26.8.2020

Oppilaitosten luvat mahdollistavat monenlaisen aineiston kopioimisen ja käytön opetuksessa

Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan ja tv-ohjelmien käyttöluvan varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen sekä toiselle asteelle. Elokuvien esittämisluvat koulutuksen järjestäjät voivat hankkia tekijänoikeusjärjestö APFI ry:ltä ja M&M Viihdepalvelusta.  

Lue alta, mitä kopiointilupa ja tv-ohjelmien käyttölupa mahdollistavat opetuksessa. 

Kopiointiluvalla lisämateriaalia opetukseen 

Kopiointiluvalla voit kopioida tai skannata kuvia ja otteita kotimaisista ja ulkomaisista kirjoista, lehdistä ja verkkosivuilta. Verkosta saat kopioida sellaisia kuvia ja tekstiaineistoja, jotka ovat siellä luvallisesti ja vapaasti saatavilla. Lisäksi saat kopioida ja skannata myös nuotteja ja laulujen sanoituksia opetusta varten.  

Kopioidun aineiston voit jakaa oppilaille monisteina, liittää osaksi omaa materiaaliasi tai tallentaa sen opetusryhmäsi saataville suljettuun verkkoon. Voit kopioida esimerkiksi artikkeleita ulkomaisista sanomalehdistä kielten oppitunnille; lisämateriaalia opetuksen eriyttämiseksi oppikirjoista, lehdistä ja verkosta; taideteosten kuvia kuvataidetunnille; tai tekstiotteita kaunokirjoista koetehtävien aineistoksi. Lisäksi voit skannata ja heijastaa laulun sanat luokan tai koulun juhlasalin seinälle. Myös oppilaat saavat kopioida kopiointiluvalla kuvia projektitöihinsä. 

Opetustilanteen saa välittää suorana lähetyksenä tai jakaa tallenteena suljetulla alustalla omille oppilailleen. Jos opetustilanteessa tai itse tekemässäsi opetusmateriaalissa ei ole käytetty muiden tekemiä teoksia, voit jakaa tallennetta haluamallasi tavalla. Tallenteelle voit kopiointiluvalla taltioida opetustilanteessa näytettäviä tekijänoikeuden suojaamia materiaaleja, kuten kuvia ja sisältöjä kirjoista ja verkkosivuilta. Voit myös lukea kirjaa ääneen. 

Oppilaitosten kopiointilupa kattaa teosten kääntämisen ja vähäisen muuntelun opetustilanteessa. Voit esimerkiksi käyttää ulkomaisia lehtiartikkeleita käännösharjoitusten tekemiseen tai muokata artikkelia helpommaksi kielten oppitunnille tai koetehtävää varten. Kopiointiluvalla saat myös lisätä kuvaan ja tekstiin korostusmerkkejä, nuolia tai ympyröitä selkeyttämään tai hahmottamaan opetettavaa asiaa.  

Verkosta löytyy myös materiaalia, jonka käyttö opetuksessa on sallittu Creative Commons eli ns. CC-lisenssillä tai aineistopankin tai verkkosivuston omissa käyttöehdoissa. Tarkistathan huolellisesti lisenssi- ja käyttöehdoista, miten aineistoa saa käyttää. 

Muistathan, että käytettyjen kuvien ja tekstien yhteyteen tulee aina merkitä tekijän nimi ja lähde! 

Lue lisää kopiointiluvasta Kopioston verkkosivuilta

TV-ohjelmien käyttölupa sallii tv-ohjelmien esittämisen opetuksessa 

Tv-ohjelmien käyttöluvalla saat esittää opetuksessa kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta sekä tallentaa opetuskäyttöä varten tv-ohjelmia Yle TV1 -, Yle TV2 -, MTV3- ja Yle Teema & Fem -kanavilta. TV-ohjelmien käyttölupa ei koske mainoksia, jatkuvajuonisia ulkomaisia sarjoja eikä elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevia elokuvia. Ohjelmien tallentaminen Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta ei ole sallittua.  

Verkkovideoiden, kuten YouTube-videoiden, esittäminen on voitu sallia esim. Creative Commons -lisenssillä, joka näkyy videoklipin alla olevassa infokentässä. Voit pyytää luvan tällaisten videoiden esittämiseen myös suoraan videon tekijänoikeuden haltijoilta.  

Elokuvien esittämiseen tulee hankkia erillinen lupa elokuvan tekijänoikeudenhaltijoilta eli yleensä elokuvan tuotantoyhtiöltä. Elokuvien esittämiseen voi hankkia luvan ulkomaisten elokuvien osalta M&M Viihdepalvelu Oy:stä ja kotimaisten elokuvien osalta APFI ry:ltä

Lisätietoa oppilaitosluvista täältä.

Takaisin