6.4.2020

Fråga en expert: får jag spela musik från Spotify under en lektion?

I vår serie ber vi om svar av experter på frågor om upphovsrättigheterna som lärare funderat på. Den här gången har vi tagit reda på om man får använda Spotify i undervisningen av Teostos Music Licensing Manager Juho Kaitamaa.

Får jag spela musik från Spotify under en lektion?

”Enligt upphovsrättslagen är det tillåtet att framföra ett publicerat verk i samband med undervisning. Det här innebär att man i samband med undervisningen kan spela upp musikverk till exempel från en CD eller annan inspelning”, berättar Juho Kaitamaa.

”För Spotifys del bör man dock uppmärksamma att det är fråga om en molntjänst som erbjuds via internet, vars användningsvillkor fastställer vad och under vilka villkor tjänsten kan användas”, fortsätter Kaitamaa. ”Spotify-användaren förbinder sig till tjänstens användningsvillkor när hen registrerar sig.”

Enligt punkt 5 i Spotifys användningsvillkor beviljar Spotify användare en begränsad, icke-exklusiv, återkallelig licens att använda Spotify-tjänsten och en begränsad, icke-exklusiv, återkallelig licens att använda innehållet för personliga, icke-kommersiella syften.

”Det här innebär att man enbart får använda innehållet som fås via Spotify för eget, personligt bruk. Användning i undervisningsändamål kan räknas som offentlig förevisning, vilket innebär att det inte är tillåtet enligt tjänstens användningsvillkor”, klargör Kaitamaa.

Har du en fråga om upphovsrätterna som du skulle vilja ha ett expertsvar på?

Du kan skicka dina egna frågor per e-post till viestinta (at) kopiosto.fi. Skriv ”Fråga en expert” som rubrik.

Tillbaka