14.1.2021

Opetusvinkki: Oman tekijänoikeuspelin tekeminen

Voisiko tekijänoikeuksia oppia oman luomisen kautta? Voisiko pelaamisen, tiedonhaun ja oman tuottamisen yhdistää tekijänoikeustaitojen opettamiseen? Pelaaminen on hauska ja toimiva tapa opetella uutta asiaa. 

Projektissa oppilaat luovat esimerkiksi pareittain tai ryhmissä oman tekijänoikeuspelin: pelialustan, ohjeet, säännöt ja muut tarvittavat elementit. He voivat käyttää vapaasti mielikuvitustaan tai esimerkiksi mukailla omien suosikkipeliensä ideoita ja tehdä niistä tekijänoikeusteemaisen version. 

Mahdollisuuksia on useita: lautapeli tai tietovisa syntyy pienemmällä vaivalla, toisaalta oman pelin koodaamisen voi yhdistää tietoteknisten taitojen opetteluun. Projektia voi tuunata eri tavoin peruskoululaisille tai toiselle asteelle sopivaksi. 

Pelissä on tarkoitus nostaa esiin asioita, joita luokkatovereiden olisi hyvä tietää tekijänoikeuksista. Vastaamalla oikein ja osoittamalla tietonsa pelaaja voi saada pisteitä tai edetä pelilaudalla. Joillekin tieto tarttuu päähän helpommin, kun mukana on kilpailuelementti. Sisältöihin tarvittavaa tekijänoikeustietoa voi hakea muun muassa Kopiraittilasta. 

Pelien valmistuttua ne esitellään muulle luokalle ja oppilaat pääsevät kokeilemaan toistensa luomia pelejä – ja oppimaan lisää tekijänoikeuksista. 

Lue kattavammat ohjeet täältä! Muita opetusvinkkejä kaikille koulutusasteille löydät puolestaan täältä

Haluatteko jakaa pelinne tai kuvia pelin tekemisestä?  

Muista, että tarvitset kaikilta pelin tekijöiltä ja heidän huoltajiltaan luvan pelin tai siitä otettujen kuvien ja videoiden jakamiseen somessa. Muista myös merkitä kaikkien tekijöiden nimet pelin yhteyteen ja tarkistaa, että sinulla on tarvittavat luvat muiden tekemien teosten, esim. kuvien tai musiikin, käyttöön ja jakamiseen. Tekijänoikeus kuuluu tekijälle! 

Käytä somessa jakaessasi #tekijänoikeuspeli #kopiraittila ja tägää @Kopiosto. 

Takaisin