7.4.2020

Fråga en expert: var kan jag hitta bakgrundsmusik till ett projekt?

Teostos Music Licensing Manager Juho Kaitamaa svarar på frågan var man kan hitta bakgrundsmusik till ett videoprojekt man gör i skolan, och om det finns gratis lagliga musikbanker.

Var hittar man bakgrundsmusik till ett videoprojekt i skolan?

”Först lönar det sig att se i de musik- och ljudeffektsarkiv i ditt videoediteringsprogram, såsom iMovie eller Final Cut. Utgångspunkten är att dessa kan användas gratis i ditt videoprojekt” tipsar Juho Kaitamaa.

”På nätet kan man hitta olika webbplatser med upphovsrättsfri musik och ljudeffekter. Vanligtvis är musiken och ljudeffekterna som delas genom dessa sidor licenserade med en Creative Commons-licens. Det räcker i så fall oftast att man enligt licensvillkoren nämner vem som är upphovsman till musikverket eller ljudeffekten”, fortsätter Kaitamaa. ”Det lönar sig dock innan man använder sig av något material att först bekanta sig noggrant med materialbankens användningsvillkor”, påminner Kaitamaa.

Ett bra alternativ för musik till ett projekt är till exempel materialbanken som tjänsten CCMixter erbjuder, som kan hittas på adressen http://dig.ccmixter.org. ”Där finns musik som i de flesta fall har licensen CC-Erkännande, vilket innebär att ifall du använder musiker räcker det att du i samband med projektet anger dess upphovsman”, berättar Kaitamaa.

En annan tjänst med CC-licenserad musik är freesound.org. ”Om man använder den här tjänsten ska man alltid kontrollera skilt för varje låt vilken CC-licens den har”, anmärker Kaitamaa. ”Ifall låten har CC0-licensen, får den användas helt fritt i alla sammanhang.”

Yle har gett tillgång till sina egna ljudeffektsarkiv genom freesound.org-tjänsten redan år 2014. ”Genom tjänsten kan stora mängder av Yles gamla och även lite nyare ljudeffekter hittas, som alla kan användas för olika projekt, förutsatt att man nämner Yles namn och källan till ljudeffekten” tipsar Kaitamaa.

Mer information om Yles ljudeffektsarkiv hittas i den här artikeln. Yles freesound-arkiv finns på adressen: https://freesound.org/people/YleArkisto

I vår serie Fråga en expert ber vi om svar av experter på frågor om upphovsrättigheterna som lärare funderat på. Har du en fråga om upphovsrätterna som du skulle vilja ha ett expertsvar på? Du kan skicka dina egna frågor per e-post till viestinta (at) kopiosto.fi. Skriv ”Fråga en expert” som rubrik.

Tillbaka