25.8.2020

Opetusvinkki: Tekijänoikeudet haltuun kansainvälisessä eTwinning-projektissa

Tekijänoikeusasiat tulevat usein vastaan erilaisten projektien yhteydessä. Kopiraittilasta löytyy vinkkejä, muistilistoja ja lähdemerkintämalleja tekijänoikeuksien opettamisen helpottamiseksi.  

Projekteissa opitaan tekijänoikeuksia ja niiden soveltamista omassa tuottamisessa. Oppijat pohtivat esimerkiksi, saavatko he käyttää jotain kuvaa tai musiikkia omassa työssään tai miten lähteet merkitään. Projektin voi toteuttaa myös kansainvälisenä eTwinning-projektina. 

Projektitöiden tekemisen helpottamiseksi Kopiraittilasta löytyy työpajaohjeita, muistilistoja, malleja lähteiden merkitsemiseen sekä ohjeita siitä, miten omassa työssään voi käyttää erilaisia aineistoja, kuten kuvia tai musiikkia. Projektia valmisteltaessa tai projektin aikana voidaan opiskella myös tekijänoikeuksia Kopiraittilan pelejä ja materiaaleja hyödyntämällä. 

Luokanopettaja ja eTwinning-lähettiläs Sari Auramo on koonnut Kopiraittilaan ohjeet eTwinning-projektin käynnistämiseen sekä kaksi ideaa kansainväliseen projektiin. Toisen aiheena on ympärillämme oleva luonto ja toisessa eri maiden taide, musiikki ja kirjallisuus. Projektit sopivat niin alakouluun, yläkouluun kuin toiselle asteelle. Ne on suunniteltu toteutettaviksi kansainvälisinä projekteina, mutta ne voidaan toteuttaa myös yhdessä toisen suomalaisen luokan kanssa tai vain omassa luokassa. 

Luonto ympärillämme -projektin ohjeen löydät täältä.

Kulttuuriprojektin ohjeen löydät täältä.

Lue aikaisempi artikkelimme, jossa Auramo kertoo, kuinka hän innostui kansainvälisistä eTwinning-projekteista. Artikkelin löydät täältä.

Siirry Kopiraittilan työpajaohjeisiin.

Takaisin