29.3.2021

Opetusvinkki: Sarjakuvaprojektilla monipuolista oppimista

Monille koululaisille sarjakuvat ovat tuttuja jossain muodossa, joko painettuna tai digitaalisena. Mutta miten niitä tehdään? Kopiraittilan ohjeilla ja sarjakuvantekijöiden vinkeillä oppilaat pääsevät luomaan oman sarjakuvansa.

Opetusvinkki kuvituskuva

Sarjakuvien tekeminen on kätevä tapa opetella sekä kuvallista että kielellistä ilmaisua. Projekti sopiikin toteutettavaksi esimerkiksi äidinkielen ja kirjallisuuden tai kuvataiteen tunneilla.

Sarjakuvaa voi tehdä monella tavalla, ja sen takia projektia voi hyvin muovata sopivaksi kaikille alakoululaisista toiselle asteelle asti. Aikaa projektiin voidaan käyttää esimerkiksi 2–3 oppituntia. Sarjakuvan voi luoda yksilötyönä, mutta myös pareittain tai ryhmissä.

Ennen omien töiden aloittamista voidaan tutustua yleisesti sarjakuvaan ilmaisumuotona. Kopiraittilasta löydät kattavien ohjeiden lisäksi Kamala luonto -sarjakuvaa tekevien Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen vinkkivideon sarjakuvien luomiseen. Toisella videolla he kertovat kiteytetysti tekijänoikeuksien merkityksestä luovan työn tekijälle.

Itse sarjakuvan tekemisen voi yhdistää moniin opetettaviin asioihin. Esimerkiksi kuvataiteen tunneilla projektissa voidaan hyödyntää tiettyä tekniikkaa tai tarinoiden aihe voi liittyä johonkin muilla tunneilla käsiteltävään teemaan. Tai sitten aiheen ja hahmot voi keksiä ihan omasta päästä!

Oman luomisen yhteydessä voidaan luokan kanssa käydä läpi tekijänoikeuksien tarkoitusta ja niiden kunnioittamista. Ideoita omaan työhön voi etsiä esimerkiksi sarjakuvalehdistä ja -kirjoista, kuitenkaan toisten sisältöjä kopioimatta.

Oppilaat voivat projektin päätteeksi julkaista sarjakuvansa esimerkiksi netissä. Vai voisiko kaikista luokan teoksista koota oman sarjakuvalehden? Tai järjestää näyttelyn koulun käytävällä?

Selkeät ohjeet sarjakuvaprojektin toteuttamiseen löydät Kopiraittilasta!
Kopiraittilassa on myös paljon muita opetusvinkkejä kaikille koulutusasteille. Löydät kaikki opetusvinkit täältä.

Takaisin