6.4.2020

Fråga en expert: vad för videor får jag visa från nätet

Vi har börjat en ny serie i våra nyheter till läroanstalter: Fråga en expert. Vi ber om svar av experter på frågor om upphovsrättigheterna som lärare funderat på. Den första frågan ställde vi Kopiostos licenseringschef Kirsi Salmela, om vad för videor man får visa från nätet. 

Har du en fråga om upphovsrätterna som du skulle vilja ha ett expertsvar på? Du kan skicka dina egna frågor per e-post till viestinta (at) kopiosto.fi. Skriv ”Fråga en expert” som rubrik.

Vad för videor får jag visa från nätet under lektionen?

”Videor är skyddade av upphovsrättigheterna på samma sätt som TV-program och filmer. För att visa dem i undervisningen krävs i allmänhet tillstånd av upphovsrättsinnehavaren, det vill säga videons upphovsman, upphovsmän, eller utgivare”, berättar Kirsi Salmela.

”Med den riksomfattande licensen som Utbildningsstyrelsen skaffat får du visa i undervisningen inhemska program från Yle Arenan och Arkivet, dock inte filmer under biograf- eller videodistribution” fortsätter Salmela. ”Vad gäller YouTube- och andra motsvarande videodelningstjänsters videor måste man kontrollera tjänsternas användningsvillkor. Till exempel i YouTubes användningsvillkor fastställs att man enbart får lyssna och se på tjänstens innehåll i personliga, icke-kommersiella syften.”

Videornas en eller flera upphovsmän har dock ofta tillåtit användningen av de videor de har på nätet i undervisningsbruk till exempel på sin webbplats, i webbplatsens användningsvillkor eller genom en Creative Commons-licens. ”I detta fall får man visa och använda videon för undervisning enligt licensvillkoren”, preciserar Salmela.

”Du kan också alltid be om lov att visa videon från dess upphovsman eller utgivare, om du är osäker på om man får visa videon”, påminner Salmela.

Tillbaka