30.10.2020

Opetusvinkki: Kirjatrailereilla monipuolisuutta luetun käsittelemiseen

Ovatko oppilaat kenties kyllästyneet kirjojen käsittelyyn kokeilla, keskustelulla ja kirjoitelmilla? Tämänkertaisena opetusvinkkinä tarjoamme ohjeet erilaiseen työskentelymuotoon, kirjatrailereihin!

Kirjatraileri-projektissa oppilaat toteuttavat omilla tai koulun laitteilla kuvaa, ääntä ja tekstiä yhdistelevän esittelyn lukemastaan teoksesta. Helppokäyttöisillä sovelluksilla voidaan saada luotua yllättävänkin luovia kokonaisuuksia.

Kirjatrailerit sopivat luetun käsittelemiseen niin alakoululaisille, yläkoululaisille kuin toiselle asteellekin. Projektia voi ohjeillamme tuunata monin tavoin laajemmaksi tai suppeammaksi sekä eri luokka-asteille sopivaksi. Mahdollista on toteuttaa projekti esimerkiksi oppiainerajojen yli.

Kirjatrailereiden tekeminen kehittää lasten ja nuorten taitoja monipuolisesti. Projektissa yhdistyvät muun muassa luetun ymmärtäminen, tieto- ja viestintätekniset taidot sekä kuvallinen ja kielellinen tuottaminen. Samalla opitaan tekijänoikeuksia, kun oppilaat esimerkiksi valitsevat sitaatteja ja etsivät kuvamateriaalia ja musiikkia traileriinsa.

Traileri on oivallinen tapa innostaa muita kiinnostavan kirjan pariin. Niinpä se toimii hyvin esimerkiksi lukupiirien yhteydessä, jolloin koko ryhmä ei ole lukenut samaa teosta. Varsinaiseen projektityöskentelyyn voidaan varata esimerkiksi 4–6 oppituntia, joita ennen oppilaat ovat lukeneet valitsemansa kirjan.

Oppimismuotoa voi soveltaa esimerkiksi uusiin kirjallisuustyyppeihin tutustuttaessa. Sopisivatko trailerit esimerkiksi runojen tai tietokirjallisuuden käsittelyyn?

Katso kattavat ohjeet täältä! Lisää opetusvinkkejä kaikille koulutusasteille löydät puolestaan täältä.

Teksti: Leo Taanila

Takaisin