17.2.2021

Opetusvinkki: Mininäytelmien tai minielokuvien tekeminen

Yksi on kuuluisa tubettaja, toinen tunnettu kirjailija, kolmas puolestaan innokas fani. Kopiraittilan upouuden Näytelmäkoneen avulla oppilaat pääsevät eläytymään luovan alan ammattilaisten maailmaan.

Kopiraittilan Näytelmäkone tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua tekijänoikeuksiin oppilaiden oman luovuuden ja mielenkiintoisten skenaarioiden avulla. Lyhyitä näytelmiä voi tehdä esimerkiksi 5.–6.-luokkalaisten ja yläkouluikäisten kanssa.

Näytelmäkoneen kuva

Näytelmäkone arpoo oppilaille valmiiksi asetelman ja roolihahmot. Tilanteet liittyvät koululaisille tuttuihin aihepiireihin, esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, tv-ohjelmiin ja sarjakuviin. Roolihahmojen jakamisesta oppilaat voivat vielä halutessaan sopia keskenään.

Koneesta löytyy näytelmiä varten kahdeksan erilaista tilannetta, ja jokainen näytelmä on toteutettavissa 3–5 hengen ryhmissä. Näytelmien sijasta tilanteista voidaan myös tehdä lyhyitä elokuvia. Aikaa näytelmien tekemiseen ja esittämiseen voidaan varata esimerkiksi 2–3 tuntia.

Kussakin Näytelmäkoneen tarjoamassa skenaariossa tekijänoikeuksilla on jokin merkitys, ja näytelmää tehdessään oppilaat pääsevät pohtimaan, miten tekijänoikeudet vaikuttavat roolihahmojen toimintaan.

Projektin tarkoituksena on kehittää muun muassa oppilaiden tiedonhankinta- ja ryhmätyötaitoja, omaa luovaa tuottamista, esiintymistaitoja ja tekijänoikeustietoutta. Oppilaat voivat samastua luovan työn tekijöihin itse luomalla näytelmät, mutta myös eläytymällä näytelmissä esiintyvien hahmojen tilanteisiin.

Näytelmien jälkeen on hyvä opettajan johdolla keskustella niiden aiheista: mitä tekijänoikeudet ovat, mitä ne merkitsevät luovan alan tekijöille ja miten itse voi kunnioittaa tekijänoikeuksia. Ohjeistamme löytyy kuhunkin näytelmään sopivia näkökulmia opettajan tueksi.

Kattavammat ohjeet löydät täältä! Muita opetusvinkkejä kaikille koulutusasteille on puolestaan täällä.

Takaisin