Inspelning av AV-material i undervisning

TV-program

Med licensen för undervisningsbruk som Utbildningsstyrelsen anskaffat får man spela in program som direktsänds på kanalerna Yle TV1, Yle TV2, YLE Teema & Fem och MTV3. Licensen gäller inte filmer, utländska serier med kontinuerlig handling eller reklamer.

Med licensen får man för stadigvarande bruk spela in inhemska undervisningsprogram som sänds på de ovannämnda kanalerna, och för två år andra tv-program som sänds i de ovannämnda kanalerna.

Mera information på Kopiostos webbplats.

Med licensen för undervisningsbruk får man spela in tv-program från kanalerna Yle TV1, Yle TV2, YLE Teema & YLE Fem och MTV3.

Radioprogram

Med licensen för undervisningsbruk anskaffad av Utbildningsstyrelsen får man för undervisningsbruk spela in sådana i undervisningssyfte producerade radioprogram som Rundradion producerat och sänt. För inspelning av andra radioprogram krävs en skild licens.

Rundradion erbjuder även sina radioprogram på nätet i formen av nerladdningsbara podcasts.

Filmer

Filmer är vanligen producerade för biografdistribution, kopieuthyrning och DVD-försäljning. Köpta, lånade och hyrda inspelningar, såsom ljudupptagningar, språkkassetter eller video- och DVD-filmer får inte kopieras för undervisningsändamål utan ett skilt tillstånd. Filmer som visas på TV omfattas inte av den gällande licensen för undervisningsbruk. För att spela in eller kopiera filmer krävs tillstånd direkt från rättsinnehavarna, till exempel produktionsbolaget eller filmens distributör.

Nätvideo

TV och radioprogram samt andra audiovisuella verk finns att tillgå på tv-bolagens egna webbplatser och på diverse webbvideotjänster både mot betalning och gratis.

Utbildningsstyrelsen, Kopiosto och Audiovisual Producers Finland – APFI som representerar av-produktionsbolagen har tillsammans kommit överens om visningen av inhemska tv-program på YLE Areena och YLE Arkivet i vissa läroanstalter. Det är dock inte tillåtet att spela in programmen med denna licens.

Det finns även stora mängder olika av-material tillverkat för undervisningsbruk på nätet, som får användas enligt webbplatsens eller tjänstens användningsvillkor. Till exempel alla program på webbplatsen YLE Oppiminen är fritt tillgängliga för skolor. Programmen på YLE Oppiminen och andra videor är avsedda att visas genom nätet, de kan inte sparas på den egna datorn. Ett undantag är ljudfilerna i MP3-format som får sparas till den egna datorn eller en musikspelare.

Rättsinnehavare kan ha tillåtit att man bäddar in (eng. embed) videor till exempel i undervisningsmaterial eller på en kursplattform.