopieringslicens från Kopiosto kundtjänst.

I artikelserien Fråga en expert, svarar experter på upphovsrättsfrågor som lärare funderar på

Har du en fråga om upphovsrätterna som du skulle vilja ha ett expertsvar på? Du kan skicka dina frågor per e-post till viestinta (at) kopiosto.fi. Skriv ”Fråga en expert” som rubrik.

Tillbaka