17.6.2021

Fråga en expert: Får vi lyssna på poddsändningar eller talböcker på en lektion?

Vi frågade Kopiostos advokat Sini Kauppila om man får lyssna på poddsändningar eller talböcker på en lektion.

”Man kan vanligtvis lyssna på poddsändningar och talböcker i samband med undervisning enligt upphovsrättslagen, liksom till exempel radioprogram och radioteater”, säger Kauppila.

Upphovsrättslagen 21 § tillåter framförande av andra publicerade verk förutom film- och teaterverk, i utbildning som är ideell. Detta gör att man kan läsa böcker, dikter och noveller högt, samt lyssna på musik, poddsändningar och talböcker under en lektion.

”Att lyssna på poddsändningar eller ljudböcker i instruktioner kan dock vara förbjudet från en viss tjänst. Användningsvillkoren för varje tjänst avgör för vilket syfte och under vilka förhållanden gällande tjänst får användas”, påpekar Kauppila.

Användaren förbinder sig att följa användarvillkoren för tjänsten när de använder den. Om en poddsändning eller talbok lyssnas på i en sådan tjänst vars användningsvillkor tillåter att tjänsten endast används för personligt bruk, får gällande tjänst inte användas i undervisningen. Undervisningsbruk är inte personligt bruk.

”Till exempel Yle Arenan erbjuder ett brett utbud av poddsändningar, radioteater, talböcker och sagor att lyssna på. Dessa får man lyssna på också under en lektion”, tipsar Kauppila.

I artikelserien Fråga en expert, svarar experter på upphovsrättsfrågor som lärare funderar på

Har du en fråga om upphovsrätterna som du skulle vilja ha ett expertsvar på? Du kan skicka dina frågor per e-post till viestinta (at) kopiosto.fi. Skriv ”Fråga en expert” som rubrik.

Tillbaka