25.2.2016

Oppilaitosten kopiointi- ja tallennusluvista sovittu

Opetus- ja kulttuuriministeriö on sopinut tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry:n kanssa vuoden 2016 tekijänoikeudella suojattujen aineistojen kopiointi- ja käyttöluvista opetus- ja tutkimuskäyttöön. Luvat koskevat peruskouluja, lukioita, ammatillisten oppilaitosten perustutkintoon johtavaa koulutusta sekä valtionosuutta saavia musiikkioppilaitoksia. Av-teosten käyttöluvat koskevat lisäksi ammattikorkeakouluja ja yliopistoja.

Kopioston kopiointiluvalla saa valokopioida ja skannata osia painetuista julkaisuista, tulostaa digitaalista aineistoa sekä kopioida vapaasti verkkosivuilla olevia kuvia ja tekstiaineistoa lisämateriaaliksi ja osaksi omaa opetusmateriaalia. Digitaalista aineistoa saa tallentaa opetusryhmän saataville suljettuun verkkoon, kuten kurssialustalle tai muuhun suljettuun oppimisympäristöön. Nyt kopiointiluvalla saa myös osana opetusta muokata digitaalisia aineistoja, esimerkiksi kääntää tekstin toiselle kielelle tai muokata kuvaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on sopinut myös av-teosten käytöstä oppilaitoksissa Kopioston ja av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotoksen kanssa. Opetustallennusluvalla saa esittää opetuksessa kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta sekä tallentaa tv-ohjelmia opetus- ja tutkimuskäyttöä varten Yle TV1 -, Yle TV2 -, MTV3-, Yle Fem – ja Yle Teema -kanavilta, lukuun ottamatta elokuvia, mainoksia ja ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja.

Tietoa tekijänoikeuksista ja oppilaitosluvista löytyy uudistetulta Kopiraitti.fi-verkkosivustolta, joka on tuotettu

Kopiosto tarjoaa oppilaitoksille maksutonta koulutusta ja tietoiskuja tekijänoikeuksista ja oppilaitosten käyttöluvista. Koulutuksia voi tiedustella neuvonta@kopiosto.fi.

Lisätietoa:

Johtaja Juha Jukkara, puh. 09 4315 2346, juha.jukkara (at) kopiosto.fi

Lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela, puh. 09 4315 2349, kirsi.salmela (at) kopiosto.fi

Takaisin