24.3.2020

Opetusvinkki: Keskustelkaa yhdessä, mitä tekijänoikeus merkitsee luovan alan tekijälle

Opetusvinkki

Tekijänoikeudet voi ottaa monella eri tavalla esille opetuksessa. Niitä voidaan esimerkiksi käsitellä oman tuottamisen ja projektitöiden yhteydessä, harjoitella erilaisilla tietovisioilla ja peleillä, katsomalla tietoiskuvideoita tai pohtimalla oppijoiden kanssa, mitä tekijänoikeus tarkoittaa. Uudessa juttusarjassamme annamme vinkkejä tekijänoikeuksien opettamiseen ja nostamme esille opetusmateriaaleja Kopiraittilasta.

Ensimmäinen opetusvinkki: Keskustelkaa yhdessä, mitä tekijänoikeus merkitsee luovan alan tekijälle

Pohtikaa yhdessä oppilaiden kanssa, miten tekijät, kuluttajat ja yhteiskunta hyötyvät tekijänoikeuksista. Voisitko sinä itse hyötyä tekijänoikeuksista? Miksi kaikki musiikki, elokuvat, kirjat, kuvat tai tietokonepelit eivät ole vapaasti netissä saatavilla?

Kopiraittilasta löytyy kolme tekijähaastatteluvideota, joissa näyttelijä ja juontaja Ernest Lawson, kirjailija Salla Simukka ja sarjakuvantekijät Marja Lappalainen ja Jarkko Vehniäinen kertovat, mitä tekijänoikeus heille merkitsee. Katsokaa yhdessä yksi tai useampi video ja keskustelkaa aiheesta yhdessä tai pienissä ryhmissä. Oppijat voivat myös kirjoittaa aiheesta kirjoitelman, esseen tai vaikkapa räpin.

Kaikki videot löytyvät Kopiraittilan videohuoneesta. Opettajan materiaalit ovat videomateriaalit-sivulla. Videoita saa esittää ei-kaupallisessa opetuksessa.

Takaisin